Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-02-04 16:31:55

Utólag tudta meg a fideszes fb-tag, hogy milliárdokat nyert a cég

A Privát Kopó bűnügyi magazin kényes összefüggést fedezett fel: „12,5 milliárd forint közpénzzel bélelték ki az ugyanazon a napon alapított, azonos székhelyű, offshore hátterű cégeket” – olvasható a honlap egyik cikkében. Az egyik érintett cég, az Enternet Invest Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt Seszták Miklós, aki pénteken értesült csak a pályázat eredményeiről. Szerinte a bűnügyi portál adatai személyét érintően nem helyesek, bár helyreigazítást nem kért. A Privát Kopó cikkünk megjelenését követően reagált írásunkra, és megküldte a hatályos cégnyilvántartást - a magazin szerint nem állítottak valótlant.

Utólag tudta meg a fideszes fb-tag, hogy milliárdokat nyert a cég

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség GOP 3.1.2-12 „Szélessávú körzethálózati fejlesztések” elnevezésű támogatási konstrukciójában összesen mintegy 20 milliárd forint összeget nyerhettek el a pályázók – olvasható a cikkben. A megadott pénzügyi keret 60%-át, azaz csaknem tizenkét és fél milliárd forintot öt vállalkozás kapta meg, melyeket azonos  napon, azonos székhelyen, azonos mértékű tőkével alapítottak meg. Az alapítás ideje mindegyik esetében 2012. június 27-e, jegyzett tőkéjük 500 ezer forint, székhelyük címe pedig a XIII. kerület Váci út 19. – derítette ki a Privát Kopó.  

 

Az a bizonyos öt cég

Az öt cég között szerepel a Micronet Kft. (mely 4 milliárd 274 millió forint támogatást kapott), a Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft. (mely 1 milliárd 790 millió forint támogatást kapott). Továbbá a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. (mely 1 milliárd 523 millió forint támogatást kapott), a PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft. (mely 1 milliárd 943 millió forint támogatást kapott), illetve a REGIO Optikai Hálózatfejlesztő Kft. (mely 2 milliárd 935 millió forint támogatást kapott). Összesen 12 milliárd 465 millió forintot kapott az öt felsorolt cég a pályázaton. Azonban külön figyelmet érdemel az is a Privát Kopó szerint, hogy a vállalkozások offshore tulajdonosi köre is összefüggésbe hozható egymással. A cég tulajdonosai között Bauer Róbert, Smuk Zoltán, és az Enternet Invest Zrt. is szerepel. Tagjaik között pedig ez a három név is feltűnik: EQNet Zrt., RubiCom Zrtm EQNet Zrt., Enternet 2001 Kft. Az azonos jellemzők mögött további ciprusi vonatkozások, illetve NAV-eljárás és BRFK-vizsgálat is húzódik.  

 

Hogy kapcsolódik ide Seszták Miklós?

Az ügyben érintett Seszták Miklós is, Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője is. Mivel az EnterNet 2001 Kft. egyik tulajdonosa az Enternet Invest Zrt., a cég felügyelőbizottságában pedig Seszták Miklós is helyet kapott - egykor. Az a két cég, melyben az Enternet Invest Zrt. érdekelt, összesen mintegy 4,8 milliárd forintot nyert.

 

Seszták Miklós tagja az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottságának, az Informatikai és Távközlési albizottságnak, illetve elnöke a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságnak – hívta fel erre a figyelmet a bűnügyi portál.  

 

Már nem tag, az eredményt most tudta meg

A Privát Kopó információi nem helytállóak – mondta az atv.hu-nak Seszták Miklós. „A legnagyobb csúsztatás engem érint” – tette hozzá, bár helyreigazítást nem kért, és nem is kezdeményezetett a lappal szemben semmit. Kérdésünkre Seszták azt mondta, hogy a cikkben feltüntetett 2011. májusi időpont helytelen: valójában 2008. július 25. és 2012. július 10. között volt felügyelőbizottsági tag. Júliusban lemondott minden felügyelőbizottsági tagságáról, „amely azt jelentette, hogy az új tag megválasztásakor, de legkésőbb 2013. január 15-étől megszűnik a posztom” – részletezte. Az utolsó időpont pedig, amikor az EnterNettel kapcsolatban állt, illetve megbeszélésen vett részt 2012 májusa volt, tette hozzá. Így – elmondása szerint - az egész ügyről nem is tudott semmit a képviselő, a pályázat eredményéről csak pénteken, azaz február 1-jén értesült.  

 

Nem szólhat bele

A felügyelőbizottsági tag egyébként „az ügyvezetést ellenőrzi, nem szól bele a gazdasági döntésbe, nem is tud” – mondta Seszták arra a kérdésünkre, hogy mennyiben befolyásolhatta volna egy felügyelőbizottsági tag a pályázatokat. „NFÜ-s pályázatba nem is tudunk beleszólni” – állította. Bár kérdeztük arról is, hogy a Privát Kopó által feltárt cégek közti összefüggések és tulajdonosi hálók helytállóak-e, a képviselő azt mondta, erről nincs információja.  

 

A varanus.blog.hu szerint azonban mindez nem lehetett a véletlen műve: „lássuk be, azért csak úgy jó tíz-húszmilliárdos pályázatokon indulni, ha a cég felügyelő bizottságban ott ül a gazdasági és informatikai bizottság, az informatikai és távközlési albizottság tagja, a közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottság elnöke egyszemélyben. Nem is jó ezt a véletlenre meg a vakszerencsére bízni.”

 

Az NFÜ döntése

Ami a pályázat adminisztrációját illeti, „29 különböző vállalkozástól 43 db pályázat érkezett be 112 kistérségre, 35 esetben alakult ki átfedés a pályázatok között, és a nyertesek listájában 21 különböző nyertes vállalkozásról beszélhetünk” – tudatta lapunkkal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

„A kiválasztáskor az NFÜ elsősorban a pályázó vállalkozást vizsgálja, másodsorban a közvetlen tulajdonosi kört. Ugyanakkor a projektek megvalósíthatóságának biztosítása és az állami támogatások védelme érdekében e projektek esetében csak 100% biztosíték (pl. bankgarancia, ingatlanjelzálog) nyújtása mellett történik tényleges kifizetés” – részletezték.
A pályázati kiírásuk egyébként azoknak szólt, akik saját forrás felhasználását is hajlandóak áldozni a körzethálózati infrastruktúra kiépítésére. Egy vállalkozás pedig „több kistérség lefedésére is beadhatott pályázatot, majd egy-egy kistérség fajlagos lefedési költségeit is figyelembe véve összehasonlításra kerültek a vonatkozó pályázatok és fejlesztési igények, így választották ki a legjobb projekteket.” 

Ugyanakkor hangsúlyozták azt is,  hogy „a távközlési szektorra Magyarországon folyamatos koncentráció jellemző, amit gyakorta kísér névváltás, illetve jellemző, hogy egy-egy hírközlési piaci szereplő különböző cégekbe csoportosítja szét a tevékenységeit.”

Reagált a Privát Kopó

Cikkünk megjelenését követően reagált a Privát Kopó magazin, valamint mellékelte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálata hatályos cégnyilvántartását, melyből a többi között az alábbiak derülnek ki:

"A *Cg.01-10-045623* cégjegyzékszámú *Enternet Invest Befektető, Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság* cég 2013. január 23. napján hatályos adatai a következők:

*A felügyelőbizottsági tagok adatai*15/8.*dr.Seszták Miklós*  Jogviszony kezdete: 2008/07/25

Jogviszony vége: *2014/05/24* *A változás időpontja: *2011/05/24 *Bejegyzés kelte: *2011/08/10 *Közzétéve: *2011/08/25 *Hatályos: *2011/05/24 ..."

A Privát Kopó szerkesztőségünknek megküldött e-mailjében hangsúlyozta: "nem állított valótlant, amikor cikkében azt írta, hogy Seszták - a hatályos cégnyilvántartás szerint - felügyelőbizottsági tagja az Enternet Invest Zrt-nek. Az ugyan nem kizárt, hogy esetleg korábban valóban lemondott a felügyelőbizottsági tagságáról, de a lemondása nem került átvezetésre a cégnyilvántartásban, vélhetően azért, mert elmulasztották azt bejelenteni az illetékes cégbíróságnak. A hatályos cégnyilvántartás szerint Seszták Miklós felügyelőbizottsági tag az Enternet Invest Zrt-nél."

Seszták részletesebb

Seszták Miklós egy részletesebb közleményt is elküldött szerkesztőségünknek nyilatkozatát követően. A közleményben felháborodásának adott hangot: „Felháborítónak tartom Vadai Ágnes és Török Zsolt személyemet érintő de tényeket elferdítő nyilatkozatát, úgy, hogy a tényekről nem is kívántak tudomást szerezni.”

Elismételte, hogy „önmagában az a tény, hogy valaki egy Társaságban felügyelőbizottsági tag az semmilyen kihatással nincs a társaság működésére.” Ugyanis a felügyelőbizottság a Társaság ügyvezetését ellenőrzi. „Ezt 2012. májusában megtettük, és azóta semmilyen kapcsolatom nem volt sem azzal a Társasággal ahol felügyelőbizottsági tag voltam, sem a hírben említett egyik társasággal sem. Így a megnevezett gazdasági társaságok létéről, illetve a pályázatukról is csak a nyilatkozatok olvasása után szereztem tudomást” – írta.

Megerősítette a korábbi válaszát, miszerint: „a felügyelőbizottsági tagságról való lemondásomat egyébként már 2012. július 10-én bejelentettem a Társaságnak, azzal, hogy az az új felügyelőbizottsági tag megválasztásával, de legkésőbb 2013. január 15-ével hatályba lép. Így a tény az, hogy már nem vagyok a nevezett társaság felügyelőbizottsági tagja. (Megjegyzem: az internetes megjelenésben foglaltakkal ellentétben, már 2008-tól felügyelő bizottsági tagja voltam ennek a Társaságnak.)”

Közleménye szerint vizsgálják azt is, hogy Vadai Ágnes kijelentéseinek milyen következményei lehetnek, „hiszen az arra enged következtetni, hogy a szocialista kormányok idején az általuk delegált felügyelőbizottsági tagok nem csak ellenőrzési, hanem irányítási feladatokat is elláttak a jogszabályi előírások helyett.” Ám Seszták szerint „Vadai mentelmi joga mögé bújva úgy érzi, már most itt van a 2014-es kampány és az újabb politikai provokáció ideje. De a mentelmi jog csak a magánvádas ügyekben védi meg elkövetőt és a képviselő által tett kijelentések esetében álláspontom szerint megvalósul a jó hírnév sérelme és a hírnév rontás.” 

Ami pedig a baloldalt illeti, Seszták Miklós úgy látja, „a balliberális kormányok korábban tétlenül nézték, hogy 1000 milliárd forint landolt adózatlanul svájci és ciprusi bankszámlákon. Sőt, szorgalmasan segítették ezt: a Gyurcsány-Bajnai kormány offshore cégeket hizlalt a nemzeti vagyonból, veszélybe sodorva ezzel a magyar államot.” Továbbá úgy véli, Bajnai Gordon sem adott magyarázatot a vele kapcsolatos offshore ügyletekre. Ehhez képest viszont „a Fidesz-KDNP kormány az offshore ügyletek előtt elzárta a pénzcsapokat, ezt alkotmányba foglalta, adóamnesztiával lehetőséget adott a pénz visszaáramlására, és csatlakozik ahhoz a nemzetközi összefogáshoz, amely a Svájcban bankolók körmére nézne” – zárta lapunkhoz eljuttatott közleményének sorait.

atv.hu / Süle Tamara

Ajánlom

További belföldi híreink