Itthon

Orbán: "készülődjetek"; Gyurcsány közös jelöltet sürget - ünnep percről percre

Nyugodt ünnep
október. 23. szerda 18:49

Az október 23-ai rendezvényekhez kapcsolódóan szerdán három esetben történt rendőri intézkedés, mindhárom a helyszínen, figyelmeztetéssel végződött - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

A KIM szerint nagyon sokan voltak a Hősök terén
október. 23. szerda 17:38

Több százezren vettek részt szerdán a budapesti Hősök terén tartott megemlékezésen - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a rendezvényt követően az MTI-vel.

Orbán mozgósít
október. 23. szerda 17:01

Lassan és biztosan be kell indítani a gépezetet - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a jövő év tavaszán esedékes parlamenti választásra utalva a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen. "Nincs okunk kapkodni, de lassan és biztosan be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat, éppen úgy, ahogyan 2010-ben tettük. Készülődjetek, most befejezhetjük azt, amit 56-ban elkezdtünk" - buzdította a Hősök terén összegyűlt hallgatóságát a kormányfő. Szavai szerint nincs középút: "vagy felszabadítjuk magunkat, vagy nem leszünk szabadok". Aki nem a szabadságot választja a saját erejéből, annak a szolgaság lesz a végzete, "hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" - zárta beszédét a szokásos fordulattal Orbán Viktor.

Orbán: puskákkal vadásztak ránk 2006-ban
október. 23. szerda 16:57

A miniszterelnök szerint "ma ismét közénk lövetnének" azok, akik 2006-ban "puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán". Arra figyelmeztetett: a magyar szabadságnak nemcsak hősei voltak, hanem árulói is. "Az összes forradalmunkat külföldről verték le", és mindig voltak olyanok, "muszkavezetők, pufajkások és vörösbárók", akik segítették a külső ellenséget - hangsúlyozta. Azután 2006-ban, ezen a napon "puskákkal vadásztak ránk a pesti utcán", és lovas rohamot vezényeltek, ami azért történhetett meg, mert azok kezében volt a kormányzati hatalom, akik gátlás nélkül felhasználták a fegyveres erőket saját népük ellen - mondta a miniszterelnök, aki szerint "ma ismét közénk lövetnének - jó esetben gumilövedékkel -, és megint ránk vezényelnék az állam erőszakszervezeteit".

'56
október. 23. szerda 16:55

A miniszterelnök szerint a kiállás, a bátorság és a nagyság dicsőségét hagyták örökül 1956 hősei: '56 hősei szépek, bátrak és fiatalok voltak, mégis odaadták az életüket a mi szabadságunkért. A sok fiatal, akit meggyilkoltak, bebörtönöztek, menekülésre kényszerítettek, értünk és talán helyettünk halt meg, került börtönbe, kényszerült emigrációba - fogalmazott.

"Szégyelljétek magatokat és húzzatok el!"
október. 23. szerda 16:49

"Szégyelljétek magatokat és húzzatok el!" - üzente Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MSZP-nek és a Fidesznek pártja október 23-i demonstrációján szerdán a budapesti Deák téren.  Szerinte mindkét párt a rendszerváltás óta többször is megmutatta, hogy mire képes, és ebből Magyarország többet nem kér. A Fidesz és a baloldal csak a hatalmat akarja megszerezni és csak "hazugságot, csalást, lopást és hazaárulást" akar adni az országnak - mondta az ellenzéki pártvezető, aki szerint ez a két politikai erő az egymástól való rettegésből él, és csak az egymással való ijesztgetéssel tud szavazatokat szerezni, ezért csak együtt lehet megszabadulni tőlük.

Orbán Viktor beszél a Hősök terén
október. 23. szerda 16:29

1956-ban nem lehetett tovább tűrni, mert nem volt mire várni, mindenki érezte, hogy nincs tovább - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Hősök terén tartott október 23-i ünnepségen, A szabadság napja elnevezésű állami rendezvényen. Október 23-án az egész szabad világ saját hőseiként gondol az 56-os szabadságharcosokra – mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyar szabadságharcosok felfedték a világ előtt, hogy a kommunizmus megjavíthatatlan, mert semmibe veszi az egyén szabadságát, és semmilyen erőszaktól nem riad vissza.

Békét a szívekben: Bajnai, menj Ciprusra
október. 23. szerda 16:09

A Terror Házánál a békemenetes résztvevők spontán módon elénekelték a székely himnuszt.  Miközben a menet haladt, az Andrássy úton végig tapsoló, zászlókat lengető emberek álltak, egyes házak ablakából is integettek. A hangszórókból zene szólt, a menet mellett pedig több helyszínen népzenét játszottak fiatalok. A tömegben a korábbi feliratok mellett "Békét a szívekben", illetve "Bajnai, menj Ciprusra" feliratok is feltűntek.

Ki volt a legdinamikusabb?
október. 23. szerda 15:54

Az atv.hu munkatársa a Műegyetemnél a beszédek után megkérdezte a tömegben tartózkodó Vastagh Páltól, a Horn-kormány igazságügy-miniszterétől, hogy melyik beszéd tetszett neki a lejobban. Szerinte Gyurcsány Ferencé volt a legdinamikusabb. A volt miniszter egyetértett a közös listával, de szerinte nem feltétlenül kell közös miniszterelnök-jelölt, hiszen 1994-ben is enélkül nyertek.

Fröhlich Róbert főrabbi, dandártábornok pedig arról beszélt munkatársunknak, hogy neki is elvették a tábori lelkészi szolgálata után korábban járó nyugdíját. Neki Kuncze Gábor beszéde tetszett leginkább.

Megérkezett a Békemenet a Hősök terére
október. 23. szerda 15:47

Az atv.hu munkatársa szerint rengeteg busz érkezett a fővárosba, amelyek a Felvonulási téren parkolnak - ide a rendőrök autókat nem is engednek be. Háromnegyed négykor befutott a Békemenet is.