Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-05 17:19:19

Közmunkások a gyulai békemenetben?

Az MSZP, a DK, a Szolidaritás és a Kobak Klub tüntet kedd este Gyulán a Fidesz-KDNP oda kihelyezett frakcióülése alkalmából. A Kobak Klub elnöke négy-ötszáz főre számít. A tüntetőkkel szemben a békemenet kormánypárti ellentüntetést szervez.

Közmunkások a gyulai békemenetben?

Az ellenzéki tüntetést a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Szolidaritás és egy helyi civilszervezet, a Kobak Klub jegyzi. Bod Tamás, a Kobak Klub elnöke az atv.hu-nak azt mondta: fél ötkor gyülekeznek, maga a tüntetés ötkor kezdődik a gyulai Kossuth téren. Egy helyi aktivista, Árgyelán Erzsébet felolvas egy, a Fidesz-frakciónak szóló petíciót, majd Bod szónokol. A sokaság innét átvonul a Bencsik András által a Facebookon tévesen Haruckennek írt Harruckern térre. Közben Árgyelán Erzsébet néhány társával elmegy az Erkel Szállóhoz és megpróbálja a felolvasott petíciót átadni a Fidesz-frakciónak.

Interjúalanyunk azt mondta: négy-ötszáz emberre számít. Kérdésünkre hozzátette: „a békemenet nagy erőfitogtatással készül, közmunkások kirendeléséről is hallottunk”.

     Békemenet Gyulán

Közvetlenül a gyulai békemenet megkezdése előtt, négy előtt pár perccel sikerült elérnünk Bencsik Andrást, a Demokrata főszerkesztőjét, a békemenet egyik spiritusz rektorát. Hangsúlyozta: az emberek jókedvűek, már sok az ismerős arc. Lehet, hogy vannak köztük közmunkások, de ha vannak, saját akaratukból jöttek. Mint fogalmazott, „kacsa”, hogy közmunkásokat rendeltek ki, majd visszakérdezett: kik rendeltek volna ki közmunkásokat. Munkatársunk reakciója után, miszerint a megyei fideszes polgármesterek, megszakadt a vonal és utána már nem tudtuk Bencsiket elérni.

Helyszíni tudósítónk szerint mintegy ezerötszáz ember vesz részt a gyulai békemeneten. A tömegben táblákon városnevek, például Eger, Siófok, Nagyvárad, Arad, Nagyszalonta. Tudósítónk több embert megszólított, akikről kiderült: csak románul tudnak. Egy Facebook-bejegyzés szerint a békemenet egyik transzparensén az olvasható: „Gyászol a nemzet/Hazaárulóktól szenved”.

Fél öt előtt pár perccel tudósítónk szerint százötven-kétszáz ember gyülekezett az MSZP, a DK, a Szolidaritás és a Kobak Klub tüntetésén, de az hivatalosan csak ötkor kezdődik. Tudósítónk magyar párt- és Szolidaritás-zászlókat látott az ellenzéki sokaságban.

Tudósítónk szerint pár perccel az ellenzéki tüntetés kezdetének hivatalos időpontja előtt, öt előtt pár perccel legalább ötszáz a tüntetők száma. Közben a békemenet elhaladt az ellenzékiek mellett, de semmiféle – akár verbális – incidens sem volt. „Orbán Viktor, ma hogy lennél egyetemista?” – kérdezi az egyik ellenzéki transzparens.

A források szórnak a létszámokat tekintve. Az ellenzéki tüntetésre 3-500 fős becslést hallottunk, a békemenetre 1000-1500 főt.

„Szeretünk Orbán Viktor, kitartunk melletted” – hirdeti egy transzparens a békementből. „A szocik a gyűlöletkeltők” – így egy másik.

Az ellenzéki tüntetésen Árgyelán Erzsébet felolvasta a már említett petíciót: demokráciát és sajtószabadságot követelt. Bod Tamásnak nem tetszik a rendszer. A Kobak Klub elnöke „parlamenti diktatúrát” említett.Az ellenzéki tüntetésen Árgyelán Erzsébet felolvasta a már említett petíciót: demokráciát és sajtószabadságot követelt. Bod Tamásnak nem tetszik a rendszer. A Kobak Klub elnöke „parlamenti diktatúrát” említett.

Bayer Zsolt, a Fidesz alapító tagja, a Magyar Hírlap újságírója, a békemenet egyik szervezője Gyulán az ATV-nek nyilatkozott. Közölte: nem érti, miért tüntetnek a kormány ellen Gyulán, ugyanis a Gyulai Húskombinát megmentésére ez a kormány kétmilliárd forintot áldozott.

Szanyi Tibor, az MSZP képviselője úgy vélte: „szeretni kell a békemenet résztvevőit, de nem szabad arról elfeledkezni, hogy más menet van, például az éhségmenet, vagy azoknak az embereknek a menete, akik hosszú tömött sorokban hagyják el Magyarországot”. Hangsúlyozta: 2014-től olyan országot teremtenek, amelyben érdemes lesz élni.

Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója és pro forma független képviselője gratulált azoknak, akik voltak olyan bátrak, hogy eljöttek. „A kormány csepegteti a lelkekbe és a testekbe a nyomorúságot minden nap. De már sokkal többen vannak, akik azt mondják, elég volt” – fogalmazott.

Este hat körül mindkét tüntetés békésen véget ért. A békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum elnöke, Csizmadia László beült egy egyterű Mercedesbe és távozott.

atv.hu, Sz. P.

További belföldi híreink