Itthon

NAV-botrány a Parlamentben, Rétvári mesélt – percről percre

Az MSZP a szakképzésről
november. 25. hétfő 15:30

A kormány – ígéreteivel ellentétben – sorra szűnnek meg a munkahelyek – mondta Sós Tamás szocialista képviselő. Közben számos szakma eltűnik, másokat összevonnak, az informatikai oktatás pedig kimarad az oktatásból. A cégeknek miért csak két százaléka támogatja a szakképzést? – kérdezte Sós.

A reagáló Cséfalvay Zoltán szerint szakmunkáshiány van, máshol viszont a szakmunkások nem találnak munkát. Ezért kell a szakképzést átalakítani – mondta. Ebben főleg német vállalatok vesznek részt Magyarországon – hangsúlyozta. „Azt szeretnénk, hogy a tanoncok a legújabb technikát tanulják meg” – mondta Cséfalvay.

Sós nem fogadta el a választ, de a Ház igen: 183 igen és 55 nem szavazattal, 3 tartózkodással. Ötödször segítette ki tehát az ellenzék a kormányt az interpellációra adott válasz elfogadásánál.

Ezzel vége az interpellációnak, miképp az atv.hu tudósítása is befejeződött.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

Kormánypárti interpelláció II. rész
november. 25. hétfő 15:15

A kereszténydemokrata Sáringer-Kenyeres Tamás interpellált. Budai Gyula államtitkár válaszolt. A kormánypárti politikus elfogadta a választ, így arról nem szavazott az Országgyűlés.

Kolontár ügyében interpellált a Jobbik
november. 25. hétfő 15:07

Kepli Lajos jobbikos képviselő szerint a MAL Zrt. felsővezetése semmilyen büntetést nem kapott, míg a kolontári iszapkatasztrófa áldozatait nem kártalanítják. A felelősöknek bűnhődniük kell, az okozott kárt pedig meg kell téríteni.

A reagáló Fónagy János hangsúlyozta: februárban megindult a MAL elleni felszámolási eljárás, így a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszűnése sem jelenti azt, hogy a károsultak kártérítés nélkül maradnak. A kormány célja, hogy a cég által biztosított munkahelyek megmaradnak – mondta. A kormány e célra másfélmilliárd forintot biztosított. A kérdés büntetőjogi része azonban nem a kormány, hanem az ügyészség hatásköre – hangsúlyozta az államtitkár.

Kepli Lajos nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 190 igen, 38 nem, 3 tartózkodás mellett elfogadta azt, azaz negyedszer kellettek az ellenzéki szavazatok az interpellációra adott kormányzati válasz elfogadásához.

„Ön elég folyékonyan tud hazudni ezekben az ügyekben”
november. 25. hétfő 15:05

Harangozó Gábor szocialista képviselő szerint a tiszaújvárosi fideszes Kanyok Attila tizennyolcmillió forintos földtámogatást kapott, az ügyészség is vizsgálódik. Harangozó részletesen taglalta, hogy milyen rokoni szálak kötik Kanyokot Tállai András államtitkárhoz. A szocialista politikus szerint az egész földpályázati rendszert át kell alakítani.

Bitay Márton Örs államtitkár szerint „várjuk meg, amíg bírósági szakba kerül az ügy”. Azt mondta: a kormány tervei szerint a kormány megtízszerezi a földbérlők számát. Válasza végén Bitay a Bajnai-kormányt bírálta.

„Ön elég folyékonyan tud hazudni ezekben az ügyekben” – mondta a szocialista képviselő és – nagy zajban – nem fogadta el a választ. A kormánytöbbség elfogadta azt 184 igen szavazattal, 66 ellenében, tartózkodás nélkül. Harmadszor kellettek az ellenzéki szavazatok az interpellációra adott kormányzati válasz elfogadásához.

Kormánypárti interpelláció I. rész
november. 25. hétfő 14:49

A fideszes Román István interpellált, Cséfalvay Zoltán válszolt, majd Román elfogadta a választ, így arról nem volt szavazás.

LMP: „egyszer sem hangzott el, hogy az SZDSZ utódjai vagyunk”
november. 25. hétfő 14:46

Ertsey Katalin, az LMP képviselőnője azt kérdezte: miért állítja a kormány, hogy hatalmas bölcsődeépítési hullám van, amikor számos helyen „még kapavágás sem történt”.

A reagáló Soltész Miklós képviselő boldog névnapot kívánt Ertseynek, majd statisztikai adatokkal operált. 221 új bölcsőde jött létre, több mint hatezer hellyel – mondta.

Ertsey nem fogadta el a választ, „bár egyszer sem hangzott el, hogy az SZDSZ utódjai vagyunk”. A Ház 187 igen, 66 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta a választ, tehát ismét az ellenzéki szavazatokkal ment át a válasz.

Az ellenzék szavazatai kellettek egy államtitkári válasz elfogadásához
november. 25. hétfő 14:38

A közbeszerzési eljárás szabályait a Fömi egyik épületének felújításakor ne vették figyelembe és több tízmilliós kár érte a költségvetést – mondta Szilágyi György. A jobbikos képviselő hangsúlyozta: négy írásbeli kérdést tett fel az ügyben. Azt kérdezte: folyt-e belső vizsálat a minisztériumban.

Budai Gyula államtitkár közölte: az ügyben folyamatban lévő nyomozás várhatóan 2013 decemberéig tart. „Én folyamatban lévő büntetőeljárásokat hadd ne kommentáljak” – hangsúlyozta a kormánypárti politikus. „Nekünk ugyanannyi információnk van az ügyről, mint önnek” – tette hozzá. Budai visszautasította, hogy a kormányzat nem tette meg az idevonatkozó szükséges intézkedéseket.

Szilágyi nem fogadta el a választ, de a Ház 191 igen szavazattal, 45 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta azt. Ez azt jelenti, hogy az ellenzék szavazatai is kellettek a válasz elfogadásához.

Az MSZP kezdi az interpellációkat
november. 25. hétfő 14:20

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a pénztárgépek kérdésének kormányzati kezelését bírálta, konkrétan említve a szerződési feltételeknek az utolsó pillanatban történt szerzősédét. Nyolcvanezer kereskedőnek duplán kell fizetnie? – kérdezte Tóbiás.

A reagáló Cséfalvay Zoltán szerint az Alt Cashnak most már megfelelő pénztárgépei vannak és a cégtől a pénztárgépet megrendelő nyolcvanezer vállalkozó az eredetileg tervezettnél nem rosszabb pénztárgépet fognak kapni.

A kormány aláássa az állam és polgárai közötti bizalmat – mondta Tóbiás, aki nem fogadta el a válasz. A kormánytöbbség azonban 197 igen, 67 nem szavazattal, 3 tartózkodással elfogadta azt.

Gulyás Gergely a devizahitelekről
november. 25. hétfő 13:58

A kormánypárti politikus szerint felelőtlenség volt az előző kormányok részéről hagyni, hogy családok devizában történt eladósodását. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a hiteleket felvevő állampolgárok a legkevésbé felelősek, hogy kialakult ez a probléma. Szerinte „a bankok egyértelműen visszaéltek erőfölényükkel”.

A kormányváltás kor már lehetett tudni, hogy ez mekkora probléma lesz az új kormánynak – reagált Rétvári Bence államtitkár, aki szintén bírálta a 2002 és 2010 közötti nyolc év kormányait. Szerinte sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem tett semmit a devizahitelesek terheinek enyhítése érdekében – ellentétben a mostani kormánnyal.

Ezzel vége a napirend előtti felszólalásoknak. Technikai felszólalások és szavazások, valamint napirend-megállapítás következik.

Rétvári: mese + hasonlat
november. 25. hétfő 13:51

A kínai mese után is tartogatott még említésre méltót Rétvári felszólalása. Az ellenzéki együttműködést egy maragarétához hasonlította, amivel "szeret, nem szeret" játékot lehet játszani. A KDNP alelnöke szerint egyik nap egymást szapulja, másik nap pedig együttműködésről beszél az ellenzék.