Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-07-30 10:00:00

Felcsuti: tizennégy milliárdos veszteség éri az államot

Az IMF-hitel előtörlesztéséhez hasonlóan a luxusáfa tervezett bevezetése is csupán politikai-kommunikációs célokat szolgál - vélekedett Felcsuti Péter az ATV Start című műsorában.

A közgazdász szerint az eredetileg fél év múlva lejáró IMF-hitel végtörlesztésével mintegy tizennégy milliárdos veszteség éri az államot, ennyivel drágábbak ugyanis azok a piacról felvett források, amelyek a végtörlesztést fedezik. Ami a luxusáfát illeti, a Bankszövetség volt elnöke szerint persze kétségtelenül jól hangzik, hogy a gazdagoknak több adót kell fizetniük, de kiskapuk eddig is voltak, így aki akarja, az az ezt az új adót is gond nélkül kijátszhatja.

A kormány új devizahiteles mentőcsomagjáról a közgazdász úgy vélekedett, a fő kérdés a bankok szempontjából, hogy milyen feltételek mellett lesznek kiváltva a devizahitelek forinthitelekkel, ezeknek a paraméterei, nevezetesen az árfolyam és a kamat fogják ugyanis meghatározni a bankszektor veszteségét. Mindenesetre Felcsuti szerint a kormány gyakorlatilag túszul ejtette a bankokat, amelyek a világpiacra termelő gyárakkal ellentétben kifejezetten a magyar piac kiszolgálására jöttek Magyarországra, és ehhez igen jelentős összegeket, bankonként többszáz milliárd forintot fektettek be. Éppen ezért a bankok egy őket kedvezőtlenül érintő intézkedés esetén sem tudnának csak úgy kivonulni az országból - magyarázta az egykori bankvezér, aki szerint amúgy a bankszektor állami tulajdonrésze a takarékszövetkezetek államosításával sem fogja megközelíteni az 50 százalékot.

atv.hu / J. I.

Ajánlom

További belföldi híreink