Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-04 12:33:00

Egy jelöltet indíthat a jobboldal Fóton

A megismételt fóti polgármester-választáson az ellenzék valószínűleg ugyanabban a felállásban indul, mint november 24-én. A jobboldal viszont – értesüléseink szerint – várhatóan egységbe forr és nem három, csak egy jelölttel operál.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Budapest Környéki Törvényszék megismételteti a fóti időközi polgármester- és önkormányzatiképviselő-választást. Nemcsak magát a választást, hanem az egész folyamatot a névjegyzék összeállításától kezdve a jelöltállításon és az ajánlószelvények gyűjtésén át a szavazásig meg kell ismételni – döntött a magas testület.

Szerkesztőségünk annak próbált utánajárni: vélhetően kik indulhatnak a feltehetően februárban esedékes polgármester-választáson.

Meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott az atv.hu-nak a várost pillanatnyilag alpolgármesterként vezető Pozderka Gábor. A városi Fidesz-elnök – saját állítása szerint – nem tudja megmondani, hogy pártja indít-e jelöltet a következő körben – a megsemmisített választáson nem indított –, vagy támogat-e valakit. „Földi Pált nem támogattuk eddig sem” – válaszolt azon kérdésünkre, hogy a novemberi választáson 19,8 százalékot elért CÖF-elnököt támogatják-e. A kérdést azért tettük fel, mert – mint ahogy arról korábban szintén beszámoltunk – a CÖF honlapja szerint a Fidesz-KDNP támogatta Földit.

Egy, a fóti polgármester-választásra erős rálátással bíró forrásunk szerint „úgy tűnik, hogy egyelőre mindenki fontolgat”. A városi eliten belüli szóbeszédek szerint az is elképzelhető, hogy a Fidesz megpróbálja elejét venni a negyedik helyet elért Földi, valamint a második helyen végzett, függetlenként indult alpolgármester, Bartos Sándor, valamint a novemberben harmadik, szintén független Németh József indulásának és saját jelöltet indít. „Fogalmam sincs, hogy kit, nem feltétlenül helyi embert. Az is lehet, hogy Földi, Bartos és Németh közül egy indul fideszes vagy a Fidesz által támogatott független jelöltként” – érzékeltette, hogy még eléggé képlékeny a dolog. (A megsemmisített választást Takács István nyerte 25 százalékkal, Bartos 21, Németh és Földi 20-20 százalékot szerzett.)

Azt, hogy maga Pozderka induljon, forrásunk teljesen kizártnak tartja: egyrészt a Fidesz-elnök munkásőr volt, másrészt fia, Pozderka Ádám két trafikkoncessziót nyert Fóton, és szerinte ez támadási felületet jelenthet. Pozderka az atv.hu-nak elismerte munkásőr „érintettségét” és a fia trafikkoncesszióit, de utóbbiról azt mondta, annak semmi köze az ő munkájához és politikai tevékenységéhez.

Földi annyit mondott az atv.hu-nak: nem kereste meg a Fidesz és „nincs arról szó, hogy akár Bartos, akár Németh javára visszalépnék”. Hogy indul-e a második választáson, az attól is függ, miképp dönt a CÖF, „természetesen velem egyeztetve”.

Az előző választáson az MSZP, a DK, az Együtt és a PM színeiben nyertes Takács István újrázni fog, „ugyanezzel a felállással” – tudtuk meg Tóbiás Józseftől, az MSZP pest megyei elnökétől. Felvetésünkre, hogy az ellenfelek száma valószínűleg csökkenni fog, azaz egyesülnek a túloldali erők, úgy reagált: „Abban bízom, hogy akinek mondanivalója volt a városról, ezért indult, az most is indul.” Arra, hogy egy jobboldali jelölt rosszabb lenne Takácsnak, mint három, a párt parlamenti frakcióigazgatója úgy felelt: „Nem elemző vagyok, hanem politikus.”

A Magyar Liberális Párt jelöltjeként a megsemmisített választáson tizenhárom százalékkal ötből ötödik Vargha Nóra határozottan kijelentette: indul. Kérdésünkre ugyanakkor elismerte: „kicsi az esélye, hogy nyerjek”. A szabadelvű politikus határozottan visszautasította, hogy visszalépne Takács javára.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink