Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-04 12:14:00

Rogán: Lesz megszállási emlékmű

A választásokig biztosan nem állítják fel a német megszállás emlékművét - írja a Népszabadság. Rogán Antal frakcióvezető kora délután ugyanakkor tagadta, hogy elhalasztanák az emlékmű avatását.

A kormány 2013 utolsó napján döntött a szoborállításról, amit nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősített, kiemelve a normál hatósági engedélyezési körből. A határozat szerint az emlékművet 2014. március 19-én, a német megszállás 70. évfordulóján állították volna fel. A lap információi szerint ezt az időpontot halasztják a kormányhatározat megváltoztatásával. A Népszabadság szerint Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot, részben mert várhatóan mégsem készülne el a mű az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkott-fenyegetése késztette a halasztásra.

A lap arról is ír, hogy az emlékmű felállításának tervét hivatalosan nem törölték. A halasztásról azonban már tájékoztatták Rogán Antalt, a szobornak helyet adó V. kerület polgármesterét.

Ahogy beszámoltunk róla korábban, a Mazsihisz vasárnapig adott haladékot a kormánynak, hogy három témában is olyan javaslatokat adjon, melyeket követően továbbra is tudnak együtt dolgozni. Heisler András az ATV Szabad szemmel című műsorában elmondta, hogy a Szabadság téri emlékmű, a józsefvárosi Sorsok háza és Szakály Sándor személye jelenti a három problémát és amennyiben vasárnapig nem kapnak kielégítő választ a kormánytól, akkor a Mazsihisz vezetősége „a holokauszt 2014-es programból való távolmaradás melletti kiállást javasolja a közgyűlésnek".

Arról is beszámolt, hogy Lázár János csütörtökre összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, hogy megvtiassák a magyarországi zsidó szervezetek gondjait.

Rogán: nem halasztják el az emlékmű felavatását

Rogán Antal ugyanakkor kedd délután, egyéb ügyben tartott sajtótájékoztatóján a leghatározottabban tagadta, hogy elhalasztanák az emlékmű avatását, ez szerinte semmilyen szinten szóba sem került, senki nem kapott ilyen vagy ehhez hasonló tájékoztatást.

Fodor: Orbán józanság helyett csak az erőből ért

A Magyar Liberális Párt "megnyugtatóan veszi tudomásul, hogy a kormány lemondott a magyar történelmet hamis színben feltüntető, minden felelősséget Németországra kenő emlékmű felállításáról, még ha a hírek szerint egyelőre csak időlegesen is"- áll a párt közleményében. A Liberálisok szerint "Orbán Viktor ismét bebizonyította, mennyire távol áll az európai értékektől: józanság helyett csak az erőből ért, társadalmi vita helyett egyszemélyi döntésekben hisz, konszenzusos rendszer helyett parancsuralmi rendszert épít. De ismét be kell látnia: nincs mindig neki igaza. A magyar polgárok igazság- és felelősségérzetét nem tudta becsapni"- írták.

Február 3-tól Híradóink új időpontokban: 17.45-kor, 18.45-kor és 21.45-kor kezdődnek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink