Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-10-11 07:20:00

Baja: Sok fideszes Teket Melindának drukkol titokban

A bajai időközi választás közjogi értelemben jelentéktelen, hiszen a képviselőtestületben akkor is jobboldali többség maradna, ha a baloldal győz a hétvégén. Az elmúlt hetek mégis szinte hisztérikus hangulatban teltek. Hogy miért? Összeszedtük a főbb okokat.

1, Veszekedő fideszesek

A helyi Fideszen belüli ellenségeskedések vezettek el oda, hogy Zsigó Róbert választókerületi elnök és polgármester egy gyenge jelöltet állított ki az időközi önkormányzati választásra. Egy, a Fidesz csúcsvezetéséhez tartozó politikustól hallottuk némi malíciával, hogy amennyiben nem egy „portással”, hanem egy jó jelölttel állnak ki, akkor simán meg lett volna a körzet. Jelöltjük azonban alig 30 százalékot hozott, miközben a Fidesz országos szinten 50 százalékon áll. A baloldal egy csinos, népszerű jelöltet indított és közel döntetlenre hozta a meccset.

Hogy miért Kovács Csabát indították? Zsigó Róbert választása mögött – legalábbis fideszes forrásaink szerint – belső konfliktus áll. A Zsigó előtti fideszes polgármestert, a 2006-ban rekordszavazattal győző Révfy Zoltán felsőbb javaslatra „kapták” le a városvezetői poszttól, mert úgy vélték, túlzottan jó kapcsolatokat ápolt a korábbi, szocialista városvezetéssel. A helyi jobboldalt azóta is megosztja a vita. Révfy Zoltán ügyvédként kedvelt és népszerű szereplője volt a kisváros konzervatív szalonjainak, míg a cukrász végzettségű Zsigót a jobboldali értelmiségiek a mai napig fanyalogva fogadják. Leegyszerűsítve: értelmiségi-népi konfliktusként is jellemezhető a helyzet, Zsigó ugyanis nem rendelkezik diplomával.

2014-től az országgyűlési képviselői és polgármesteri tisztség összeférhetetlennek számít, ezért a helyiek számítása szerint Zsigó az Országgyűlést választja, azaz megnyílhat az út a városháza „visszavételére”. Egy fideszes országos vezető szerint ezért van az, hogy Zsigó embereit – a kabinetfőnökét és a köreihez tartozó, szintén nem értelmiségi jelöltjét – helyben, a fű alatt még a jobbosok is élesen támadják. Talán annak is örülnének, ha Zsigó és jelöltje elbukna.

2. Zutyu, a „csodafegyver”

A Fidesz nem akarja az időközi választásokat „megemelni”, míg az ellenzéknek azt kell bizonyítania, hogy a közvélemény-kutatások siralmas eredményeihez képest jobban állnak a valóságban. Úgy vélik, a Fidesz által erőltetett közönyt csak izgalmas, botrányos kampánnyal lehet feltörni. A Fidesz vezérkara igyekezett alig beszélni a bajai választásról, miközben az ellenzék minden vezetője, Bajnai, Mesterházy, Gyurcsány a helyszínre utazott kampányolni. A kormányoldalról csak Cséfalvay Zoltán, az NGM parlamenti államtitkára látogatott Bajára. Cséfalvay a Fideszben neutrális habitusú személyként van elkönyvelve, nagyon nem a gyújtó hangú beszédek mestere.

teket melinda és bajnai gordonTeket Melinda és Bajnai Gordon

Az Együtt 2014-PM választási csapata azonban Bajára küldte Bogád „Zutyu” Zoltán egykori indexes újságírót, Milla aktivistát, aki a helyi közéletben „kikukázott” több, korrupciógyanús ügyet, melyek révén a bajai választás is bekerült az országos híradásokba.

3. Reakció a „csodafegyverre”

Az elmúlt hetekben Orbán Viktor több választókerületi elnököt megdorgált amiatt, hogy nem jól állnak helyben. Zsigó Róbertnek egy olyan, általa választott jelölttel kell „virítania”a választáson, akit nem nagyon engednek a média közelébe, nehogy valami rosszat mondjon. A baloldal negatív kampányára karaktergyilkos stratégiát dolgoztak ki, de mivel Zsigó és köre – mint előbb vázoltuk – nem a helyi jobboldali értelmiség krémjét jelenti, ezért elég darabosra (mondhatni „darabolós gyilkosra”) sikerült az „ellencsapás”. Létrehozták a jobbegyenes.com nevű honlapot, amelyen a baloldal jelöltjét – egy fénykép alapján ¬¬- könnyűvérű nőnek, kampánysegítőit pedig drogos őrülteknek állították be. És egy megyei cigány kisebbségi vezetőtől, Ajtai Tibortól is segítséget kértek. Ajtainak Kiskunhalason már voltak a választások tisztaságát megkérdőjelezhető ügyei, például egy „mesterien végrehajtott” láncszavazás.

4. Darabokban esnek a „maffiának”

Az Együtt2014-PM stábjában annyira elégedettek Bogád „Zutyu” tevékenységével, hogy úgy tűnik, a pártcsoport mind a 31 körzetében bedobja, hogy találja meg azokat a helyi ügyeket, amelyekkel fogást lehet találni a keresztény erkölcsre büszke Fidesz-KDNP jelölteken. A baloldalon döntés született arról is, hogy– egy baloldali forrásunk szerint – „nemcsak Orbánt, a maffiafőnököt” támadják, hanem a helyi alvezéreket is. „Ha nem tudjuk a főnököt leszedni, az is siker, ha a maffia egyik lábát vágjuk le”, mondta forrásunk. Így minden helyi ügyre fokozott figyelmet fordítanak Zuglótól kezdve Szombathelyig. A Fideszben úgy tudják, hogy az MSZP-ben pénzdíjat is kitűztek azoknak, akik szaftos, a Fidesz helyi politikusait dehonesztáló információkat tudnak szállítani.

5, Zsigónak csak a győzelem jó

Mivel végül is a jobboldal számára is nagy lett a bajai választás tétje, fokozták a negatív kampányt. Ha vasárnap nem nyernek, rájuk ég, hogy az előző körben csak csalással tudtak győzni. Mostanra eljutottak oda, hogy megafonból győzködik a bajaiaknak, ne hagyják magukat megfélemlíteni a baloldaltól. Ez azért érdekes gondolatsor, mert a politikai életben általában a hatalmon lévők tudnak megfélemlíteni. Baján a baloldalnak alig van ráhatása közéletre, hiszen a testület nagy többsége a Fidesz-KDNP színeiben került be a Városházára.

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, Teket Melindának minden lépését figyelik Baján. A politikust kormánypárti aktivisták követik, és amely házba bemegy kampányolni, távozása után az ellenfelek is becsengetnek. Ráadásul a szavazókör minden egyes háza elé kitettek egy mozgatható Kovács Csaba-óriásposztert. A mindent videózó aktivistákról és a várost járó hangosbeszélőkről itt olvashat bővebben.

Hazafi Zsolt

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók