Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-06 07:51:00

Az együttműködés kibővítésére tesz javaslatot Bajnai

Az MSZP és az Együtt-PM közötti szövetség kibővítésére tesz javaslatot Bajnai Gordon - ezt az ATV Startban jelentette be az Együtt-PM vezetője. Mesterházy Attilát meglepte a javaslat. Elmondta, hogy a DK-val mindenképpen tárgyalni fognak, Gyurcsány személyéről pedig tárgyalni kell.

A volt miniszterelnök szerint félre kell tenni a vitákat, és nagyon gyorsan, egy-másfél héten belül tisztázni kell, hogy ki, milyen együttműködésre hajlandó. Ezért azt kezdeményezi, hogy még a héten üljenek le, első körben az MSZP, majd a DK vezetőivel. Bajnai Gordon azt mondta: a maga részéről a közös listát is el tudná képzelni, sőt ezt tartaná a legerősebb formának.

Az Együtt-PM arra számít, hogy Áder János a törvényileg lehető legkorábbi időpontra írja ki az országgyűlési választásokat, várható tehát, hogy a január 6-i héten sor kerül a választások hivatalos dátumának megnevezésére is, ezzel pedig hivatalosan is kezdetét veszi a választási kampány.

Bajnaiék elsősorban ezért tartják indokoltnak, hogy az MSZP-vel áttekintsék a kormányváltó szövetség helyzetét, beleértve ebbe azt is, hogy közösen vizsgálják meg a megállapodás kiterjesztésének és továbbfejlesztésének lehetőségeit.

Felhatalmazták Mesterházyt a tárgyalásra

Az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság (ovb) hétfőn felhatalmazta Mesterházy Attila pártelnököt és a szocialisták vezetőiből álló delegációt, hogy tárgyaljon az Együtt-PM-mel a korábban megkötött választási szövetség kibővítéséről. Erről a hétfő estébe nyúló ülésről távozó Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Gúr Nándor alelnök és Baja Ferenc számolt be újságíróknak. Azt azonban egyikük sem árulta el, hogy mire kapott mandátumot Mesterházy Attila és az általa vezetett küldöttség. Mint mondták, csak a tárgyalások végeredményéről szeretnének beszámolni a sajtónak. Mesterházy Attila nem nyilatkozott az újságíróknak.

„Vissza kell adni a kormányváltást akaróknak a győzelembe vetett hitet. Ehhez az Együtt-PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára van szükség az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között. Ennek megvalósításához minden félnek áldozatot kell hoznia” – mondta Bajnai Gordon az ATV Startban.

„A kormányváltó szövetség megállapodásának kibővítésére kizárólag a két fél, az MSZP és az Együtt-PM egyeztetése révén kerülhet sor. A meglévő szövetség az alap, ez megkérdőjelezhetetlen”- tette hozzá a volt miniszterelnök.

A szélesebb összefogás megvalósítása érdekében az Együtt-PM vezetője érdemi tárgyalást kezdeményezett a két szövetséges politikai erő választási ügyekben illetékes vezető szervei között, a lehető legkorábbi időpontra, a hét első napjainak valamelyikére.

A kezdeményezésről az Együtt-PM vezetője előzetesen értesítette szövetségesét, Mesterházy Attila pártelnököt.

Mesterházy: a DK-val is tárgyalni fogunk

Az MSZP elnöke hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: "mi eddig tudomásul vettük az Együtt-PM álláspontját, hogy nem akarják újranyitni az összefogás kérdését, ezért mondtuk eddig azt, hogy lezártnak tekintjük a tárgyalásokat, meglepett, hogy most megváltozott Bajnai Gordonék véleménye, de örülünk neki". Mesterházy szerint korábban az egy világos érvelés volt az Együtt-PM részéről, hogy két lista több szavazatot hoz egy közös listánál, mert vannak olyan szavazók, akik egy MSZP-vel közös listára nem adnák le a szavazatukat. Ebben mi engedtünk, ezért mondtuk, hogy legyen két külön lista – jelentette ki. A politikus hangsúlyozta: most mindenképpen abba az irányba indulnak el, hogy közös lista és közös miniszterelnök-jelölt legyen.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordonhoz hasonlóan hajlandó-e hátralépni, lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, az MSZP-elnök úgy válaszolt: minden opció megtárgyalására, átgondolására nyitott.

Mesterházy Attila elmondta: semmi jónak nem akar az elrontója lenni, minden opciót hajlandó megtárgyalni. Az MSZP elnöke kijelentette: nagyon szoros a határidő a megállapodásra, maximum két hetük van. Ha még sokat játszunk ezzel a kérdéssel, nélkülünk is megrendezik a választásokat – fogalmazott. A pártelnök hangsúlyozta: aztán már nem ártana a kampánnyal is foglalkozni, mert el kell juttatni az emberekhez az üzenetüket. Mesterházy Attila szerint azt is a tárgyalásokon kell eldöntetnie a feleknek, hogy Gyurcsány Ferenccel vagy nélküle vágnak neki a választásoknak. Ugyanakkor hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a DK-val is tárgyalni fognak. 
 

Gyurcsányék üdvözlik a felvetést

"A Demokratikus Koalíció üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására. A DK álláspontja szerint az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt jelenti. A párt ezért bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére" - áll Gyurcsány Ferenc hétfői Facebook-bejegyzésében.

Napok óta tárgyaltak

Napok óta folyt az egyeztetés az ellenzéki pártok vezetői között az együttműködés kereteinek átszabásáról – tudta meg az atv.hu. Lapunk információi szerint többször egyeztetett Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba, valamint Mesterházy Attila arról, hogyan indulhatna együtt a három ellenzéki formáció a 2014-es választásokon. A pártvezetők együtt nem, de külön-külön tárgyaltak egymással. A DK szerint először a szocialisták és az Együtt-PM együttműködéséről szóló szerződést kell módosítani.

Mesterházy Attila szerint pártként indul, nem pedig szövetségként az Együtt-PM a 2014-es választásokon, ezért, illetve a DK megerősödése miatt is újra kell gondolni az MSZP és a másik ellenzéki formáció együttműködését. Ha az Együtt-PM pártként indul, azt jelenti, hogy – ellentétben a pártszövetségek esetén megugrandó 10 százalékkal – 5 százalékot kell elérnie a listás szavazáson a parlamentbe jutáshoz. Ez viszont – ha igaz – azt is jelenti, hogy a korábbiakkal szemben immár nem bíznak a 10 százalék elérésében. Mindezt azonban nem erősítették meg az Együtt-PM-nél, megkeresésünkre későbbi tájékoztatást ígértek.

Fodorék megkésettnek tartják Bajnai bejelentését

A Magyar Liberális Párt örül Bajnai felismerésének, de megkésettnek tartja a kezdeményezést. „Az ellenzéki erők teljes összefogása nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt. Ehhez új miniszterelnököt kell jelölni, közös ellenzéki listát kell állítani és közös egyéni jelölteknek kell képviselnie a közösen kialakított programot”- közölte a párt az atv.hu-val. Hozzátették: Bajnai Gordon kezdeményezése önmagában kevés, a teljes körű összefogáshoz a többi ellenzéki párt eltökéltségére is szükség van. „Ennek hiányában a Magyar Liberális Párt továbbra is az önálló indulásra készül” írták.

A szocialista párt elnöke hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nyilatkozott arról, hogy a Demokratikus Koalíció megerősödése, valamint az Együtt-PM párttá alakulása arra ösztönzi az MSZP vezetését, hogy újragondolja a korábbi ellenzéki együttműködés tartalmát. Az atv.hu információi szerint az új szerződés már a DK támogatásával születik majd meg oly módon, hogy ahhoz később a Gyurcsány Ferenc vezette politikai erő is csatlakozhasson. Arról, hogy milyen szerepet kíván vállalni a DK elnöke ebben az együttműködésben, annyit tudtunk meg, hogy a DK-sok szerint „fontos, az ellenzéki párt súlyának megfelelő szerepben kell fellépnie” az elnöküknek.

Mesterházy Attila a 180 perc című műsorban arról is beszélt, hogy az egyéni körzetekben egy jelöltnek kell szemben állnia a Fidesszel. Arról, hogy pontosan mi lesz a három ellenzéki politikai erő együttműködésének tartalma, és hogy a szocialista pártelnök által vázolt elképzelésekből ­– az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét, illetve közös listát állítanak– melyik valósul meg, információink szerint egyelőre nincs megállapodás.

Kényszerpályán

A baloldal kényszerpályán van, a kialakult válsághelyzetre próbál megoldást találni - véli a Political Capital igazgatója. Krekó Péter szerint a baloldal alapvető problémája az, hogy nagyjából egymillió szavazóval kevesebbet tudhat maga mögött, mint amennyi a kormányváltáshoz szükséges volna. Az összefogás javíthat ugyan a hatékonyságon, de önmagában még nem elég a választási győzelemhez: „Ha megnézzük, 2010-ben gyakorlatilag ugyanazok voltak a baloldal vezető politikusai, mint most. Az "összefogás" feszítő problémája az egyik, de nem az egyetlen akadálya volt annak, hogy a baloldal bővítse a táborát, sokszor nincsenek, vagy nem jutnak el a választókhoz az érdemi politikai üzenetek".

Krekó szerint a baloldal helyzetét az is nehezíti, hogy a közhangulat már korántsem annyira kormányellenes, mint akár egy évvel ezelőtt: nő a Fidesz-tábor, csökken a kormányváltó kedv, most nehezebb a dühödt kormányváltó hangulatra építeni az ellenzéki politikát. A korábban sokszor megfogalmazott kritikákra, melyek szerint erőtlenül politizál a baloldal és képtelen arra, hogy egységet mutasson föl, válasz lehet, ha a három politikai formáció közös listával indul 2014-ben, ez esetben viszont sok kényes kérdést kell megválaszolni, első sorban például azt, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Ha a jelenlegi pártvezetők közül választják a közös jelöltet, akkor értelemszerűen Mesterházy Attila indul a legnagyobb eséllyel ezért a pozícióért, de kérdés, hogy ebbe a többi ellenzéki erő belemenne-e. Sok múlhat továbbá a tárgyalások részletein, és az sem egyértelmű, hogy minden szereplő valóban a közös listában érdekelt-e, tette hozzá Krekó.

A felmérések és a Political Capital kutatásai szerint ugyanakkor egyre kevésbé "finnyásak" a baloldali szavazók: egyre többen nyilatkoznak úgy, hogy akkor is az ellenzéki jelöltre adnák le voksukat, ha az éppen nem az általuk támogatott baloldali párt soraiból kerülne ki. "A baloldali szavazók igénye az összefogás kibővítésére ösztönzi a pártokat – véli a PC igazgatója, aki szerint a közös lista mellett szól az is, hogy egy esetleges vereségért senki nem szeretné vállalni a felelősséget. "Azt pedig láthatóan egyre kevesebben gondolják az ellenzéki oldalon, hogy a 2014-es választás megnyerhető" – mondta lapunknak Krekó.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink