Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-02 14:05:00

Sárga csillagos ellentüntetők várják a Horthy-szobor avatását

Sárga csillagos ellentüntetők várják a Horthy-szobor avatását a Szabadság téren. A szervezők szerint a Jövő Magyarországának nincs szüksége a Horthy-féle országvesztő politikára.

Mint közleményükben írják: „Jóérzésű magyar állampolgárként mélységesen felháborítónak tartjuk, és a messzemenőkig visszautasítjuk azt, hogy ennek az embernek az ország egyik legszebb terén – vagy bárhol is – szobrot állítsanak.”

„Horthy Miklós a magyar emberek, katonák, nők és gyerekek mészárosa, aki politikai rövidlátásával egyes számú felelősévé és okozójává vált hazánk történelmének eddigi legnagyobb tragédiájának, melyet hatásaiban csak a trianoni országvesztéshez lehet mérni” – írják közleményükben.

Véleményük szerint egy ilyen ember emlékezete a „történelem szemétdombjára való”.

A sajtóanyag a leírtakon túl többek között számon kéri a kormányzón a polgári állam alapértékeinek a fölszámolását, az Amerikának küldött hadüzenetet és a Numerus clausus bevezetését is. Mint írják, „a kormányzó az ország ezeréves történetének legnagyobb katasztrófájába vezette bele Magyarországot a második világháború során…”.

Az ellentüntetők a szoborállítással egy időben, tehát vasárnap 10 órától a Szabadság téren sárga csillaggal tiltakoznak.

Vasárnap a Hazatérés Temploma alapkőletételének 75. évfordulója alkalmából avatnak Horthy-szobrot a belvárosban. A Hazatérés Templomában tartott vasárnapi istentisztelet zárásaként a templom előterében elhelyezik Horthy Miklós kormányzó bronzba öntött mellszobrát. Az eseményen beszédet mond az éles antiszemita kirohanásairól ismert Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a „zsidólistás” beszédéről elhíresült Gyöngyösi Márton.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink