Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-10-14 06:37:00

Orbánt megviselhette a holland-magyar

Orbán Viktor szerint a magyar futball kifejezi nemzetünk legnagyszerűbb tulajdonságait, mint például a sajátos észjárás, bátorság, cselvetés. Erről még korábban, a románok elleni hazai vb-selejtező előtt beszélt a miniszterelnök. A hollandoktól elszenvedett történelmi vereség alapjaiban cáfolta Orbán Viktor magyar futballról alkotott felfogását. Kivéve talán egy tulajdonságot: a nagyvonalúságot – bár ezt nyilván ő sem így gondolta.

Orbánt megviselhette a holland-magyar

Orbán Viktor hétfőn délután az Indexnek kommentálta először a Hollandiától péntek este elszenvedett 8-1-es vereséget. A miniszterelnök röviden annyit közölt: „az eredmény számomra felér egy agyrázkódással. Még nem hevertem ki.”

Orbán Viktor Facebook-oldalán a hétvégén csupán a szombat délutáni kerti sütögetéséről töltött fel egy képet. A futballt stratégiai ágazatnak tekintő miniszterelnök korábban többször is mélyrehatóan értekezett a magyar fociról, alább ezekből merítünk – a teljesség igénye nélkül.

Tavasszal a románok elleni budapesti vb-selejtező előtt például arról beszélt a kormányfő, hogy a válogatott meccseket ő nem csak sportszemüvegen keresztül szokta nézni. „Azzal a reménnyel küldjük csapatainkat, játékosainkat a pályára, hogy az adott közösség, jelen esetben a magyar nemzet legnagyszerűbb tulajdonságait mutassák be sportkörülmények között” – fogalmazott, majd egyenként felsorolta nemzetünk erősségeit, amelyeket szerinte válogatott focistáink megtestesítenek.

„Ilyen például a magyarok esetében a gógyi. Nekünk az erőfutball, még ha pontokat hoz, akkor sem érinti meg a szívünket. A sajátos észjárásunkra büszkék vagyunk, látni akarjuk ezt a pályán” – mondta Orbán, bár lehet, hogy Amszterdam után az erőfutballal is kiegyezne. A következő előnyös tulajdonságunk a nagyvonalúság, hiszen „lovagias nemzet” vagyunk, nem vagyunk „kicsinyesek”, „szűkkeblűek”. „Akarom, szeretném, ha láthatnánk a pályán a magyarok nagyvonalúságát, gondolkodásban az ellenfél felé tett gesztusokban” – fogalmazott a kormányfő, akinek ebből a szempontból nem lehet oka a panaszra – bár a nagyvonalúságot nyilván ő sem így értette.

Orbán szerint bátrak is vagyunk. „Ezért, hogy ha földörzsöli a fenekünket, vagy a hátunkat a saját hálónk, akkor még, ha nyerünk is, nem vagyunk elégedettek azzal, amit láttunk, mert milyen dolog ez” – mondta.

A magyar futballmítosz következő eleme a cselvetés. „Lovagolni, menekülést színlelve hátrafele nyilazni – vannak mindenfajta hagyományok. Tehát valami cselvetést is szeretnénk látni” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek köthetők a magyar nemzethez. „Ezért, ha fölmegy a csapat a pályára, akkor ezzel az elvárással ülünk le a tévéképernyő előtt, hogy mindezt lássuk. A futball nyelvén ezt meséljék el nekünk” – hangsúlyozta.

Hogy ezek alapján milyen érzésekkel nézte végig a miniszterelnök a hollandok elleni meccset, arról nincs információnk, de következtetni tudunk erre is. A Puskás Akadémiának adott augusztusi interjújában ugyanis megkérdezték, hogy „miként élte túl a Videoton szomorú búcsúját az Európa-ligából”. „Egy tüdőlövéssel ért fel. Én még egy hét után is vért köhögök föl ilyenkor” – fogalmazott.

Az interjúban egyébként mint nemzeti identitásformáló erőről beszélt a futballról. „A sport, így a futball szépségét is az önérdek fölé emelkedés adja. Azért nézünk fel a sportolókra, mert különbek nálunk. (…) Képesek egyetlen nagy célra összpontosítani, amivel nemcsak maguknak, hanem a szüleiknek, az edzőiknek, a klubjuknak, a szurkolóiknak vagy akár az egész országnak örömet tudnak szerezni és biztatást tudnak adni. Az újkori Magyarország szerencsétlen történelmének árnyékában ez különösen fontos. Százéves hanyatlással a hátunk mögött nekünk fontos, hogy rendszeresen jeleket kapjunk a legjobbjainktól”.

Ugyanitt beszélt arról is, hogy a futball olyan, mint a bográcsgulyás: „folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész”. Az akadémiák fontosságáról beszélve pedig azt ígérte, hogy „világszínvonalú magyar futball lesz újra” – mindezt úgy, hogy közben a futballt nem gazdasági vállalkozásként kell megközelíteni, nem a nyereség cél.

A vereségekre szerinte egyetlen orvosság létezik: a győzelem. „Miért kéne nekünk az utolsók között szégyenkeznünk? Amikor egyébként valaha elsők voltunk, és a képességeink és tehetségünk alapján elsőknek is kell lennünk” – mondta.  

Orbán Viktor a magyar fociról

/A hegykői mérkőzésről/ Gyenge közepes, ma ez voltam.
Kisalföld, 1993. október 16.

/A kolbászkészítésről Békéscsabán/ Ez is olyan csapatmunka, mint mondjuk a kormányzás vagy a foci.
Békés Megyei Hírlap, 1998. október 24-25.

/Az aktív labdarúgásról/ Úgy gondoltam, van még egy jó évem, mielőtt megöregednék.
Fejér Megyei Hírlap, 1999. április 3.

/Az Alcsút-Felcsút közti rangadóról/ Az a lényeg, hogy nyerjünk, de úgy érzem, mintha mocorogna valami a cipőmben.
Napló, 1999. május 17.

Egészen mostanáig nagy sikereket értünk el együtt, ám az utolsó, a legfontosabb mérkőzést elvesztettük.
Magyar Nemzet, 2006. május 6.

A foci mindig egy kicsit több, mint a lehetőségek határa.
Fejér Megyei Hírlap, 2010. szeptember 4.

A 2002 után félbehagyott stadionokat megpróbáltuk gatyába rázni.
Nemzeti Sport, 2012. július 22.

Nem töltöttünk olyan sok időt távol a világ élvonalától, mint amennyit ott voltunk.
NB1.hu, 2013. március 21.

Ember tervez, foci végez.
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.hu, 2013. augusztus 4.

Nemzeti önbecsülés és büszkeség nélkül még a focinak sincs értelme.
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.hu, 2013. augusztus 4.

Az állam a futballon mindig nyer.
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.hu, 2013. augusztus 4.

A klub sosem nyerhet a futballon, hiszen a klub állítja elő a produkciót, és nem az a dolga, hogy nyerjen.
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.hu, 2013. augusztus 4.

A futballklub nem gazdasági vállalkozás.
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.hu, 2013. augusztus 4.

Akinek van szeme, az látja, hogy a magyar futball nagy jövő előtt áll.
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia.hu, 2013. augusztus 4.

atv.hu / S. I.

Ajánlom

További belföldi híreink