Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-01 10:09:00

Az antiszemitizmus helyzetéről rendeznek konferenciát a Parlamentben

Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címmel rendez kétnapos nemzetközi konferenciát a Tom Lantos Intézet október elején, az eseményen az európai antiszemitizmus okaival és visszaszorításának lehetőségeivel, továbbá az európai zsidóságot érintő kiemelt kérdésekkel foglalkoznak.

Bíró Anna-Mária, az intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: azért rendezik meg most a tanácskozást, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy Európában erősödik az antiszemitizmus, és a Tom Lantos Intézet a névadója örökségét, az emberi és kisebbségi jogok védelmét szem előtt tartva az antiszemitizmus elleni harc élére akar állni.
   
Tom Lantos (1928-2008) magyar származású amerikai demokrata párti politikus 1981-től haláláig az amerikai képviselőház tagja volt, a ház egyedüli holokauszttúlélőjeként Kalifornia egyik választókerületét képviselte. 2007-től az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöki tisztét is betöltötte.
   
A Tom Lantos Intézet vezetője a konferencia céljáról szólva azt mondta, egyrészt fel akarják mérni, mennyire erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években, mi áll ennek a folyamatnak a hátterében, másrészt áttekintik az európai zsidóság politikai, kulturális és vallási helyzetét.
   
Az intézet vezetője szerint az is fontos céljuk, hogy az eseményen részt vevő nemzetközi szakértők segítségével ajánlásokat fogalmazzanak meg a döntéshozóknak arra vonatkozóan, mit tehetnének a helyzet kezelésére.
   
Bíró Anna-Mária elmondta: a kétnapos konferenciát az Országház Felsőházi termében tartják október 1-jén és 2-án. A konferencia megnyitóján Magyarország és Izrael is magas szinten képviselteti magát - közölte. Mint mondta, az eseményen felszólal Martonyi János külügyminiszter, Anette Lantos, az egykori magyar származású amerikai politikus özvegye mellett Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, Mario Silva, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance) elnöke, valamint Andrew Burns, a holokauszttal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó brit különmegbízott.
   
A megnyitó eseményt követően az antiszemitizmussal és a zsidóságot érintő más kiemelt kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szakértők tartanak előadásokat - közölte az igazgató. A szakértők egyebek mellett az antiszemitizmus elleni harc lehetőségeivel, a zsidó identitással, az érdekképviselettel, oktatással és kultúrával foglalkoznak.
   
A Tom Lantos Intézet által szervezett konferenciát a Külügyminisztérium mellett az amerikai Lantos Alapítvány és a Felhívás a Lelkiismerethez Alapítvány (ACF) támogatja.
   
Bíró Anna-Mária hangsúlyozta: a Tom Lantos Intézet független, emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó szervezet, amely a kisebbségek társadalmi kirekesztése ellen küzd, és kiemelt figyelmet szentel a zsidó és roma közösségek helyzetének is. A zsidó közösségekkel kapcsolatos munkájuk része az októberi konferencia megszervezése is. Bár az esemény politikai szempontból is fontos, a tanácskozás megszervezésekor a szakmai szempontokat tartják leginkább szem előtt - mondta.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink