Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-07-23 13:20:00

TGM: bankellenességbe csatornázza a Fidesz a nép elégedetlenségét

A jelenlegi politikai rendszerrel kapcsolatos szkepszis és reménytelenség mára olyan nagyfokúvá vált, hogy felmerül a kérdés: miként lehetne új erőt önteni ebbe az elfáradt, hanyatló képviseleti demokráciába – fogalmazott az ATV Startban Tamás Gáspár Miklós, akinek meglátása szerint nincs remény a 2010 előtti állapotok restaurációjára.

TGM szerint az emberek mára beletörődtek kilátástalan helyzetükbe, tudomásul vették, hogy nincs beleszólásuk az őket érintő politikai döntésekbe, ezért egyre inkább érdektelenné válnak a politika iránt. A kormány pedig miután ebből a helyzetből levonta a következtetéseket, egy olyan rendet teremt, ahol az elégedetlenségnek olyan kijáratai vannak, amely az uralkodó rendet nem veszélyezteti – fogalmazott a filozófus. TGM szerint ebben a konzervatív rendben lehetőség van arra, hogy az elégedetlenség miatt feltámadó népszenvedély a nacionalizmusban, az EU- és bankellenességben törjön utat magának. TGM mindezek fényében biztos benne, hogy 2014-ben is a jobboldal nyeri majd a választásokat.

A filozófus szerint persze lehet azon vitatkozni, hogy mit nevezünk diktatúrának, az ellenzék mindenesetre elmondhatja a véleményét, még akkor is, ha arról a Fidesz által teremtett médiaviszonyoknak köszönhetően a lakosságnak csak mintegy 4-6 százaléka értesül. Az emberek ennek ellenére érzik, hogy nagy baj van, és a helyzet csak egyre rosszabb lesz, de ezt leginkább csak saját, homályos benyomásaik alapján érzékelik. A filozófus szerint az emberek saját személyes tapasztalataik alapján érzik, hogy az egész magyar társadalom feltartóztathatatlan hanyatlásban, és dekadenciában van, minden szempontból.

Mindenesetre TGM szerint az aktív szabadság egy „radikális demokráciában” azt jelentené, hogy a nép konzultációk, népszavazások, és a jelenlegi képviseleti rendszerhez képest sokkal közvetlenebb részvétellel befolyásolhatja saját ügyeinek alakulását.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink