Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-07-04 16:08:00

A TEK lezárta Orbán otthonának környékét

A döntés indoklása szerint a Cinege út 5-ben az intézkedés által érintett időszakban védett személy tartózkodik és figyelemmel a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása kiemelt feladat.

A TEK lezárta Orbán otthonának környékét

A Kúria döntése szerint a vitatott devizahitel-szerződés érvényes, de az árfolyamrés egy százalék plusz-mínusz fél százalék lehet. A Kúria csütörtökön hirdetett ítéletet abban a felülvizsgálati eljárásban, amelyben egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyét tárgyalta.

A felperes keresete szerint, mivel az átváltás költségét tételesen nem tüntette fel a bank a vele kötött szerződésben, holott ez a költség is szorosan a szerződésben rögzített kölcsönügyelthez tartozik, ezért ennek alapján a szerződés semmis.

Tavaly áprilisban az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította a keresetet, decemberben másodfokon a Fővárosi Törvényszék azonban jogerősen igazat adott az adós magánszemélynek: közbenső ítéletében kimondta a hitelszerződés semmisségét és új első fokú eljárásra utasított az összegszerűség megállapítása érdekében.

A másodfokú bíróság indoklásában többek között azzal érvelt: a fogyasztó védelme érdekében szükséges, hogy minden adat a rendelkezésére álljon, ami ahhoz kell, hogy el tudja dönteni, képes-e a szerződésszerű teljesítésre. A törvényszék döntésének hatályon kívül helyezése érdekében fordult a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel a bank.

Orbán házához indultak

A Kúria épülete előtt tüntetők Orbán Viktor házához indultak csütörtök délután, a Kúria döntését követően - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A szervezők - a Koppány Csoport, az Otthonvédelmi Tanács és a Nem adom a házam civil mozgalom - felhívására a tüntetők rendőri biztosítás mellett indultak el a kormányfő otthonához. Ezt megelőzően egy kihangosítón bejátszották Orbán Viktor 2006-ban elhangzott szavait, amikor arról beszélt, ha a nép életét veszélyezteti egy kormány, akkor a népnek joga van elzavarni azt a kormányt.

A tömeg az MTI tudósítójának beszámolója szerint a Szent István körúton halad, megbénítva a Buda felé tartó közlekedést.

A tüntetők "elég volt", "le a bankokkal", "hazaárulók" felkiáltással haladnak és a kilakoltatások leállítását, a végrehajtási eljárások felfüggesztését követelik. Néhányuk akasztófát cipel magával, többeknél árpádsávos, illetve nemzetiszín lobogót látni.

A TEK lezárta Orbán otthonát

Közben a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta a kormányfő otthonának környékét - derül ki a szervezet honlapján csütörtök kora délután közzétett személy- és létesítménybiztonsági intézkedéséből. A dokumentum szerint 16 órától a szükséges ideig, de legkésőbb augusztus 4-én éjfélig lezárják a Cinege út kijelölt részét. A lezárt terület a XII. kerület Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Béla király út és Cinege út kereszteződéséig terjed ki, beleértve a Csipke utca és Cinege út kereszteződésének lezárását is a Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium Csipke utcai kocsibejárójánál.

A döntés indoklása szerint a Cinege út 5-ben az intézkedés által érintett időszakban védett személy tartózkodik és figyelemmel a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása kiemelt feladat.

"Az elrendelt területzárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll" - tartalmazza a dokumentum.

A Kútvölgyi Kórháznál

Az atv.hu helyszínen lévő tudósítója szerint az Orbán Viktor házához tartó tömeget rendőrsorfal kíséri az út mindkét oldalán, és jelenleg a Kútvölgyi kórháznál járnak. Az érintett útvonalon forgalomkorlátozások léptek életbe, ami az autósok nemtetszését váltotta ki.  A Kútvölgyi úttól Orbán Viktor házáig minden kereszteződésben rendőrök állnak, várják a gyalogosan közlekedő, fáradt tömeg érkezését - jelentette tudósítónk, aki azt is megerősítette, hogy néhány embernél valóban akasztófa is van.

Minden oldalról

Két rendőr áll a Cinege és a Kútvölgyi út kereszteződésénél, két motoros rendőr van még a helyszínen, és további két rendőrautó áll Orbán Viktor házának közelében - mondta helyszínen lévő kollégánk. Hozzátette, hogy a tömeg jelenleg a Fészek utcánál jár, és a többség fáradt a meredek meneteléstől. Tudosítónk kérdésére a rendőrök elmondták, hogy a Cinege utcát minden oldalról lezárták, és bár nem tudják, pontosan meddig marad így, de holnap biztosan lehet már közlekedni. Egyelőre csak az ott lakók mehetnek be. Az utca jelenleg még csendes, három TEK-es ül csak egy autóban.

Csak a Csipke utcáig

Helyszíni tudósítónk jelentette, hogy a Csipke utcánál megállították a tömeget, nem engedték őket tovább Orbán Viktor házáig. Bár a sajtó ott maradhatott egy, a számukra kijelölt területen, mások viszont nem mehetnek közelebb az épülethez, mert a hatóságok tájékoztatása szerint létesítményvédelmi intézkedés lépett életbe.

Egyezkedés

Tudósítónk szerint bár a rendőrsorfal feltartóztatta a tömeget, ők mégis egyezkedni szerettek volna. Kérték, hogy engedjék őket el a miniszterelnök házáig. Egy TEK-parancsnok arról tájékoztatott, megkérdezi, engedélyezhetik-e, hogy elvonuljon a jelenleg várakozó állásponton lévő tömeg az épület előtt.

"Nem megyek be nélkületek"

A TEK-parancsnok azt a választ adta az összegyűlt tömegnek, hogy hárman odamehetnek a miniszterelnök házához - mondta tudósítónk. Ők azonban együtt szerettek volna oda vonulni, hogy személyesen mondják el követeléseiket, a szervezők egyik tagja hangsúlyozta: "nem megyek be nélkületek." Szerették volna arra kérni Orbán Viktort, hogy nyilatkozzon a Kúria döntésével és a kilakoltatásokkal kapcsolatban. Az otthon ülőknek pedig azt üzenték, úgy tűnik, csak ennyi bátor ember van most, de legközelebb más is tegye le a távirányítót, és keljen fel.

"Van eszünk"

A tömeg hangsúlyozta, szeretné, ha felelősségre vonnák az ügy felelőseit. A sajtót is figyelmeztették, hogy a valóságról tudósítsanak. A tömegben hangsúlyozták, "nem rohamoztuk meg a rendőröket, ez jelzi, hogy van eszünk."

Erőpróba

Az ajánlat azonban azóta sem változott, három embert engednének a házhoz. Ezért a tömeg a rendőrsorfal mellett felállt, és próbálta hátranyomni a hatóságok embereit. Kérték, egyezzenek meg abban, hogy ha a rendőröknek sikerül az autóig visszaszorítani a tömeget, akkor elmennek. A rendőrök győztek, a tömeg pedig gratulált nekik.

Meghallgatják őket

Közben a miniszterelnök felesége felajánlotta, hogy odamegy a részvevőkhöz, akik így elmondhatják neki, mit szeretnének. A tömeg ismertette követeléseit: "szerettük volna elmondani, hogy tegyen meg annak érdekében mindent, hogy a kilakoltatásokat állítsák le." Felidézték, hogy Orbán Viktor megígérte, senki sem hagynak az út szélén. "Ha az országot tisztességesen akarja vezetni, kötelessége lépni" - mondták. Kérték, hogy a kilakoltatásokat függesszék fel, amíg nem tisztázódik a helyzet, hiszen "a devizahitelekkel becsapták az embereket." Amiért Orbán Viktor felesége meghallgatta őket, "köszönet"-ek záporoztak a tömegben.

Vége a demonstrációnak

Ígéretük szerint "mindenhol ott leszünk, ahol energiánk, pénzünk engedi." Valaki azt javasolta, hogy ugyanúgy, ahogy korábban Kövér László házához vonultak, a jövőben akár 10-20 fős csoportokban menjenek majd el politikusok házaihoz. Szerintük így működőképesebb lehet a párbeszéd, nagyobb lehet az esély, hogy meghallgatják őket. A demonstráció hivatalos része véget ért, de a szervezők beszélgetésre várják az érdeklődőket a Képviselői Irodaház melletti parkba.

 atv.hu / MTI / K. SZ.

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók