Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-10-29 21:05:00

Trágár nyelvezetű népszavazási kezdeményezéseket utasítottak el

Trágár nyelvezetű népszavazási kezdeményezéseket utasított el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a keddi ülésén.

A testületnek minden - a formai követelményeknek egyébként megfelelő - kezdeményezést el kell bírálnia azok tartalmától és megfogalmazásától függetlenül, továbbá a kérdéseket tartalmazó határozatokat meg kell jelentetnie a Magyar Közlönyben is.
   
Az NVB tagjai közül többen megdöbbenésüknek adtak hangot a testület előtt kötelezően felolvasott két kezdeményezés miatt. Egy magánszemély a devizaadósokkal kapcsolatban trágár kifejezést használva két hasonló kezdeményezést tett, amelyekben egy nem létező törvényre hivatkozott.
   
A testület tagjai kénytelenek voltak a beadványokat "érdemben" elbírálni. Az NVB egyebek mellett arra hivatkozással utasította el az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, hogy azok tartalma sérti az emberi méltóságot, lejáratja a népszavazás intézményét, gúnyt űz belőle, és a kérdések nem is egyértelműek.
   
Egy másik beadványtevő tizenkét hasonló kérdést tett fel a devizaalapú hitelszerződések ügyében, a testület valamennyit elutasította, mert azok álláspontjuk szerint nem voltak egyértelműen megfogalmazva, illetve szerintük következményei kiszámíthatatlanok.
   
A testület elé került egy, a jogelőd Országos Választási Bizottság (OVB) által júliusban már tárgyalt népi kezdeményezés is, amely azt célozta, hogy Magyarországon a jövőben ne létesülhessen új atomreaktor. Az OVB akkor hitelesítette a népi kezdeményezést, ám azóta a Kúria megsemmisítette a testület határozatát, és az NVB-t új eljárásra utasította.
   
Az NVB - a Kúria indoklását osztva - most úgy döntött, nem hitelesíti a népi kezdeményezést, mert az megtévesztheti a polgárokat azzal, hogy megfogalmazása miatt népszavazásnak tűnik.
   
Az NVB keddi ülésén mind a hét, az Országgyűlés által megválasztott tag megjelent, ám pártdelegáltak továbbra sem ültek be a testületbe, pedig a delegálásra az NVB szeptember 30-i alakuló ülése óta a parlamenti frakcióknak lehetőségük van.

MTI

További belföldi híreink