Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-25 17:18:59

Majtényi: érthetetlen, miért nem foglalták le a HÖK-ös számítógépeket

Nem vitatható, hogy bűncselekmény történt az ELTE BTK hallgatóinak listázása során – erről Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman beszélt az ATV Szabad szemmel című műsorában. Majtényi szerint a személyes adattal való visszaélés tényállása abban az esetben is megvalósult, ha a lista készítői az adatok biztonságáról nem gondoskodtak és esetleg utólag nyúlt bele valaki az adatbázisba.

Majtényi: érthetetlen, miért nem foglalták le a HÖK-ös számítógépeket

A lista egyébként az érintettek beleegyezésével készült, hiszen a diákok egy adatlap kitöltésével bizonyos alapadatok felvételéhez hozzájárultak – jegyezte meg Majtényi, aki szerint ugyanakkor a lista készítői a gólyákra vonatkozó obszcén megjegyzéseikkel amellett, hogy adott esetben szexuális tárgyként kezelték, emberi méltóságukban is megsértették diáktársaikat. Éppen ezért az egykori ombudsman szerint érthetetlen, hogy a rendőrség miért nem foglalja le az adatbázis tárolására szolgáló számítógépeket, hiszen például a hálózatban lévő gépek e-mail-forgalma alapján könnyedén megállapítható lenne, hogy a dokumentumokat mikor módosították utoljára, vagyis az is rekonstruálható lenne, hogy a jogsértő tartalom mikor került be az adatbázisba. A hatóság tétlensége viszont Majtényi szerint lehetőséget ad a bizonyítékok eltüntetésére. Mindenesetre a volt adatvédelmi biztos szerint a történtekért az ELTE vezetését közvetlen felelősség nem terheli, de mint mondta, az eset jól mutatja az elmúlt húsz év demokratikus fejlődését és akár azt is ki lehet jelenteni, hogy talán újra kellene kezdeni Magyarországon a demokrácia-építést, ha az egyetemeken ilyen viszonyok tudnak kialakulni.

Róna Dániel politológus ugyanebben az adásban elmondta, az Aktív Fiatalok kutatócsoporttal végzett felmérés során kiderült, az egyetemisták körében a Jobbik mintegy 33 százalékos népszerűségnek örvend, de szerinte ez az adat nincs összefüggésben a hallgatói önkormányzat megválasztásával, az ugyanis nem pártpolitikai alapon történik. Mindenesetre a felmérések szerint a fiatalok körében egyre inkább tapasztalható egyfajta kiábrándulás a demokráciából, a piacgazdaságból – mondta el Kátai Gábor ifjúságkutató, aki szerint a fiatalok a rendszerrel szembeni kritikájuknak korábban tüntetésekkel és különféle ifjúsági tevékenységekkel adtak hangot, de ez immár kellő mennyiségű forrás, szakemberek, valamint megfelelő intézményrendszer hiányában Magyarországon gyakorlatilag megszűnt.

A műsorban megszólalók szerint mindenesetre a történtek lehetőséget adnak egy új, sokszínű hallgatói képviseleti rendszer kialakulására. Majtényi László szerint például ezek után a Hallgatói Hálózat szerepe megkerülhetetlen lesz a kormánnyal folytatott tárgyalásokban.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink