Itthon

Megint rezsicsökkentés, megint Őszöd: kampány percről percre

A reformátusok részvételre buzdítanak
február. 25. kedd 10:27

Az országgyűlési választáson való részvételre buzdítja a református híveket a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége, egyeztetve az egyházkerületek elnökségei alkotta elnökségi tanáccsal – közölte az MRE kommunikációs szolgálata kedden az MTI-vel. Hangsúlyozták: mint minden választás alkalmával, úgy most is fontos, hogy "az urnákhoz járulva, tevőlegesen is részt vegyünk hazánk ügyeinek intézésében, és szavazatainkkal a ránk háruló módon befolyásoljuk az elkövetkező négy esztendő országos döntéseit". Az egyház zsinatának elnöksége arra kéri az egyházközségeket, illetve azok vezetőit, hogy buzdítsák a választásokon való részvételre közösségük tagjait, valamint "józanul és egyházunk jó rendjét megtartva éljük meg a kampányidőszakot".

A Fidesznek megvan a 106 jelöltje
február. 25. kedd 10:25

Elsőként a Fidesz-KDNP állított mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet az áprilisi országgyűlési választásra: a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala szerint az illetékes választási bizottságok kedd délelőttre mindenhol nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjeit. A www.valasztas.hu 10 órai adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 106 nyilvántartásba vett jelöltje van. Utolsóként a Pest megyei Dunakeszi választókerületéből rögzítették a kormánypárti jelölt nyilvántartásba vételére vonatkozó adatot.

A második legtöbb, 80 nyilvántartásba vett jelöltje a MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP szövetségnek van; a Jobbiknak 50, az LMP-nek 8, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, a Munkáspártnak és az Új Magyarország Pártnak 4-4 hivatalos jelöltje van. A Haza Nem Eladó Pártnak, a Seres Mária Szövetségeseinek, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Pártnak, a Magyar Cselekvő Pártnak, a Magyarországi Cigánypártnak és az Új Dimenzió Pártnak 1-1 jelöltje van nyilvántartásba véve.

"Lehallgatott szerelem": Kövér beszédet mond
február. 25. kedd 10:12

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 10 órától részt vesz és beszédet is mondt "Tóth Miklós: Lovag és Fitos – egy lehallgatott szerelem" című kötetének könyvbemutatóján. Az eseményről részletesebben is beszámounk.

Nem sokon múlt, hogy az őszödi beszéd nem került egyből nyilvánosságra
február. 25. kedd 10:10

Vörös T. Károly, a Népszabadság volt főszerkesztője az ATV Híradónak úgy nyilatkozott, hogy Gál J. Zoltán nem sokkal az őszödi beszéd elhangzása után felhívta, hogy Gyurcsány Ferenc mondott egy nagyon jó beszédet. Vörös T. elmondta, abban maradtak, hogy a beszéd szerkesztett formában megjelenhet a Népszabadságban.

„A beszéd után felhívott Gál J. Zoli, aki annyit mondott, hogy a főnök egy nagyon jó beszédet mondott. Erre én azt mondta, hogy küldjék el, meg kell szerkeszteni és érdemes leközölni. Ebben maradtunk”- mondta Vörös T, akit egyébként azóta sem kapott választ az ajánlatára.

900 embert bocsátana el a BKV
február. 25. kedd 10:10

A BKV idén hozzávetőleg 900 munkavállaló kiszervezésével és elbocsátásával számol, ami a buszágazatban dolgozók több mint negyede - írta keddi számában a Népszabadság. A Volánbusz várhatóan átvesz 320 járművezetőt, de a lemorzsolódást is beleszámítva az idén legalább 500-550 ember elbocsátásával számol a BKV - írta a lap.

Felnyitották Simon családtagjainak vagyonnyilatkozatait
február. 25. kedd 7:55

Simon Gábor hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatait is megvizsgálja a mentelmi bizottság – erről zárt ülésen döntött a testület hétfőn. Arról, hogy az Országgyűlés visszakérheti-e a volt szocialista politikustól a jogtalanul felvett 40 milliós javadalmazását, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogászainak véleményét kérik a bizottság tagjai. Részletek itt.

Még a héten összeülhet a nemzetbiztonsági bizottság
február. 25. kedd 6:37

Kocsis Máté, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja még a héten kezdeményezi a testület ülésének összehívását, hogy a bizottság tagjai megvizsgálhassák: az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés megegyezik-e a témában készült többi dokumentummal.

A kormánypárti politikus erről hétfőn, az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott. Hangsúlyozta, a sajtóban pénteken, anonimizált formában ismertetett, 2009-ben készült jelentések összegző dokumentumok, és semmiképpen sem mondhatók hamisnak. Kocsis Máté ezzel azokra a baloldali kritikákra válaszolt, amelyeket korábban Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök fogalmaztak meg. 

Gyurcsány: A Fidesz készítette elő a 2006-os zavargásokat
február. 24. hétfő 20:06

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz készítette elő a 2006 szeptember közepén elindult zavargásokat. A DK elnöke erről hétfőn este beszélt egy érdi fórumon. A Dorosz Dáviddal, a PM országgyűlési képviselőjelöltjével és Szigetvári Viktorral, az Együtt 2014 társelnökével közösen tartott fórumon Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédről nyilvánosságra hozott titkosszolgálat anyagokkal kapcsolatban azt mondta, azokból egy dolgot sikerült megtudni: a szivárogtatás utolsó fázisában az anyagok a Fideszhez kerültek, ők készítették elő a sokszorosítást, a nyilvánosságra hozatalt, és "azt gondolom, hogy ők készítették elő - politikai értelemben egészen biztosan és némileg szervezési értelemben - a szeptember közepétől elindult zavargásokat".

250 jelöltet vettek nyilvántartásba - vezet a Fidesz-KDNP
február. 24. hétfő 20:04

Kétszázötven jelöltet vettek nyilvántartásba hétfő este 7 óráig az egyéni választókerületi választási bizottságok - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adataiból. A választási bizottságok a Fidesz-KDNP jelöltjei közül 105-öt vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy már csak egy jelöltjüket kell nyilvántartásba venni ahhoz, hogy mind a 106 országgyűlési egyéni választókerületben indulhassanak. Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség jelöltjei közül 74-et vettek nyilvántartásba, a Jobbiknak 45, az LMP-nek 6, míg a többi jelölőszervezetnek ennél kevesebb hivatalos jelöltje van.

Mesterházy a román külügyminiszterrel tárgyalt
február. 24. hétfő 19:51

Mesterházy Attila MSZP-elnök a román külügyminiszterrel tárgyalt hétfőn, Titus Corlateant a szocialista párt elnöke az áprilisi választások előkészületeiről és a kampány kiemelt témáiról tájékoztatta. A román diplomácia vezetője a visegrádi négyek kibővített tanácskozására érkezett Budapestre. Hétfőn a magyar külügyminiszter cseh, lengyel, szlovák, román, görög és bolgár kollégáját látta vendégül Budapesten. Az MSZP közölte: a párt Jókai utcai székházában tartott találkozón Mesterházy Attila és Titus Corlatean a két ország és a két testvérpárt kapcsolatáról tárgyalt, külön hangsúlyt helyezve az aktuális, a két nemzetet érintő közös ügyekre.