Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-07 15:51:00

A választási regisztráció bojkottjára szólít fel a Magyarországi Cigány Párt

Ne írják alá a választási nyilvántartásba vételről szóló ívet - erre kéri a nemzeti kisebbségekhez tartozó választókat a Magyarországi Cigány Párt.

Horváth Aladár az ATV Start-ban azt mondta, a regisztráció bojkottjára azért van szükség, mert a kisebbségek súlyos jogfosztást szenvednek el azáltal, hogy a nemzetiségi listára szavazók a szabályozás szerint pártlistára már nem adhatják le voksukat. Ráadásul Horváth szerint a regisztrációs ív minderről nem ad tájékoztatást.

Horváth úgy véli, a választási regisztrációnak semmi értelme, ha a nemzeti kisebbségek még arra sem méltatják a választóikat, hogy megszólaljanak a kérdésben. A Magyarországi Cigány Párt szóvivője szerint a kisebbségek regisztrációjával a Fidesz célja, hogy az általuk bizonytalannak és aluliskolázottnak feltételezett választókat kiszűrjék. Horváth úgy látja, csupán egy szűk csoport érdekelt abban, hogy a cigányok egy lungodromos listára szavazzanak. Mint mondta, azoknak érdemes egy ilyen listára szavazni, akik megelégednek azzal, hogy valamelyik párt színeiben egyetlen "díszcigány" képviselő üljön a parlamentben. A jelenlegi rendszerben ugyanis a nemzetiségi listán tizenötezer szavazatra van szükség ahhoz, hogy egy képviselő bekerüljön az országgyűlésbe, további mandátumokhoz már - akár csak a többi párt esetében - mintegy nyolcvanezer voks szükséges, vagyis több mint valószínű, hogy a cigány listára leadott szavazatok többsége elveszett szavazat lenne - mutatott rá Horváth.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink