Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-10-11 13:27:00

Baja: törvénytelen a Fidesz megafonos kampánya

A Bács-Kiskun Megyei Választási Bizottság felülbírálta a Helyi Választási Bizottság döntését és törvénysértőnek ítélte a kormánypártok kampányát- tudta meg az atv.hu.

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság megváltoztatta a bajai Helyi Választási Bizottság határozatát és megállapította, hogy a Fidesz-KDNP kampánytevékenysége megsértette a választási eljárási törvényt- derül ki az atv.hu birtokába jutott dokumentumból. A bizottság határozatában eltiltja a további jogszabálysértéstől a kormánypártokat. A határozat ellen két napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani.

Mint arról korábban beszámoltunk, Baján hangosbemondóval járták az utcákat Fidesz-plakátokkal felszerelt furgonok, melyekből folyamatosan az alábbi hangfelvételt játszották be: „Tisztelt bajaiak! Vasárnap október 13-án újra választás lesz! Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt!”

A kampányakciót követően egy magánszemély kifogást nyújtott be a Helyi Választási Bizottsághoz. A bizottság október 7-én azt állapította meg, hogy "a kampányban elhangzott, s a videófelvételen hallható negatív tartalmú állítások nem alapozzák meg" a választási eljárási törvény megsértését.

A Bács-Kiskun Megyei Választási Bizottság a HVB-t felülbírálva ma úgy határozott, hogy a kampányszöveg - ami a végtelenített hangosbeszélőből hallatszik - alkalmas arra, hogy sértse a választási eljárási törvényben leírt, a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét. "A választópolgárok szemében ez a közlés a jelöltre nézve hátrányos, őt rossz színben tünteti fel, rontja választási esélyeit anélkül, hogy magát a közlést tényekkel alátámasztaná"- áll a dokumentumban. A Területi Választási Bizottság álláspontja szerint sérült a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelve is, hiszen valamennyi választásban érintettnek érvényre kell juttatni ezt az alapelvet minden tevékenysége során.

Az őszödi beszéddel zavarták meg Nyakó István bajai sajtótájékoztatóját

Mint arról korábban beszámoltunk, Nyakó István szocialista képviselő, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke csütörtökön Baján tartott sajtótájékoztatót.

Az atv.hu által megszólaltatott ellenzéki politikus arról számolt be, hogy a Volkswagen Polókban ülő fiatalokkal – kikről fent idézett csütörtöki cikkünkben már írtunk – megpróbált beszélgetni, de ők a kocsi ablakát sem voltak hajlandóak letekerni. A kocsikban ülők egy része – miközben másokat filmeztek – sötét napszemüveget és csuklyát viselt a felismerhetetlenség kedvéért – színesítette a képet Nyakó.

Hozzátette: a csütörtöki, az utcán tartott sajtótájékoztató során – vélhetően fideszes sugalmazásra – a sajtótájékoztatót azzal zavarták meg, hogy megafonról az őszödi beszéd hangfelvételét bömböltették.

„Arról hallottunk, hogy elindult a szociálistűzifa-program” – folytatta az országgyűlési képviselő, aki szerint a Fidesszel szövetséges Lungo Dromot erősítő Horváth Szilveszter, a Bajai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke – egyben a megyei alelnöke – személyesen visz ki tűzifát az arra érdemeseknek. „Korbáccsal és csokoládéval élnek: van olyan Teket Melindának kampányoló közmunkás, akivel közölték, hogy a jövő héten már nem kell mennie közmunkára” – mondta Nyakó.

Interjúalanyunk megerősítette csütörtöki információinkat: péntek este a Lungo Drom szervezésében ingyenes bográcsozás lesz a helyieknek. Nyakó úgy tudja: lesz ingyenes tombola, ahol mindenki nyer. Úgy hallotta: mobiltelefont is lehet nyerni. Ez utóbbi információt egy, szerdán a helyszínen járt újságíró is hallotta.

Az audiatur et altera pars elvét követve szerettük volna szerettük volna megszólaltatni Kovács Csaba kormánypárti képviselőjelöltet és Zsigó Róbertet, a város országgyűlési képviselőjét és polgármesterét, továbbá a Fidesz szóvivőjét. Kovács rádiótelefonja ki volt kapcsolva, míg Zsigó visszahívást ígért.

atv.hu, Sz. P., V. G.

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók