Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-20 13:26:00

Közeledik a választás: Habony Árpád Gyurcsánytól kapott receptet

Összefogásról, adórendszerről, és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos elképzelésekről is beszélt Gyurcsány Ferenc az ATV Startban.

Gyurcsány szerint bár kérdéses, hogy a választásokig létrejöhet az összefogás a DK és az MSZP-Együtt-PM között, az utóbbi időkben folytatott tárgyalások alapján egyértelműen érzékelhető egy fajta elmozdulás a megállapodás irányába. Mindenesetre a DK elnöke úgy véli, az MSZP-Együtt pártszövetség sokkal jobb helyzetben lenne, ha a DK politikájának karakteres, markáns jellegét magában hordozná, de közben a Gyurcsánnyal szembeni karaktergyilkosság terhét nem kellene cipelnie. Jelenleg azonban a választók hol személyi, hol szervezeti, hol kulturális okokból, de a három párt közül egyikben sem látják a megfelelő alternatívát - vélekedett a volt miniszterelnök, aki ugyanakkor bízik benne, hogy összefogással, vagy anélkül, de valamennyi a parlamentbe jutásra esélyes demokratikus ellenzéki erő képviselteti magát a 2014-es országgyűlésben.

Gyurcsány beszélt a szegénység problémájával kapcsolatos elképzeléseiről is: szerinte nem szabad olyat ígérni a választóknak, amit aztán nem tudnak teljesíteni. Mint mondta, amíg érdemben nem indul be a gazdaság, addig a legszegényebb rétegek felé is csak gesztusértékű lépéseket lehet tenni, de a magas jövedelműekkel szemben sem lenne méltányos, ha a második adókulcs bevezetésével azonnal felemelnék az szja-kulcs mértékét 16-ról például 32 százalékra. Ami a nyugdíjkorhatár eltörlésére vonatkozó DK-s elképzelést illeti, Gyurcsány elmondta, a nyugdíjrendszer kérdésében nem szabad radikálisan fogalmazni, de a rendszert mindenesetre úgy tennék rugalmasabbá, hogy aki szeretne, az kevesebb nyugdíjért ugyan, de korábban is nyugdíjba vonulhatna, míg, aki 65 év felett is szeretne dolgozni, azt nem küldenék el csupán azért, mert a helyére felvehetnének fiatalabb munkaerőt is. Mint fogalmazott, hatalmas erő, tudás és tapasztalat lakozik az idős emberekben.

Az újabban szakácskönyvben is utazó volt miniszterelnöktől külön érdekességként azt is megtudtuk, a múlt héten könyvének egyik példányát Orbán Viktor főtanácsadójának dedikálta, méghozzá Habony Árpád húgának kérésére.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink