Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-11-27 11:27:59

„Szégyen”, „tűrhetetlen” Elítélik a pártok Gyöngyösi Márton kijelentését

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arról beszélt a képviselők előtt, hogy listázni kellene, hány zsidó származású kormánytag ül a parlamentben, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Vona Gábor is hasonló vizsgálatot követelt a múlt héten. A kormány a leghatározottabban elítélte a politikus nyilatkozatát, aki kedden bocsánatot kért mondataiért. Azt mondta, félreérthetően fogalmazott. A DK kezdeményezni fogja a Jobbik feloszlatását, a Hit Gyülekezete pedig arra szólította fel a demokratikus parlamenti pártokat, hogy zárják politikai karanténba a Jobbikot. A keddi rendkívüli házbizottsági ülésen pedig a Fidesz, a KDNP, az MSZP, valamint az LMP elítélte Gyöngyösi felszólalását.

„Szégyen”, „tűrhetetlen” Elítélik a pártok Gyöngyösi Márton kijelentését

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Ahogy beszámoltunk róla, Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő a parlament hétfői plenáris ülésén arról beszélt, hogy listázni kellene, hány zsidó származású kormánytag van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

"Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” – jelentette ki Gyöngyösi a gázai konfliktus kapcsán folytatott vita során. A Jobbik frakcióvezető-helyettese Orbán Viktortól akarta megkérdezni, mikor várható, hogy a Külügyminisztérium "kiáll a szenvedő palesztinokért is".

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi kijelentését követően Schiffer András tiltakozni szeretett volna, ezért szót kért, de az ülést vezető elnök erre nem adott lehetőséget az LMP frakcióvezetőjének.

A Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány Facebook-oldalán bejelentette: vasárnapra tüntetést szervez Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő megnyilvánulása ellen. Az eseményen részt vesz a többi között Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, valamint több vezető politikus. A részletekért kattintson erre a linkre.

Gyöngyösi elnézést kér

A jobbikos politikus kedden közleményt adott ki, melyben azt írja, hogy "félreérthetően fogalmaztam akkor, amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra hívtam fel a figyelmet".

Gyöngyösi közölte, a Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak, a "félreérthető kijelentésért" azonban "zsidó honfitársainktól elnézést kér".

A képviselő azt mondta, a Jobbik nem a származást nézi, hanem a tetteket, Izrael pedig Simon Peresz kijelentése, a nemzetközi normák megszegése miatt szerintük nemzetközi kockázatot jelent. "Nagyon sajnáljuk, hogy miközben erről senki nem beszél a Jobbikon kívül, addig a félreérthető kijelentéseken most is megindult a szokásos hivatásos rettegés. Ez is jelzi az illető újságírók és közéleti szereplők rossz szándékait, és rossz lelkiismeretét" - közölte, hozzátéve, Magyarországnak "nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie".

Az Élet Menete Alapítvány képviseletében kedd délután 3 órakor egy 12 éves általános iskolás tanuló 386 db sárga csillagot fog átadni Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, felkérve, hogy ossza szét a képviselők között, segítve az esetleges összeírás eredményének bevált módon való megjelenítését- közölte az alapítvány, mely az Országgyűlés előtt tiltakozó demonstrációt is szervez.

Gyöngyösi kijelentései miatt kedd délelőttre rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze a parlamentben- értesült az atv.hu.

A kormány elítéli Gyöngyösi felszólalását

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli, Gyöngyösi Márton a Jobbik képviselője Parlamentben tett kijelentését - közölte a kormányszóvivői iroda. "A kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól" - közölték. (Ahogy korábban beszámoltunk róla, a magyar kormány sok mindenre tett már ígéretet, hogy mindent elkövet.)

Fidesz: elfogadhatatlan Gyöngyösi kijelentése

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja Gyöngyösi Márton kijelentését - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság keddi rendkívüli ülése előtt újságírókkal.

A frakcióvezető elfogadhatatlannak minősítette a hétfői ülésnapon elhangzottakat, és közölte azt is, nem lát különbséget Gyöngyösi Márton hétfői és keddi nyilatkozata között. Szerinte az ilyen kijelentések ellen minden politikai erőnek a leghatározottabban fel kell lépni és ezt megtehette volna a jobbikos képviselő felszólalása idején a plenáris ülést levezető alelnök is, de mivel egy képviselőcsoportba tartoznak, nem meglepő, hogy nem tette meg.

   

Rogán Antal elmondta, a házbizottság ülésén kezdeményezi, hogy jövő év január 1-jétől a házelnök utólag, akár pénzbírság formájában is felléphessen az ilyen cselekedetek, az ilyen elfogadhatatlan politikai szóhasználat ellen. Utalt arra is, hogy jövőre a levezető elnök bizonyos esetekben kivezettetheti az országgyűlési képviselőt, most azonban, csak a figyelmeztetés eszközével élhet.

   

Hangsúlyozta, a Fidesz az antiszemitizmus minden formáját elítéli, és kötelességének tartja megvédeni minden zsidó és nem zsidó származású embert. Emlékeztetett arra, a Fidesz az a párt, amely először lehetővé tette, hogy a holokauszt emléknapján megemlékezést tartsanak az Országgyűlésben.

Ujhelyi István, az országgyűlés MSZP-s elnöke kedden szolidaritásból sárga csillagot tűzött magára:

Németh Zsolt: Gyöngyösi egy új fajelméletet fogalmazott meg

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn, az Országgyűlésben egy új, számára elfogadhatatlan és a leghatározottabban elítélendő fajelméletet fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy a kormányban, illetve a parlamentmentben helyet foglaló zsidó származású személyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországra nézve.

   

Az államtitkár azt mondta: ez egy veszélyes gondolat, mert a nemzet megosztását propagálja. Továbbá ez a megközelítés ellentétes az emberi méltóság és az emberi jogok alapvető védelmével - jelentette ki.

   

Németh Zsolt megjegyezte, hogy kedden találkozik az izraeli nagykövettel, s vele is megosztja ezen véleményét.

Kövér is elutasítja a kijelentést

Kövér László házelnök elutasítja Gyöngyösi Márton minősíthetetlen kijelentését, és reményét fejezi ki, hogy minden parlamenti párt támogatni fogja a házszabály szigorítását, ami lehetővé teszi az ilyen és ehhez hasonló képviselői magatartás utólagos szankcionálását - közölte az Országgyűlés Sajtószolgálata kedden.

   

KDNP: elfogadhatatlan a megbélyegzés és kirekesztés

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti - közölte a kisebbik kormánypárt kedden. A KDNP közleményében úgy fogalmazott: a radikális párt megnyilvánulásai saját politikai csoportosulásukat minősítik.

A DK kezdeményezi a Jobbik feloszlatását

A Jobbik feloszlatását fogja kezdeményezni a Legfőbb Ügyészségnél a Demokratikus Koalíció- jelentette be Vadai Ágnes az ATV Startban. A párt országgyűlési képviselője szerint most jött el az a pillanat, amikor határozott lépéseket kell tenni. Vadai szerint tűrhetetlenné vált, hogy a Jobbik jelenlegi és volt képviselői hétről-hétre masszívan zsidóznak és cigányoznak a parlamentben. A DK politikusa azt is nehezményezte, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár nem utasította el egyértelműen és határozottan a Jobbikos képviselő kijelentéseit.

Sárga csillagot viselnek a DK-sok kedden a parlamentben

Gyurcsány egyetért a DK-val

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kedd koradélutáni blogbejegyzésében ugyanarra a végkövetkeztetésre jut, mint a Molnár Csaba jegyezte DK-közlemény.

„[…] A magyar újnácik egyik parlamenti képviselője nyilvántartásba akarja venni, hogy ki zsidó és ki nem az. Gondolom, utána kitiltanánk őket a »rendes magyarok« által látogatott helyekről. Esetleg egy helyre is lehetne költöztetni őket, hogy könnyebben lehessen mindegyiküket szemmel tartani. Aztán majd jöhetne az Endlösung der Judenfrage…” – vizionálja Gyurcsány.

„Ez az újnáci fiúcska az emberből állativá lett mocsok képviselője. Pártjával együtt. Nem azért kell betiltani őket, mert amit tesznek és képviselnek az a Párizsi Békeszerződés nyílt megsértése, hanem azért, mert ők a halál képviselői az élet helyett. A halálnak nem kell alkotmányos védelmet nyújtani. Éppen ellenkezőleg. Alkotmányosan kell útját állni az emberi méltóság, a szabadság, az élet gyilkosainak” – áll a dokumentumban.

„Eljött az ideje a Jobbik betiltásának” – zárul a volt kormányfő blogbejegyzése.

kijelentette, hogy a magyar parlamentben is megjelent a fasizmus, ezért szolidaritása jeléül keddtől kitűzi magára a sárga csillagot. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke szerint elképesztő, hogy egy demokratikus párt sem emelte fel a felszólalás ellen a szavát.

Schmuck kijelentette: nincs tovább, ennek gátat kell szabni. Elképesztőnek tartja, hogy ezt a demokratikus parlamenti pártok elviselték és ott ültek némán. Vétkesek közt cinkos, aki néma, én nem tudok néma maradni – magyarázta. Az MSZDP elnöke úgy véli, meg kell mutatni, hogy a Jobbik támogatottsága sehol sincs a demokraták erejéhez képest. Ki kell állni a kisebbségek mellett, minden épeszű embernek ezt kell tennie – tette hozzá.

Hit Gyülekezete: a Jobbik nyíltan vállalja Hitler szellemi örökségét

A Hit Gyülekezete a Jobbik politikai karanténba zárására szólította fel a parlamenti pártokat. Mint írták, „Magyarország legsötétebb korszakát, a nyilas- és horogkeresztes rémuralmat idéző náci felszólalás hangzott el hétfőn a parlamentben”, amivel a Jobbik „végleg levetette álarcát, és nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét”.

A Hit Gyülekezete szerint „a náci utódpárt tudatosan és szisztematikusan kívánja hozzászoktatni a magyar társadalmat a nemzetiszocializmus tömeggyilkos eszméjéhez. Ahhoz az eszméhez, amely egyszer már pokollá változtatta Magyarországot, amely lángba borította Európát és a fél világot. Ahhoz az eszméhez, amely több millió ártatlan embertársunkat ítélte halálra származása miatt”.

A Hit Gyülekezete felháborítónak tartja, hogy a demokratikus pártok érdemi reakció nélkül hagyták a mérgező megnyilvánulást. Felszólítják Orbán Viktort és Kövér Lászlót, hogy határozottan lépjenek fel az ilyen és ehhez hasonló beszédekkel szemben, a demokratikus parlamenti pártokat pedig arra, hogy egységesen ítéljék el a képviselő kijelentéseit, a Jobbikot pedig zárják politikai karanténba.

Balog: határozottan visszautasítjuk az emberek listázását

„Határozottan visszautasítjuk”, hogy embereket bármilyen módon listázzanak, hogy megbélyegezzék vagy veszélyesnek tekintsék őket a magyar államra származásuk miatt – mondta az emberierőforrás-miniszter kedden egy nemzetközi konferencián, Budapesten.

Az Európa Tanács (ET) által a gyűlöletbeszédről szervezett tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán kifejtette, a konferenciát már hónapok óta készítik elő, és hétfőn egy politikai párt képviselőjének „sikerült megvalósítania” a gyűlöletbeszédet az Országgyűlésben. A miniszter üdvözölte, hogy az egész politikai elit, a pártok és civil szervezetek is megszólaltak az ügyben.

Felidézte, a gyűlöletbeszéd a kommunista diktatúra idején államilag szervezett volt. „Államilag parancsolt” volt embercsoportok – például a parasztság – kirekesztése, megbélyegzése. A gyűlöletbeszéd ma is tovább él Magyarországon, és „a mi dolgunk” határozottan fellépni ezzel szemben – mutatott rá.

Thorbjørn Jagland, az ET főtitkára kiemelte, sokkolta, ami a magyar parlamentben történt, mert egy embercsoport elleni erőszak vagy népirtás általában úgy kezdődik, hogy listázzák a kiszemelt csoportot.

Torgeir Larsen norvég külügyminiszter-helyettes azt mondta, hétfőn emlékeztek meg Norvégiában a zsidók deportálásáról, amelynek alapja ugyancsak a listázás volt. A norvég politikus üdvözölte, hogy a magyar kormány világosan visszautasította a történteket.

A Raoul Wallenberg Egyesület is tiltakozik

Gyöngyösi felszólalása kapcsán a Raoul Wallenberg Egyesület is tiltakozását fejezte ki, véleményük szerint „mindennapos, megszokott eseménnyé vált a leplezetlen antiszemitizmus az Országgyűlésben”.

Az egyesület azt kérdezi a felelős kormányzati és ellenzéki erőktől, hogy a tisztességes emberek meddig tűrjék a fasizmust a magyar parlamentben? A szervezet szerint mindez szégyen azokra nézve, akik a Jobbikot beszavazták a magyar Országgyűlésbe, továbbá azokra a képviselőkre, akik ezt szó nélkül tűrik, a levezető elnökre, aki nem találta felháborítónak ezt az antiszemita kirohanást, valamint minden becsületes emberre, aki ezt némán tűri.

Vona is ezt akarja?

Mint ismeretes, Vona Gábor, a Jobbik elnöke múlt csütörtökön Izrael budapesti nagykövetsége előtt tartott demonstráción a kormánytagok és az országgyűlési képviselők nemzetbiztonsági átvilágítását követelte, arra hivatkozva, hogy kiderüljön, vannak-e izraeli állampolgárok közöttük.

Baráth Zsolt tiszaeszlározott

Jobbikos politikusok részéről rendszeresen hallani antiszemita megnyilvánulásokat. Áprilisban Baráth Zsolt országgyűlési képviselő idézte fel a tiszaeszlári vérvádat, amikor azt mondta, a tiszaeszlári lányt zsidók ölhették meg, ám ezt szavai szerint az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni. A felszólalásra válaszoló Fónagy János államtitkár közölte: a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, aki ezt elmondta, és azoknak, akik megtapsolták, számolnia kell a magyar társadalom és a világ ítéletével.

Lenhardt zsidózásánál kikapcsolták a mikrofont

Néhány nappal később Lenhardt Balázs ismét felelevenítette a tiszaeszlári vérvádat. Az akkor még jobbikos - a múlt héten a pártból kizárt - képviselő szerint , "ha valaki egy történelmi dologról, egy tényről, a tiszaeszlári gyilkosságról és az eltűnt Solymosi Eszter esetéről mer beszélni, amire igenis nagyon valós bizonyítékok mutattak arra, hogy Scharf rabbi és barátai voltak az elkövetők, akkor az már nyilvános botrány és arról nem lehetne már szót ejteni” – fogalmazott. Az ülést vezető Lezsák Sándor ennél a mondatnál kikapcsolta Lenhardt mikrofonját és a képviselő értetlenkedő arckifejezése mellett közölte, hogy "képviselő úr, túlment a határon, megint túlment a határon, megvonom öntől a szót". A házelnök döntését taps kísérte.

Gyöngyösi megkérdőjelezte a holokauszt áldozatainak számát

Idén év elején Mesterházy Attila MSZP-elnök és Steiner Pál MSZP-s képviselők feljelentették Gyöngyösi Mártont, amiért a Jobbik politikusaként a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt. Gyöngyösi „fantasztikus üzletnek” nevezte a magyarországi holokauszt áldozatainak száma körül zajló „ugrándozást” és közölte: „a zsidók itt nálunk nem kívánatosak”.

Gaudi kirohanása a zsidóság ellen

Gaudi-Nagy Tamás tavaly novemberben a költségvetés részletes vitájában azt kifogásolta, hogy a kiadási tételek között szerepel a párizsi békeszerződésből fakadó 1,7 milliárd forintos fizetési kötelezettség. A jobbikos képviselő úgy fogalmazott: "én nem tudok arról, hogy zsidó honfitársainkkal háborúban álltunk volna a második világháborúban, arról sem tudok, hogy Izraellel háborúban álltunk volna, hiszen Izrael akkor nem is létezett".

atv.hu / MTI

További belföldi híreink