Itthon

Orbán: 2014 a rezsiharc éve lesz - parlament percről percre

Öt óra tíz perc Paksról
február. 3. hétfő 15:46

Ezzel vége a napirend előtti felszólalásoknak. Napirend-megállapítás, technikai hozzászólások és szavazások következtek.

Ezek részeként a PM színeiben független Jávor Benedek azért bírálta a kormányzatot, mert „parlamenti színjátékot” rendez Paksról érdemi parlamenti és társadalmi vita helyett. A parlamenti többség ugyanis öt óra tíz percben határozná meg a paksi szerződésről szóló parlamenti vitát.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője is az időkeret ellen érvelt.

Hosszas vita után 246 igen szavazattal, 63 ellenében, 1 tartózkodással a Ház elfogadta, hogy a vitát öt óra tíz percre korlátozzák.

Fónagy: a rezsicsökkentés sérti a szolgáltató érdekeit
február. 3. hétfő 15:26

Németh Szilárd a rezsicsökkentések mellett érvelt, közben élénken bírálta az előző kormány gazdaságpolitikáját. Szerinte 2010-ben „a családok” jövedelmeik huszonöt, de akár negyven százalékát rezsire költötték, miközben „a szocialisták talicskával tolták ki” a közpénzt.

A Fidesz a rezsicsökkentésekkel azt fizeti vissza „a családoknak, amit önök, szocialisták” elvettek.

A reagáló Fónagy János államtitkár azt mondta: a rezsicsökkentés folytatódik. E mögött a kormány tudatos energiapolitika veendő észre – mondta. Azt mondta: mindez ugyanakkor sérti a szolgáltatók érdekeit.

Rétvári Bence: Hagyó, Hunvald, Molnár bűnöző
február. 3. hétfő 15:16

A megélhetés, a rend és az elszámoltatás kiemelt fontosságú a Jobbik számára – mondta Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető. A politikus a csendőrség felállítását sürgette.

Vona felhívta a figyelmet az elszámoltatás fontosságát is. Az ügynöklistákat nyilvánosságra kellene hozni, mint ahogy a lusztrációra is szükség van a közéletben – mondta Vona.

Úgy folytatta: tiltanák az álláshalmozást, megszüntetnék a mentelmi jogot és bevezetnék a képviselők visszahívhatóságát.

A Jobbik a jogszabályi kereteken kívül áll – reagált Rétvári Bence államtitkár, majd az elszámoltatás eddigi statisztikai eredményeit sorolta. Bírálta a Jobbikot, amiért az nem szavazta meg például azt, hogy mindenki hazaviheti a rávonatkozó megfigyelési papírokat. Úgy folytatta: csökkentették Biszku Béla nyugdíját. Hagyó Miklóst, Molnár Gyulát, Hunvald Györgyöt bűnözőknek nevezte a politikus.

Az MSZP megemlékezett Jancsó Miklósra
február. 3. hétfő 15:05

Ha Orbán Viktor támasztja meg a gyengélkedő forintot, akkor nagyon nagy a baj – hangsúlyozta Józsa István frakcióvezető-helyettes.

Az ellenzéki politikus bírálta a kormányt, amiért nem emlékezett meg Jancsó Miklós haláláról.

Visszatérve a forintárfolyamhoz, azt mondta: Kósa Lajos és Szijjártó Péter döntötte be először a forintot, 2010 nyarán. Navracsics Tibort idézte Józsa, aki öt éve azt mondta: ha háromszáz forint fölé megy egy euró, akkor azt a miniszterelnököt le kell váltani. Erre április 6-án sor kerül – tette hozzá.

Józsa a Hír TV-t is bírálta a köteles szöveg felvételének a felhangosítása miatt.

A reagáló Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint Jancsó életműve előtt valóban tisztelegni kell.

Úgy folytatta: a forint gyengülése a nemzetközi pénzpiacokon – Kínában és az Egyesült Államokban – végbemenő változásoknak köszönhető.

A költségvetési hiány három százalék alatt tartása a magyar gazdaság erős voltát mutatja – folytatja a gazdaságpolitikus.

KDNP: Mesterházy nem hallotta a köteles bekiabálást
február. 3. hétfő 14:54

A kereszténydemokrata Lukács Tamás a civilizált hangnem és egymás megbecsülésének érdekében emelt szót.

Szerinte, ha Mesterházy Attila hallotta volna az Összefogás nagygyűlésén a köteles bekiabálást, visszautasította volna, azonban pont a Kövér-féle köteles beszéd szocialista percepciója mutatja meg, hogy a politikai megnyilvánulásokkal a tisztább közéletet kell elősegíteni.

A reagáló Rétvári Bence államtitkár – Lukács frakciótársa – szerint lehet, hogy nem hallotta a bekiabálást, csak reagált egy nem létező bekiabálásra. „De a szocialistáknak ebben már rutinjuk van” – mondta és példának a videóügyet hozta fel. Arnót Sándor hasonló esetben lemondott – tette hozzá.

Rétvári Gyurcsány egy 1988-as, Fidesz-ellenes szövegét idézte.

A weberi eszköztárból megmaradt a durva hangnem – folytatta az államtitkár.

Szél-Fónagy pengeváltás Paksról
február. 3. hétfő 14:43

Az LMP társelnöke a Szovjetunió és a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány közötti 1966-os atomszerződés Orbán Viktor általi megvédését kritizálta. Az ellenzéki képviselő arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy ne adjon biankó csekket a kormánynak. Szél kiosztotta a baloldali ellenzéket. Szerinte ebben a kérdésben Fidesz-MSZP koalíció áll fönn. Azt mondta: 2040-re meg lehet csinálni a teljes atomstopot Magyarországon.

A reagáló Fónagy János államtitkár védelmébe vette Paksot. Szerinte Magyarországon nem fúj a szél, viszont elektromos áramra mindenhol szükség van. Az alternatív energiák fontosak, de nem csak kiegészítők. Fontos a megfizethetőség is – hangsúlyozta.

Orbán köszönetet mondott a külföldön dolgozó magyar fiataloknak
február. 3. hétfő 14:32

A 2010-ig volt adórendszer munka- és családellenes. „Miért akarják azt hozni?” – kérdezte az ellenzéktől. „Semmi okunk, hogy visszatérjünk a múlthoz” – hangsúlyozta.

Többszázezer embernek javít a helyzetén a közmunkaprogram – folytatta Orbán Viktor.

A miniszterelnök köszönetet mondott a külföldön dolgozó magyar fiataloknak, amiért „idegenben próbálnak helyt állni”. Szerinte az ellenzék megbélyegzi őket. Olyan Magyarországot kell építeni, ahová ezek a fiatalok haza akarnak jönni – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor rosszul idézte Gyurcsány Ferencet
február. 3. hétfő 14:25

Orbán Viktor szerint alapvetően a kommunizmus negyvenöt éve okozta a magyar gazdaság mélyrepülését. „Önök hazudtak reggel, éjjel meg este” – idézte pontatlanul az őszödi beszédet, majd javította önmagát.

Magyarország csökkentette az államadósságot – vélte a politikus.

350 ezer devizahitelesen segített a mostani kormány – folytatta Orbán.

A kormányfő visszautasította, hogy az atomenergia szerepének növelése a villamosenergia árának növelését vonná maga után. Visszautasította a függőségre vonatkozó ellenzéki vádakat. A függőség a gázellátással kapcsolatban áll fönn.

Rogán Mesterházy Attilát hiányolta
február. 3. hétfő 14:19

A Fidesz frakcióvezetője azt kérdezte: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje miért nincs a Parlamentben. (Bekiabálásokból kiderült: külföldön van.)

A kormánypárti politikus a pedagógusi béremelést és a vizitdíjat állította szembe a pedagógusi és egészségügyi béremelésekkel.

A politikus védelmébe vette a GYES három évre történt visszaemelését és a GYED extrát.

Négymillió fölött van a foglalkoztatottak száma – mondta Rogán, aki a gáz- és villany árának növekedése miatt is bírálta a szocialistákat. Rogán az MSZP-t annak vélt korrupciós ügyei miatt is bírálta. Úgy folytatta: Paks ügyében komoly pálfordulást hajtottak végre a szocialisták. „Az önök véleményét nem lehet komolyan venni” – fogalmazott.

Harrach Péter megvédte Orbán Viktort
február. 3. hétfő 14:09

Felszólalása elején Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kiosztotta mindhárom ellenzéki felszólalást. Dicsérte a kormány családpolitikáját. „A legfontosabb a rezsicsökkentés” – tette hozzá. Harrach ugyancsak dicsérte a GYED extrát.

A rezsicsökkentés nemcsak a versenyképességet erősíti, hanem a szolgáltatóval szemben igazságos is – mondta Harrach Péter.

A kormány növelte a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta a politikus.

A kormány felelős döntést hozott a paksi beruházástól – vélte a kereszténydemokrata frakcióvezető.