Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-14 18:58:00

A Jobbik ellen tüntettek Esztergomban

Több százan gyűltek össze Esztergomban tüntetni a Jobbik gyűlése ellen, melyet a művelődési háznak használt egykori zsinagógában tartotta péntek este.

A Jobbik ellen tüntettek Esztergomban
A volt zsinagóga nem sokkal a rendezvény kezdete előtt. Fotó: atv.hu

A rendőrség a volt zsinagógához vezető utakat lezárta, az eseményeket az épülettel szemközti tér villanyoszlopaira frissen felszerelt kamerákkal és mozgó megfigyelőponttal rögzítette. A teret kordonokkal szektorokra osztották és tér egyik oldalán hagytak bejutási lehetőséget a Jobbik fórumára érkezőknek.

Drelyó Ágnes, a Facebookon szerveződött tüntető csoport tagja az MTI-nek azt mondta: „Perverz cselekedet a Jobbiktól, hogy egy volt zsinagógában szervez fórumot, melyen olyan mondatok hangozhatnak el, melyek sértik az áldozatok emlékét és a hely szellemét.”

Harvay Péter, a rendezvény ellen elsőként demonstrációt bejelentő Eszterlánc Polgári Társulás elnöke az MTI-nek elmondta, a tüntetők egy szál gyertyával, némán, lehajtott fejjel demonstrálnak és felolvassák az elhurcoltak neveit.

A rendezvényen megjelent az MSZP helyi polgármesterjelöltje, Gál Tamás. Február 3-án Gál Tamás az MSZP helyi elnökével együtt felszólította a polgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést és a fideszes többség szavazataival tiltsák meg a művelődési ház bérbeadását a Jobbiknak, mint ahogy erre a korábbi ciklusban már volt példa.

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere nyílt levélben jelentette ki, hogy „nincs intézkedési jogköre”. Lelkiismereti okokra hivatkozva kérte a Jobbik elnökét, hogy válasszanak más helyszínt.

A polgármester a művelődési ház vezetőjének két nyílt levelet írt, kérve a helyzet átgondolását. Maronka Csilla, a ház igazgatója az MTI-nek elmondta, megállapodást kötöttek a Jobbikkal a terem kiadásáról, de az épületben már Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és fideszes politikusok is tartottak lakossági fórumot. Az igazgató hozzátette, közművelődési funkciót ellátó szervezetként nem tehetnek különbséget a pártok között, azonban ha a képviselő-testület tulajdonosként utasítja őket, az teremthet más helyzetet.

fotó: mtiFotó: MTI

A rendezvény ellen elsőként az Eszterlánc Polgári Társulás jelentett be demonstrációt, majd „Jobbik-mentes zsinagógát!” elnevezésű Facebook-csoport alakult, amely élőláncot hirdetett péntek délutánra a zsinagóga köré, hogy megakadályozzák a Jobbik szimpatizánsainak bejutását az épületbe. Az Élet Menete Alapítvány is bejelentette, hogy aktivistákat küld az élőlánchoz, a demonstrációt támogatja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és a Tett és Védelem Alapítvány bejelentette, hogy az esztergomi rendőrkapitánysághoz fordul a rendezvény betiltását kérve.

A Jobbik esztergomi elnöke, Zentai Plajner Zsolt korábban közleményben jelentette ki: „a múltra és a holokauszt túlélőire hivatkozni egy mindössze tíz éve alakult, demokratikusan parlamentbe választott és működő párt kapcsán arcpirítóan képmutató, hiteltelen és szánalmas”.

Az atv.hu helyi tudósítója szerint az ellentüntetőknél az Európai Unió zászlaja, néhányukon pedig Dávid-csillag volt látható. Az ellentüntetők egy hatalmas transzparenst emeltek fel, amit egy kéz egy horogkeresztet tör össze.

Munkatársunk azt mondta: atrocitás nem volt, de hatalmas volt a rendőri készültség. A feleket rendőri sorfal választotta el egymástól. Tudósítása szerint háromnegyed hét körül megjelent egy tizenöt-húsz fős, Árpád-sávos zászlókkal erősen felszerelkezett, a volt zsinagógába tartó csoport. Ugyanakkor tudósítónk az Együtt 2014 aktivistáit is látta az Árpád-sávosok körül.

A tudósítónk becslése szerint szerint mintegy kétszáz-kétszázötven fős teremben ötven-hatvan ember lehetett, további húsz pedig az előtérben.

Az antinácik és a jobbikosok közt megindult a skandálási verseny: „Nácik haza!” „Itthon vagyunk.” „Náci, takarodj!” „Zsidó, takarodj!”

„Emlékezz a megöltekre” – olvasható az ellentüntetők egyik tábláján. „Miattatok üres ez a zsinagóga!” – hirdette egy másik. Mintegy harminc gárdista közben felsorakozott a volt zsinagóga előtt.

Fél nyolc körül megérkezett Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Pörzse Sándor, a párt országgyűlési képviselője. „Nácik haza!” – kiabálta a tömeg.

Az ellentüntetők felolvasták a vészkorszak idején Esztergomból Birkenauba hurcolt, mintegy ötszáz zsidó nevét. A televízió megszólaltatta Vona Gábort, aki nem érti az ellentüntetőket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az épület már nem zsinagóga, hanem művelődési ház.

A Pörzsét és Vonát felvezető Nunkovics Tibor, a Jobbik helyi országgyűlésiképviselő-jelöltje indirekt módon elismerte, hogy az ellentüntetők többen vannak, mint a jobbikosok. Örömét fejezte ki ugyanis, amiért az épületben sokan vannak, ugyanakkor sajnálkozott, amiért kint még többen tüntetnek. A politikus ezt követően fahangon felolvasta előre megírt beszédét.

„Egyszer lejátszhatnánk ezt rendőrök nélkül, úgy, mint nagyapáink idejében” – mondta beszéde elején Pörzse Sándor a tüntetőkről.

„Azért jövök zsinagógába, mert nem vagyok náci” – mondta beszéde elején Vona Gábor. „Nekünk mint törvényes pártnak jogunk van egy művelődési házban összegyűlni” – fogalmazott.

Munkatársunk beszámolója szerint este nyolc körül az ellentüntetők nagy része már szétszéledt.

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink