Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-05-08 10:40:59

Ügyészségi eljárás indult Volner fantommá vált volt cége ügyében

A Jobbik alelnöke cáfolta, hogy korábbi cégeit köztartozással adta volna el. A dokumentumok szerint Volner János egyik vállalkozása és a 12 millió forintos köztartozás az „iregszemcsei cégtemetőben” kötött ki. Volner társtulajdonos feleségét meg is gyanúsították.

„16 éves vállalkozói tevékenységem alatt több gazdasági társaságban rendelkeztem üzletrésszel, de köztartozással soha nem értékesítettem vállalkozást, éppen ezért természetesen az adóhivatal sem keresett rajtam közpénzt. A későbbi tulajdonosok üzleti tevékenységét nem kísértem figyelemmel” – írta szerkesztőségünknek küldött válaszában a Jobbik alelnöke hétfői cikkünkre reagálva.

Az atv.hu „Tizenkétmillió forintos köztartozással vált fantommá a Jobbik alelnök cége” című írásában azt állította, hogy Volner Jánoshoz legalább öt olyan cég kötődik, melyeket ő alapított és vezetett, majd eladásuk után a cégeket törölték a cégnyilvántartásból. A törléseket adóhatósági végrehajtások, felszámolások, végelszámolások előzték meg.

Volner becsületsértőnek és rágalomnak nevezte cikkünket, érdemben azonban nem reagált a cégbírósági dokumentumokkal alátámasztott állításainkra. Közleményében azt is tudatta: „Az adófizetési kötelezettségemnek minden esetben pontosan eleget tettem, a vállalkozásaimnál folyó hatósági vizsgálatok semmilyen hiányosságot nem tártak fel.”

Brutális köztartozás

Nézzük a tényeket a Volner által alapított Gavron kft esetében. Mint megírtuk, a 2006-ban 3 millió forint jegyzett tőkével alapított céget 2008 nyarán adta el Volner és társtulajdonos felesége: 2008. június 3-tól Molnár Szabolcs tulajdonába került a kereskedelemmel és bútorgyártással foglalkozó cég. Alig fél évvel később, 2009. január 14-én az adóhatóság felfüggesztette a cég adószámát, majd felszámolták, végelszámolták és végül törölték a céget.

Csete Adorján, a Gavron Kft. végelszámolója az atv.hu-t arról tájékoztatta, hogy „abban az időszakban az úgynevezett fantom cégeket szerette volna kiszűrni a hatóság”. A végelszámolás során a hitelezők is bejelentkezhetnek a pénzükért, Volnerék eladott cége esetében „egy hitelező jelentkezett be: az adóhivatal” – tudtuk meg a végelszámolótól.

Az ügyben illetékes Szekszárdi Törvényszék arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Gavron kft-t 12.359.160 forint köztartozás miatt számolta fel az adóhatóság. 

 

Irány a temető

A törvényszék lapunknak megküldött leveléből az is kiderül, hogy Volner cégének székhelye az eladás után Iregszemcse, Rákóczi u. 101. lett.  „A Gavron Kft. eljárása az úgynevezett iregszemcsei cégtemetős ügyek egyike” – írta megkeresésünkre Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék elnökhelyettese. De mi az az iregszemcsei cégtemető?

A követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. 2009 nyarán tárta fel, hogy az iregszemcsei Molnár Szabolcs és társai 485 cégben szerepelnek tulajdonosként. Mint a Nol.hu megírta, a cégek közül 237 vállalkozás székhelyét a Tolna megyei Iregszemcsén ugyanannak a családi háznak a címére jegyezték be.

Az ügyben nyomozás indult, melynek megállapítása szerint a cégek többsége adóssággal terhelt volt, és az átadás után rövidesen felszámolás alá kerültek. Több gazdasági társaság esetében sikerült bizonyítani azt, hogy az okirat-hamisítás mellett sikkasztást is elkövettek, a cégek korábbi tulajdonosai ugyanis elmulasztották átadni a cégvagyont. 

Jól teljesítő, tiszta cég volt

Volner János csak második cikkünket követően adott részletesebb választ lapunk állításaira. A 12,3 milliós köztartozással a cégtemetőben eltűnt Gavron Kft.-vel kapcsolatban azt írta: az iregszemcsei Molnár Szabolcs nevű férfi kereste meg őt azzal, hogy megvásárolná a Gavron Kft.-t. Volner elmondta, a Gavron köztartozásmentes, jól teljesítő, „tiszta” cég volt, Molnár ezért szándékozott megvásárolni azt. Az adásvétel a törvényes előírásoknak megfelelően, az iratanyag átadásával együtt zajlott le.

A nyomozás adatai szerint volt olyan cég, amely több tízmillió forintos köztartozással cserélt gazdát.

Az iregszemcsei férfi néhány százezer forintot kapott cserébe azért, hogy átvette a terhelt cégeket.

Ez tehát az iregszemcsei cégtemető, ahol a Volner János által alapított Gavron kft, illetve a cég által felhalmozott 12,3 millió forintos köztartozás is bevégezte pályafutását, mivel az új tulajdonost az eljáró hatóság már nem tudta elérni: a hivatalos értesítések „nem kereste" jelzéssel kerültek vissza a feladóhoz.

Volner feleségét gyanúsították

Az atv.hu a fenti információk birtokában, Volner János érintettsége ügyében megkereste a Tolna Megyei Főügyészséget, ahol arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy a Gavron másik tulajdonosát, Volner Beatrixot – a Jobbik alelnökének feleségét - meggyanúsították a cég fantomizálása miatt.

A gyanú szerint a Gavron tulajdonosai – Volner és felesége - „úgy adták el a céget, hogy tisztában voltak azzal, hogy az új tulajdonos nem akarja működtetni” – közölte lapunkkal az ügyészség. A gyanút azonban nem sikerült igazolni, mivel a cég iratanyaga nem került elő, így végül bizonyíték hiányában 2011. augusztus 10-én megszüntették a nyomozást Volner felesége ellen.

Volner irányított

A cégbírósági adatokból az látszik, hogy míg a fantommá lett vállalkozásban az eladás előtt Volner Beatrix „jelentős befolyással” rendelkezett, addig Volner János „többségi irányítást biztosító befolyással” bírt, vagyis az övé volt a döntő szó. Arra a felvetésre, hogy ennek fényében miért nem Volnert gyanúsították meg a cégtemetőbe juttatott Gavron kft illetve a 12,3 millió forint behajthatatlan közpénz ügyében, egyelőre nem kaptunk választ.

Vizsgálat a fantomcégek ügyében

A Jobbik is vizsgálatot folytat a fantomcégekkel kapcsolatban, kiemelten kezelve az offshore ügyeket – mondta Volner János a Corvinus Egyetemen egy gazdasági konferencián április 24-én. A Jobbik alelnöke hozzátette, akikről bebizonyosodik, hogy céget fantomizáltak, azoknak „esetleg a közvetlen hozzátartozóira is komolyabb hatósági figyelmet kellene összpontosítani.”

Az ügy mindezek ellenére még nem csúszott ki az ötéves elévülési határidőből, mivel Volner 2008. június 3-ig volt a Gavron főtulajdonosa. A Tolna Megyei Főügyészség munkatársa erre a felvetésre azt mondta, lezárták, így befejezettnek tekintik az ügyet, ám „aki bűncselekményről tud számot adni, megteheti a feljelentést. Ezt az illetékes ügyész fogja vizsgálni.”

atv.hu, SzF, ST

Ajánlom

További belföldi híreink