Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-03 10:26:00

„Elég volt”, zúgta a Horthy-szobor avatást ellenző tömeg

A Horthy-szobor avatásra érkezőket mintegy ezer ellentüntető várta a Szabadság téren. A mellszobrot a Hazatérés Templomában állították föl, gárdista- és Horthy-korabeli egyenruhás résztvevők jelenlétében. Az utcán zúgott a „nácik haza”, a felháborodott tömeg transzparensek erdejével demonstrált. A Fidesz szerint jobbikos politikai provokáció volt a Horthy-szobor avatás.

Vasárnap délelőtt került sor a Horthy-szobor avatásra a Hazatérés Templomában. A templomban nagyjából háromszázan gyűltek össze, az épület előtt ugyanakkor legalább ezer fős tömeg tiltakozott a szoboravatás ellen.

A tiltakozó tömeg, amely teljesen megtöltötte a templom előtti, a park másik oldalán található területet, a „nácik haza”, „náci hazaárulók” és a „nem hagyjuk" rigmusokat skandálta, olyan erővel, hogy az atv.hu munkatársa szerint a moraj az istentisztelet alatt zúgó harangszót is elnyomta időnként.

A Hazatérés templomában vasárnap felavatták Horthy Miklós bronzszobrát Galéria: Horthy-szobrot avattak vasárnap További képek

 Munkatársunk szerint a református istentiszteletre több gárdista egyenruhás személy érkezett, valamint voltak olyanok, akik „hagyományőrző”, Horthy-korabeli uniformist öltöttek. De olyanok is voltak a szoboravatók között, akik második világháborús rohamsisakban, a neonácikéra hajazó öltözetben jelentek meg.

 

A szobor:

ellentüntetők a szabadság térenEllentüntetők a Szabadság téren

A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi - Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes képmása - voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

ellentüntetők a szabadság térenEllentüntetők a Szabadság téren

A tüntetők Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem soha!" felirattal.

Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész beszéde alatt - melyet a templom előtt is nyomon lehet követni kivetítőn - a tömeg azt kiabálta, hogy "hazaáruló". A lelkész beszéde alatt arról is értekezett, hogy a gyűlölet nem az ő személye ellen, hanem a "közakarat" ellen szól.

Hegedűs szerint a szoborállítás tétje, hogy kiderüljön, lehet-e szobrot állítani a kormányzónak Budapest szívében. Szerinte ő és a közössége felvállalta ezt. A kérdés – mint mondta- az, hogy ki hol áll, az ő oldalukon, avagy az izraeli „terrorállam” oldalán.

Gyöngyösi Márton, az esemény második főszónoka, a Jobbik országgyűlési képviselője beszédében Horthyt méltatta.

Az egyik Horthy-szimpatizáns a szoboravatás ellen demonstráló tömegre utalva a templom felé közeledve azt mondta, hogy „érzem a szagukat” (sic!) – számolt be tudósítónk.

"Emberszagot érzek":

Az atv.hu munkatársa szerint fél tizenkettőkor még mindig nem leplezték le a szobrot, a harangszó pedig folyamatosan zúg, amit néhány környékbeli szóvá is tett. Közben egy miniincidensre is sor került: Dénes János, 56-os elítélt, aki korábban megrugdosta a Schmitt Pál lemondását követelő LMP-sek sátrait a Várban, odament a Horthy-szobor ellen tüntetőkhöz. Egy rövid kiabálás után gyors rendőri intézkedés akadályozza meg a történet kibontakozását.

A Jobbik politikai provokációjának tartja és elítéli Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője vasárnapi szoboravató akcióját Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a belváros polgármestere. A kormánypárti politikus szerint "a provokatív akció" ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben "antiszemitizmust kiáltva", rossz színben tüntessék fel Magyarországot.

horthyszobor-avató istentisztelet a református hazatérés templomábanHorthyszobor-avató istentisztelet a református Hazatérés Templomában

Friss: a tiltakozó demonstráció felszámolására kérte a rendőröket Hegedűsné

Az atv.hu ott volt, amikor Hegedűs Lórántné azt mondta a rendőrségi vezetőnek, hogy a templomban elég feszült a helyzet az ellendemonstrálók miatt, ezért oszlassák fel a tüntetést. A szoboravatók a tervek szerint ki kell, hogy jöjjenek az épület elé.

A rendőrségi biztosítás parancsnoka ugyanakkor közölte: nem oszlathatja fel a demonstrációt, mert ez egy villámcsődület, magánemberek spontán tüntetése.

Hegedúsné mellett Szilágyi György jobbikos képviselő is arról győzködte a rendőrt, hogy ha kijönnek a templomból, akkor „megállíthatatlan” lesz a folyamat.

A rendőri vezető erre munkatársunk szerint azt közölte: „megpróbálják eltolni” a tömeget.

"Tömeggyilkos, olvaszd be! Éljen Horthy!" Szürreális leleplezés

Negyed egykor Hegedűs Lóránt és Gyöngyösi Márton vezetésével kivonult a templom elé a szoboravató testület – a két tábor között pedig felsorakozott a rendőrsorfal. „Tömeggyilkos, olvaszd be” skandálja a tömeg, miközben leleplezték a kormányzó bronzszobrát. A horthysták azt kiabálják, hogy „éljen Horthy, Hungária”. A templom közönsége a rendőrsorfal mögött, a harangzúgás és az ellentüntetők fújolása közepette lassan megkezdte a hazavonulást.

horthy szobra és az avatókHorthy szobra és az avatók

Horthy Miklós szobrának a Jobbik részvételével zajló vasárnapi avatása az MSZP szerint azt mutatja, hogy nem szűnik "a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása", amit a Fidesz a fővárosban és országszerte is "tétlenül néz". Az, hogy a fővárost ma hivatalosan is elérte a jobboldal által életre keltett Horthy-kultusz, egyértelműen igazolja a gyanút: ha a józan, reális történetszemlélet helyett a nacionalista történelemfelfogás kaphat teret, ha az Új Színházból "Újnyilas Színház" válhat, ha Radnóti Miklós helyett Nyirő József kerülhet a kánonba, előbb-utóbb kézzelfoghatóvá válik a nacionalizmus - írta az ellenzéki párt.


Nincs szükség a Horthy-féle országvesztő politikára


Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tüntetés szervezői szerint a Jövő Magyarországának nincs szüksége a Horthy-féle országvesztő politikára. Mint közleményükben írják: „Jóérzésű magyar állampolgárként mélységesen felháborítónak tartjuk, és a messzemenőkig visszautasítjuk azt, hogy ennek az embernek az ország egyik legszebb terén – vagy bárhol is – szobrot állítsanak.”

„Horthy Miklós a magyar emberek, katonák, nők és gyerekek mészárosa, aki politikai rövidlátásával egyes számú felelősévé és okozójává vált hazánk történelmének eddigi legnagyobb tragédiájának, melyet hatásaiban csak a trianoni országvesztéshez lehet mérni” – írják közleményükben.

Véleményük szerint egy ilyen ember emlékezete a „történelem szemétdombjára való”.

A sajtóanyag a leírtakon túl többek között számon kéri a kormányzón a polgári állam alapértékeinek a fölszámolását, az Amerikának küldött hadüzenetet és a Numerus clausus bevezetését is. Mint írják, „a kormányzó az ország ezeréves történetének legnagyobb katasztrófájába vezette bele Magyarországot a második világháború során…”.

Ahogy azt korábban megirtuk vasárnap a Hazatérés Temploma alapkőletételének 75. évfordulója alkalmából avatnak Horthy-szobrot a belvárosban. A Hazatérés Templomában tartott vasárnapi istentisztelet zárásaként a templom előterében elhelyezik Horthy Miklós kormányzó bronzba öntött mellszobrát. Az eseményen beszédet mond az éles antiszemita kirohanásairól ismert Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a „zsidólistás” beszédéről elhíresült Gyöngyösi Márton.

Nácik haza:

atv.hu / SzF / ml / G. V / Sz. A. / B. Gy. / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink