Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-04 07:00:00

Titkosították a paksi beruházás legfontosabb adatait

„Elemi számítások nélkül kerül a parlament elé a paksi erőmű bővítéséről szóló szerződés” - ilyen és ehhez hasonló ellenzéki vélemények hangzottak el a Fenntartható Fejlődés Bizottság ülésén a Moszkvában aláírt szerződésről. A fejlesztési tárca államtitkára ígéretet tett: az elkészült hatásvizsgálatokat kedden a képviselők is megismerhetik.

A kormány a paksi beruházással kapcsolatos legfontosabb adatokat titkosította, de Jávor Benedeknek nemcsak emiatt aggódik. Véleménye szerint az áram ára és az államadósság egyaránt növekedni fog, a 60 évre szóló fizetési kötelezettség pedig súlyos teher lesz. „Egyetlen értékelhető számítást nem tettek le az asztalra, hogy miért éri meg Magyarországnak ez a beruházás ilyen áron, miért jó Magyarországnak, hogy nem volt verseny, hogy fű alatt Oroszországgal leszerződték ezt a megállapodást” – mondta az Együtt-PM társelnöke.

A Fenntartható Fejlődés Bizottság ülésén az egyes pártok képviselői eltérő problémákat említettek a beruházásról szóló vita során.

Szél Bernadett szerint nem a kapacitás fenntartásáról van szó, hanem annak bővítéséről. Ráadásul a képviselők még azt sem tudják, hogy miről döntenek, mert a megvalósíthatósági tanulmány titkos. „Nem titkolt szándékunk az, hogy mi ebből a lehető leghamarabb vissza akarunk lépni. Tehát, ha Önök ezt keresztül is tolják a parlamenten, akkor is nagyon sok ember ebben az országban mindent el fog követni, hogy ez a két új blokk soha ne épülhessen meg” – mondta a bizottság LMP-s alelnöke.

a paksi atomerőmű villamosenergia-termeléseA paksi atomerőmű villamosenergia-termelése

Ezzel szemben az MSZP-t képviselő Szabó Imre úgy gondolja, a mostani működő blokkok élettartam meghosszabbításának kiváltására nem látnak reális alternatívát.

A bizottság fideszes tagjai közül Kővári János arra volt kíváncsi, készült-e olyan számítás, hogy a következő húsz évben milyen alternatív energiákkal lehetne kiváltani Paksot, míg a szintén fideszes Túri Kovács Béla szerint viszont azt valóban nem lehet vitatni, hogy erre a szerződésre a kormánynak nem volt felhatalmazása. A kormánypárti képviselők – kiegészülve a Jobbik szavazatával – valamennyien kiálltak Paks mellett.

"A szocialistáknak 6 milliárd 607 millió okuk van ellenezni a bővítést"

Magyarországnak az az érdeke, hogy egyáltalán ne importáljon villamos energiát, sőt exporthelyzetbe kerülhessen - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy újbudai rezsicsökkentési fórumon hétfő este. A kormánypárti politikus szerint az elmúlt hat-hét évben megnőtt az ország energiaimport-függősége, és minél magasabb arányban van szükség az energiabehozatalra az ország ellátásához, az annál drágább. Szavai szerint azoknak a külföldi közműszolgáltatóknak, amelyektől ma Magyarország villamos energiát importál, az az érdekük, hogy ne újuljon meg és ne bővüljön a paksi atomerőmű. Rogán Antal számításai szerint a beruházással 2026-2027 körül 10-13 százalékkal csökken Magyarországon a villamos energia előállításának költsége, s ez tükröződhet a lakossági energiaárakban. Kitért arra is: nem vállalhatják azt a kockázatot, hogy a beruházáshoz nem orosz, hanem más technológiát hoznak be. Felvetette, hogy ki ülne bele egy olyan autóba, amelynek "az alvázát az oroszok szállították, a motort a Chrysler teszi bele, és esetleg a váltót a Renault kapcsolja hozzá". Hangsúlyozta, hogy a régi és új atomerőműblokkoknak kompatibilisen kell működniük. Megjegyezte azt is: atomerőművet sokan szállítanak, finanszírozást viszont nem vállalnak, főleg nem a magyar szállítói részarány növelésének feltételével.

A fideszes frakcióvezető azt mondta, hogy négy évvel ezelőtt még Bajnai Gordon is kiállt Paks mellett, ma pedig az Együtt-PM-szövetség vezetője mindenben az ellenkezőjét mondja. Rogán közölte, hogy ezt a választási kampánynak tudja be. "Majd utána megint máshogy gondolja" - tette hozzá.

Rogán Antal szerint a szocialistáknak "6 milliárd 607 millió okuk van" a paksi bővítést ellenezni, szavai szerint Józsa István MSZP-s frakcióvezető-helyettes cége ugyanis ennyi hasznot húzott 2010 előtt az atomerőművel kötött szerződéséből.

Tegnap számoltunk be róla, hogy a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint már a fideszesek abszolút többsége is népszavazást szeretne az atomerőmű bűvítéséről. A Medián közölte, hogy két héttel a miniszterelnök moszkvai tárgyalásai után a magyar lakosság 82 százaléka tudott a paksi atomerőmű orosz részvétellel történő bővítésének tervéről. Miközben egy előző kérdésre a megkérdezettek 51 százaléka értett egyet azzal, hogy „Pakson új atomerőmű épüljön a már meglévő mellett”, az orosz kapcsolat már sokkal kevésbé szimpatikus: mindössze egyharmadnyian támogatják, és az abszolút többség ellenzi. A mostani 34 százalék viszont több, mint amit 2012 nyarán mért a Medián, akkor ugyanezt még csak 25 százalék támogatta. A növekmény egyértelműen a kormánypárti szavazók áthangolódásából adódik: másfél évvel ezelőtt a fideszeseknek még csak a 28 százaléka volt az orosz közreműködéssel építendő reaktor mellett, ám mostanra, hogy a terv hivatalos kormánypolitikává vált, az arányuk egycsapásra megduplázódott, pontosan 53 százalékra nőtt- számolt be a Medián.
 
Az Orbán-Putyin megállapodás bejelentésén az emberek bő háromnegyed része többé-kevésbé meglepődött. Még a kormánypárti szavazók nagy része is azt állítja, hogy meglepődött, ők csak annyiban különböznek másoktól, hogy a többségük csak „egy kicsit”. A paksi bővítéssel szembeni fenntartások egyik fő indítéka valószínűleg a feltételezett magas költségekben rejlik. Mindenesetre jelentős (56 százalékos) többségben vannak azok, akik szerint „az új atomerőmű beruházása olyan hatalmas összegbe kerül, hogy emiatt nem olcsóbb lesz az áram, hanem lényegesen meg fog drágulni” és csak egyharmadnyian (35 százalék) értettek egyet azzal a feltételezéssel, hogy „az atomenergia olcsó energiaforrás, ezért ha felépül az új atomerőmű, az áram ára Magyarországon érzékelhetően olcsóbb lesz”.

Varga: még olcsóbb lehet a bővítés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az új paksi erőmű megépítéséhez annyi kölcsönt kívánnak felvenni Oroszországtól, amennyibe az kerül. A tárcavezető az M1 Az este című műsorában hétfőn emlékeztetett arra, hogy a felek között a pénzügyi megállapodás még nem született meg, de abban már megállapodtak, hogy a költségek 80 százalékát finanszírozza az orosz fél, és 20 százalékát a magyar. Hozzátette: a 20 százalék a beruházás későbbi szakaszában is kifizethető. Ez azt jelenti, hogy ha "10 milliárd eurót veszünk kölcsön az oroszoktól", akkor nagyjából 5,5 milliárd euróba kerül egy erőművi blokk megépítése. Ez az ár nagyjából annyi, amennyi a nagy-britanniai vagy a finnországi erőműveké - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért nem tudható a paksi bővítés teljes költsége, azt felelte, hogy még nem született megegyezés a pénzügyi szerződés minden pontjáról. Sok olyan része lesz a beruházásnak, amelyet az orosz fél tendereztetni fog, azaz verseny lesz, a vállalkozók egymás alá vagy fölé fognak ígérni - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az előszerződés egy "biankószerződés" lenne, azt felelte: abból a szempontból tekinthető annak, hogy "ez egy olyan szerződés, amely még olcsóbb lehet". Közölte: a kormány meggyőződése szerint a magyar gazdaság, és költségvetés számára megtérülő lesz a beruházás.

Hangsúlyozta: a pénzügyi megállapodást az aláírást követően benyújtják az Országgyűlésnek. A szerződés előkészítése, a részfeltételek nyilvánosságra hozatala a munka ellehetetlenüléséhez vezetne - tette hozzá.

Kitért arra: a parlament 2009. március 30.-án adott felhatalmazást az akkori kormánynak, hogy kezdje meg az atomerőművi blokkok építését, a beruházás előkészítését. "Ebből a szempontból szerintem az utóbbi tíz év leginkább előkészített beruházásáról van szó" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a jövőbeni gáztárgyalásokon az üzlet megkötése előnyösebb pozíciót biztosít-e majd az országnak, azt válaszolta: a Magyarországhoz földrajzilag a legközelebbi nyersanyagforrás Oroszország, amit nem lehet "átlépni". (MTI)

Másfél év alatt jelentősen megnőtt azok aránya, akik Paks és általában az atomenergia felhasználásának jövőjéről népszavazásra bíznák a döntést. 2012-ben még 48:46 arányban megoszlott a referendum híveinek és ellenzőinek aránya, ez mostanra 59:36-ra módosult, és jelenleg még a fideszeseknek is abszolút többsége támogatja a gondolatot, hogy „döntsön a nép”. Egyébként ha a szavazókon múlna, elsősorban nem a nukleáris energiára bíznák az ország energiaellátásának jövőjét: csak 16 százalékuk mondta, hogy elsősorban az atomenergiára kellene támaszkodnunk, míg 74 százalék elsősorban a megújuló energaforrásokban bízik- áll a Medián felmérésében.

Február 3-tól Híradóink új időpontokban: 17.45-kor, 18.45-kor és 21.45-kor kezdődnek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink