Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-03-18 15:18:59

Eddig nem látott felvétel Bajnairól 1987-ből

1987. december elején a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem menzáján bojkottot hirdettek a diákok. Juszt László riportjából kiderül, hogy az egyetemi hallgatók a tanárokkal együtt szervezték a menzabojkottot, mivel a tárgyalások a menzabizottsággal nem zárultak eredménnyel.

A riportban megszólal az egyik diák is, aminek az az érdekessége, hogy a fiatalember később Magyarország miniszterelnöke lett. Bajnai Gordon - a bojkott egyik szervezőjeként –arról beszél, hogy megfelelő adagot, megfelelő áron és megfelelő minőségben szeretnének kapni a menzán. Azt is el szeretnék érni, hogy egyenletes választék legyen az étkezési idő végéig és emberibb kiszolgálást szeretnének a dolgozóktól, valamint azt is szeretnék elérni, hogy ne legyenek hosszú sorok. Bajnai hozzáteszi, az is a követelésük, hogy a következő évi inflációt reálértéken építsék be az étkezési támogatásba.

A diák beszél arról is, hogy a bojkottot előre egyeztették az egyetem vezetésével, az egyetemi pártbizottsággal és a szakszervezettel is, csak a menzán nem tudtak róla.

Bajnai egyetért azzal a felvetéssel, hogy valószínűleg a menzára „rohad az aznapi” étel. Hozzáteszi: hacsak a következő nap nem „azt fogják újra elénk tálalni, amit elképzelhetőnek tartok”.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem érik el céljukat, úgy válaszol: „egy ilyet csak úgy szabad elkezdenünk, ha bízunk benne, hogy elérjük, amit akarunk”.  A videó nem szól arról, hogy mi lett a menzával.

Bajnai Gordon a nyilvánosságra került felvétel kapcsán az ATV Híradójának elmondta, azért szurkol most a tiltakozó hallgatóknak, mert tudja, milyen „kiállni a sokkal erősebbekkel és hatalmasabbakkal szemben az igazunkért”. A volt kormányfő szerint „hinni kell abban, hogy megváltoztathatjuk a sorsunkat”. Elmondta, annakidején a Közgázon elsőként alakították meg a független hallgatói érdekképviseletet, amiből később kinőtt a HÖOK.

atv.hu   

Ajánlom

További belföldi híreink