Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-07-27 12:41:00

Orbán a Közgépet méltatta Tusnádfürdőn

A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A kormányfő ezt szombaton jelentette be a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn.

Orbán Viktor előadásában kifejtette: utasította a gazdasági tárca vezetőjét, hogy - bár csak később járna le az IMF-nek fizetendő kölcsön - még a nyár folyamán végtörlesszen a valutaalapnak. Az ehhez szükséges összeg rendelkezésre áll, mert az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt - mondta a miniszterelnök.

"Vissza fogjuk fizetni az IMF-nek az összes pénzt, és így tisztán állunk az Úr színe előtt" - fogalmazott.

A Közgép is szóba került

Az első tapsot is akkor kapta a kormányfő, amikor kifejtette, hogy évente 2000 milliárd forint a Magyarországon megtermelt termékek (GDP) és a Magyarország által felhasznált  értékek (GNI) közötti különbség. Orbán szerint szemben bármely más országgal, mi nem a válságkezeléssel foglalkozunk, hanem az új gazdasági és politikai rendszer felállításával, és erre kizárólag amiatt van lehetőségük, mert kétharmados többségben vannak, ezért  nem köti le minden energiájukat a politikai csaták.

Tizenegy lépést sorolt fel, amelyeket Magyarország sikerességért tettek, ilyen volt például az új alkotmány, az államadósság szerinte csökkentése vagy a devizahitelesek megsegítése, de például a volt kollégiumi csoporttársa, Simicska Lajos által vezetett Közgépet is kiemelte, amikor arról beszélt, hogy egyre több, közép-európai léptékben magyar nagyvállalat erősödött meg.

Már nem bízik az EU-ban

A miniszterelnök szerint az Európai Unió intézményei alkalmatlanok arra, hogy válaszokat fogalmazzanak meg a kontinens előtt álló kihívásokra.

Ma ismét megkérdőjeleződtek a világhatalmi pozíciók, ezen belül Európa súlya és szerepe. Sokan gondolják, hogy erre az EU intézményeiben kell megtalálni az ellenszert - fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: az elmúlt három évben azonban megtanulta, hogy az uniós intézmények alkalmatlanok arra, hogy az Európa előtt álló kihívásokra válaszokat fogalmazzanak meg.

Ilyen válaszok kizárólag nemzetállami alapon születhetnek meg - jelentette ki Orbán Viktor.

Nemzeti gazdaságpolitikát folytatnak

A magyar kormány nemzeti gazdaságpolitikát folytat annak érdekében, hogy az az érték, amit a magyarok megtermelnek, Magyarországon maradjon – mondta el a kormányfő.

A miniszterelnök úgy vélte, a rendszerváltás után a magyar életminőség gyors javulásához kapcsolódó remények azért nem váltak valóra, mert Magyarország a politikai szabadság ellenére is kiszolgáltatott és kihasznált ország maradt.

Orbán Viktor ennek okát abban látja, hogy számos "pénzszivattyú" sújtotta Magyarországot. Erre példaként említette a bankok profitját, a mesterségesen magasan tartott alapkamatot, a monopolpozíciókból származó profitot és a devizahitelek konstrukcióját.

Kijelentette azonban: kormánya nemzeti gazdaságpolitikát folytat annak érdekében, hogy az az érték, amit a magyarok megtermelnek, Magyarországon maradjon. Ennek kerete az új alkotmány, amely nem egy liberális, hanem egy nemzeti alaptörvény, és egyensúlyban tartja a jogokat és kötelezettségeket - magyarázta.

"Erős anyaország nélkül nincs erős nemzet"

Erős anyaország nélkül nincs erős nemzet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetpolitikáról szólva.

Mint fogalmazott, a dolgok jelenlegi állása szerint a világban élő magyarok között nem területi alapon, hanem állampolgársági kötelékkel lehet közjogi kapcsolatot létrehozni.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar gazdasági nemzetstratégiának szerves része az az identitásőrző nemzetpolitika, amely segít abban, hogy szülőföldjükön boldogulhassanak a magyarok, hogy az óvodától az egyetemig magyar nyelven tanulhassanak, és hogy ezek az intézmények kötődjenek az anyaországhoz.

MTI / Origo

Ajánlom

További belföldi híreink