Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-03-02 11:17:00

Elutasította az MSZP feljelentését a Fővárosi Főügyészség

Elutasította a szocialisták feljelentését a Fővárosi Főügyészség. Braun Róbert azért fordult az ügyészséghez, mert szerinte egy kampányfilm úgy jelent meg az interneten, hogy az megtéveszthette az embereket. Az anyag végén ugyanis feltűnt a Nemzeti Választási Iroda elérhetősége. A Főügyészség a megtévesztés tényét nem vitatta, de szerintük ez még nem bűncselekmény.

Braun Róbert az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje feljelentést tett a kampányfilm miatt. Az anyag végén ugyanis feltűnik a www.valasztas.hu felirat. Ez pedig egyértelmű utalás arra, hogy a pártok felett álló Nemzeti Választási Iroda közléséről van szó. Ezzel szemben a filmben viszont fideszes szlogenek hangzanak el, és Orbán Viktor is feltűnik. Később kiderült, hogy az alkotást valóban nem a Választási Iroda készíttette.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke korábban elmondta: „alkalmas lehet (a film) a megtévesztésre, de miután megmondtuk hogy nem a miénk innentől kezdve mást nem tudok vele kezdeni, tehát ha nem a választási iroda adta ki, akkor ezt el kell hinni, hogy nem mi adtuk ki.”

A Fidesz is cáfolta, hogy ők készítették volna a filmet. A választási iroda nem tett feljelentést nevének jogosulatlan használata miatt, Braun Róbert viszont igen.

A politikus a napokban kapta kézhez a Fővárosi Főügyészség határozatát, amelyben nem vitatják a jogsértés tényét.  

A hivatalos indoklásban a többi között ezt írták: „A Nemzeti Választási Iroda internetes elérhetőségének esetlegesen jogosulatlan feltüntetése más büntető törvényi tényállást nem merít ki (…) így a feljelentésben foglalt cselekmény bűncselekmény megállapítására nem alkalmas.”

Az indoklásban azt is írják, hogy mivel Braun Róbert nem az eset sértettje, nem fellebbezheti meg a határozatot.

Braun Róbert elmondta: „ha én választópolgárként, képviselőjelöltként nem vagyok az, akkor nem tudom, hogy ki lehet a sértettje egy, a választások tisztaságát sértő megtévesztésnek.”

Az ATV kereste a főügyészség szóvivőjét, aki telefonon megerősítette a feljelentés elutasításának tényét, de nyilatkozni nem akart, mivel a hivatalos álláspontjukat már kifejtették az elutasító határozatban.

atv.hu

További belföldi híreink