Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-10 06:20:00

Még idén módosíthatják a népszavazási törvényt

Már a jövő héten szavaz a parlament a népszavazási törvény módosításáról. Az új szabályok szerint ötvenszázalékos részvétel alatt a népszavazás mindenképpen eredménytelen lesz, így nem lenne érvényes például a korábban megtartott NATO- vagy az EU-csatlakozásról szóló referendum sem. Az ellenzék szerint, ha 4 millió szavazónak kell elmennie minden népszavazáskor, akkor ezzel a Fidesz gyakorlatilag kivégzi a népszavazás intézményét. A kormánypárt szerint szó sincs erről, ők csak az értelmetlen, abszurd népszavazási kérdéseket benyújtókat akarják megszűrni.

10 évvel ezelőtt szavaztunk arról, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Unióhoz. Az emberek több mint 83 százaléka a csatlakozás mellett voksolt, ám a részvételi arány mindössze 45 százalék volt.

Így a korábban elfogadott Alaptörvény és a Fidesz újabb módosító javaslatai alapján, nem csak ez, hanem a NATO-csatlakozásról szóló népszavazás is érvénytelen lenne. A Fidesz szerint ez nem jelentene problémát.

„Ha bármely ügyben egy népszavazás nem érv, akkor a parlamentnél marad a döntés joga, miután az országgyűlését általában 60 százalék fölötti részvétellel választják meg, ezért nem egy túlzott kritérium, hogy legalább 50 százalék fölötti legyen a részvétel, ha a polgárok egy-egy döntés jogát visszaveszik az országgyűléstől” – mondta Gulyás Gergely.

Az új szabályok szerint helyi népszavazás csak akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele azonos választ adott . Ez azt jelenti, hogy több mint 4 millióan kellene elmenniük voksolni és több mint 2 millióan kellene ugyanazt a választ adniuk. Az MSZP szerint ez felháborító.

Az Együtt-PM szerint a Fidesz kapuzárási pánik előtt áll, és amíg megvan a kétharmada, addig minden számára veszélyes kiskaput be akar zárni.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint ezzel a módosítással gyakorlatilag meghal Magyarországon a népszavazás intézménye. „Ennek a törvényjavaslatnak az a lényege, hogy jövőre nézve ne lehessen érvényes és eredményes népszavazásokat tartani. Sok kezdeményezésre nyílik lehetőség, mert például eltörlik, az Országos Választási Bizottság nem fogja véleményezni a kérdés alkotmányosságát, azonban a parlament kedve szerint elutasíthatja majd a népszavazási kezdeményezést” – fogalmazott a választási szakértő.

Az új szabályok elveszik a lehetőségét annak, hogy az Alkotmánybírósághoz lehessen fordulni, ha a választási bizottság nem hitelesítette az adott népszavazási kérdést. Ezentúl ezzel a Kúriához kell fordulni. A tervek szerint jövő héten már szavaz a módosításról a parlament.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink