Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-03-17 08:39:00

Mesterházy: Orbánék mennek előre a lenini úton

A Kormányváltó ellenzéki összefogás öt vezetője volt az ATV Szabad szemmel című műsorának vasárnap esti öt vendége.

Mesterházy Attila először a miniszterelnök-jelölti vitáról beszélt. Elmondta, ahogy a felcsúti focicsapat sem választhatja meg, kikkel játszik és kikkel nem, így Orbán Viktor sem választhatja meg, ki az ellenzéke. „Teljesen világos, hogy a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki erő a Kormányváltók összefogása. Innen kezdve teljesen világos, kivel kellene vitáznia a miniszterelnöknek”- fogalmazott Mesterházy, aki felidézte, hogy 1998-ban Orbán Viktor újsághirdetésben követelte Horn Gyulától, hogy üljön le vele miniszterelnök-jelölti vitára és Horn engedett is neki. „Úgy látom, hogy a miniszterelnök gyáva. Egyszerűen nem mer szembesülni a valós helyzettel”- mondta a baloldali ellenék kormányfő-jelöltje. Mesterházy szerint Orbánt a média egy része nem kérdezi az ország valós helyzetéről, a másik része pedig nem tudja, mert „egyszerűen eldugják a miniszterelnököt”.

Orbán „lebeg, mint egy király”

Mesterházy úgy fogalmazott Orbánnal kapcsolatban, hogy „azt akarják elérni, hogy lebegjen, mint egy király. A király nem vitatkozik senkivel, a király kinyilatkoztat, mint március 15-én is tette. Megmondja, hogy ön meg én, vagy más beletartozik-e a nemzetbe. Ahogy olvastam a beszédét, én nem tartozok bele az ő nemzetfelfogásába, mert ahhoz mindig egyet kell érteni a Fidesz éppen változó álláspontjával”- mondta Mesterházy.

Hozzátette: sokszor a Fidesz álláspontját is nehéz követni, „hol Washingtonhoz akar igazodni, hol Moszkvához”. Elmondta: a baloldali ellenzék nem ilyen nemzetfelfogásban gondolkodik. „Mi olyan Magyarországot akarunk, ahol azok is otthon tudnak élni, akik a Fideszre szavaznak és teljesen természetes, hogy ők is a nemzet részei”- jelentette ki.

„Előre a lenini úton”

A választási programról szólva elmondta, hogy a Kormányváltók programja nemcsak az a 8 pont, amit a múlt héten bejelentettek, hanem az összefogás pártjainak honlapjain már hónapok óta elérhetők a programjuk részletei. „Akinek nincs programja, az a Fidesz. Kormányzó pártként most beszélgetnek róla, hogy vajon kell-e nekik valami programot írni, vagy elég, ha az az össz üzenetük a magyar nemzet számára, hogy a Nemzeti Dalba is bele kellene most már írni a rezsicsökkentést és az a Nemzeti Rezsidal lehetne, amivel a miniszterelnök játszott a beszédében”- ecsetelte Mesterházy. Orbán ünnepi beszédéről azt mondta, arról szólt, hogy „minden problémát megoldottak, Magyarországon minden rendben van, semmin nem kell változtatni, előre a lenini úton”. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a kormánypártok „mennek is ezen az úton a szónak majdnem a szoros értelmében, mert hogy ez már nem demokrácia, amit művelnek, az egészen biztos”- fogalmazott.

Hozzátette: „szerintünk kellene foglalkozni azzal, hogy miért ekkora a munkanélküliség, miért ekkora a szegénység, miért tették tönkre a gazdaságot és miért nem segítenek a nyugdíjasoknak”. Programjukról elmondta, hogy kormányra kerülés esetén azok, akik elérik a megfelelő ponthatárt, idén szeptembertől tandíjmentesen kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat, azon rokkantnyugdíjasok számára, akik „megalázott helyzetbe kerültek”, vissza fogják állítani a nyugdíjjogosultságot és rugalmas nyugdíjazást is visszaállítják azoknak, akik korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba.

Elmondta, hogy vissza szeretnénk adni a tanszabadságot a tanároknak. Mesterházy szerint vissza kell állítani azt a jogot, hogy az önkormányzat beleszólhasson, hogy mi történik egy iskolában. Most „csak az égőket cserélhetik ki, vagy felsöpörhetik az utcát. Sokkal inkább a helyi közösséghez vinnénk tovább az iskolák irányítását”- fogalmazott.

A várólistákat radikálisan csökkenteni kell, majd meg is kell szüntetni. Az első dolog, hogy nagyságrendekkel nagyobb pénzt kell tenni az egészségügybe. „Ez egy innovativív ágazat, hála Istennek növekedik az átlagéletkor, sajnos öregedik a társadalom, újabb módszerek jelennek meg. Az a régi hit, hogy évről évre lehet kevesebb pénzből menedzselni az egészségügyet, az kizárt”- vélekedett Mesterházy, aki szerint sokkal inkább az egészségügyre kell költeni, mint stadionokra.

Gyurcsány: „a Jobbik újnáci párt”

Gyurcsány Ferenc a műsorban arról beszélt, hogy az ellenzék valódi vezére Mesterházy Attila. „Orbán menekül, mert fél. Kétszer csúnya vereséget szenvedett, 2002-ben és 2006-ban”- fogalmazott a DK elnöke, aki szerint, ha megtartották volna az ötpárti ellenzéki szövetség március 15-i tüntetését, akkor sem Orbán Viktor délelőtti beszédére reagált volna, mert „nem is gondolom, hogy foglalkozni kell a miniszterelnök üres cirádáival”.

A választás nem lesz sem szabad, sem tisztességes – hangsúlyozta az ellenzéki kormányváltó pártszövetség listájának harmadik helyezettje. „A nagy csalás megtörtént: úgy alakították át a választási törvényt, hogy abban nem volt egyezség kormány és ellenzék között” – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint nem tisztességes, hogy az ellenzéknek három-négyszázezer szavazattal többet kell kapnia a mandátumegyenlőséghez, mint a Fidesznek.

Gyurcsány közölte: sokan – például Tamás Gáspár Miklós – a választási bojkott mellett érveltek. „Sok hezitálás után az indulás pártján vagyok” – mondta a volt kormányfő.

A DK elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vasárnapi szlovákiai köztársaságielnök-választáson a komoly közvélemény-kutatók harmincnyolc százalékot jósoltak Robert Fico miniszterelnöknek, aki végül huszonnyolc százalékot kapott. „Figyelmeztetném a kormánypárti barátaimat: ne legyenek olyan magabiztosak” – tette hozzá.

„A legrosszabb Mesterházy jobb, mint a legjobb Orbán: nyugalmat hoz, kiszámíthatóságot, tisztességet” – közölte a politikus.
„A farkas akkor is farkas, ha báránybőrbe bújik” – mondta a Jobbikról Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a Jobbik támogatóinak jelentős része nem újnáci, maga a Jobbik viszont az.

"Becsomagolt bőrönddel várják április 6-át”

Az embereket mindenekfelett az érdekli, hogy legyen végre kormányváltás, „elképesztően várják április 6-át” – mondta vasárnap este Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Hangsúlyozta: az emberek egy jelentős része nem akarja a pártpreferenciáját megmondani a közvélemény-kutatóknak, ugyanakkor „akarják a kormányváltást, elegük van a szegénységből, a nincstelenségből, a kiszolgáltatottságból”.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője úgy látja: a kormányváltó ötpárti szövetség azon ígérete, hogy negyedmillió új munkahelyet teremt a következő ciklusban „dönti el az ország jövőjét”: sok külföldön élő magyar fiatal hazajönne, mások pedig, „akik becsomagolt bőrönddel várják április 6-át” pedig nem emigrálnának kormányváltás esetén. „Orbán létrehozott félmillió munkahelyet Londonban és Bécsben” – tette hozzá a volt miniszterelnök. Azt ígérte: garantáltan vagy képzést, vagy munkát biztosítanak minden, tartósan munka nélkül lévő harminc alatti fiatalnak.

„Orbán nem mer megszólalni Oroszország ellen"

Az Ötök vállalják a gyerekéhezés egy éven belüli felszámolását – vette át a szót Szabó Tímea. Szerinte ez a kérdést tizenötmilliárd forintból megoldható.

„Ez egy bűncselekmény” – mondta Bajnai azzal kapcsolatban, hogy Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter, mostani jegybankelnök egy nemrégiben megjelent, Matolcsy kabinetfőnöke által jegyzett könyv szerint bennfentes információkat szivárogtatott a Goldman-Sachsnak. Bajnai ezzel kapcsolatban megemlítette Kósa Lajosnak, a Fidesz ügyvezető alelnökének egy 2010-es, nem sokkal a kormányváltás után tett nyilatkozatát, ami után a forint jelentősen gyengülni kezdett „sok devizahiteles őszinte bánatára”. Akkori pletykák szerint „sokan tudatosan spekuláltak a forint gyengülésére” – emlékeztetett az Együtt-PM vezetője. „Úgy tűnik, hogy […] ugyanezt a […] bűnt elkövette az illetékes miniszter” – tette hozzá, feltéve a kérdést: ha a Goldman-Sachs munkatársainak elmondta, akkor „a Fidesz-közeli nagyvállalkozók, oligarchák nem tudtak-e ugyanerről”.

A paksi bővítésről szóló szerződést nem lehetne megkötni – folytatta riporteri kérdésre a volt kormányfő. „Orbán Viktor nem mer megszólalni Oroszország ellen, amikor Oroszország nyilvánvaló nemzetközi jogsértést követ el” – tette hozzá. Hangsúlyozta: a paksi bővítésről szóló szerződés „az évszázad üzlete Oroszországnak és nagyon rossz, nagyon káros Magyarországnak”. Orbán mondhatná, hogy amíg orosz katonák vannak a Krímben, addig a szerződés nem hajlandó végigvinni, „de ő ezt nem teszi meg” – közölte az előző miniszterelnök.

„A Jobbik egy neonáci párt”

Az Együtt 2014 „kamupárt, ami a mi nevünket lopta el” – mondta Bajnai, hozzátéve, hogy a tizennyolc, listát állító pártból „tizenhét Orbán Viktort jelenti”. Közölte: „a Jobbik egy neonáci párt”. Szerinte, ha a Jobbik programja érvényre jutna, akkor „Magyarországra államcsőd és polgárháború várna”.

Bajnai a kormánypárti médiatúlsúlyról azt mondta: a köztelevízióban „a mi pénzünkből hazudnak nekünk éjjel-nappal”. Ugyanez megy a Simicska-közeli médiában. „A hírek szerint a TV2 is teljes mértékben az ő érdekeltségükbe került” – mondta. Szerinte az utóbbi hetek botrányaihoz képest százszoros-ezerszeres-milliószoros összegek azok, amelyek a „jobboldali oligarchák körében disznóságként felmerülnek”, de „nem nagyon van olyan médiacsatorna, amely ennek utánamenne, és amely eljutna nagyon sok polgárhoz”. Hozzátette: „független újságírás nélkül a demokrácia sánta”.

Fodor: minden hónapban elvettek a szabadságból

Fodor Gábor nagyon helyesnek tartja, hogy Mesterházy Attila kihívta miniszterelnök-jelölti vitára Orbán Viktort. Az MLP elnöke szerint az viszont elfogadhatatlan, hogy a miniszterelnök nem áll ki egy ilyen vitára. "Egy rendes demokráciában a közjó a vitában formálódik. A vita az alapvető tájékozódási kötelezettsége és elvárása a polgároknak. Választás előtt szeretnénk tudni, hogy vitában megmérettetve a felek mit képviselnek"- fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint a kormányfő visszautasítása azt jelenti, hogy "elbújik az elől, hogy tisztességgel tájékoztassa a választóit", hogy mit is szándékozik tenni az országgal. Hozzátette: "egy ilyen vitára illendő kiállni, mert Orbánnak is meg kell mutatnia, hogy bátor". Fodor szerint "mondvacsinált ürügyekkel" utasították vissza Mesterházyt.

A Liberálisok elnöke szerint az egyik legfontosabb feladat most az országban a szabadság visszaadása az embereknek. "Minden hónapban, minden évben elvettek az emberek szabadságából", a Fidesz-kormányzás elmúlt évei ezt mutatják- mondta. Szerinte "hívhatjuk ezt a nyugdíjak elkobzásának, hívhatjuk trafikügynek, vagy hívhatjuk a Szabadság téri emlékmű körüli cirkusznak, hiszen az is a szabadságról és a demokráciáról szól". Fodor arról is beszélt, hogy a Liberálisok adaléka a Kormányváltók összefogásába az, hogy "visszahozzuk a szabadságról való gondolkodás jelentőségét, ugyanis nincs jogegyenlőség és nincs igazságos közteherviselés enélkül". Hozzátette: ma a politikában "két oldal iszonyatos indulattal nézi a másikat", de ez szerinte "a katasztrófába viszi az országot".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink