Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-10-15 12:40:59

Szanyi az MSZP-kormányzásról: "Szent István és Mátyás is hibázott"

Indulatos és emelt hangú, helyenként durva vitába torkollott az ellenzéki pártok október 23-ai megmozdulása kapcsán tartott beszélgetés az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja és Juhász Péter, a Milla elnöke az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről és a jövő kedden tartandó fővárosi megmozdulásokról vitáztak.

„Csak Bajnaira lesznek kíváncsiak”

Vadai Ágnes rögtön a legelején kijelentette, miért nem fog elmenni a Milla rendezvényére október 23-án, mint mondta, nem szívesen megy oda, ahová nem hívják meg sem őt, sem a pártjának a logóját. Egyből odaszúrt még egyet Juhász Péternek, amikor arról beszélt, hogy „biztosan lesznek a Milla rendezvényén a DK-nak hívei, szavazói. Nyilván kíváncsiak Bajnai Gordonra és azt hiszem, hogy csak rá kíváncsiak”. Vadai hozzátette, hogy véleménye szerint a Milla nem egyesületté, hanem párttá alakult, de Bajnai Gordont elveiben, gondolkodásában a DK is nagyon közelinek véli saját magához.

Juhász Péter egyből replikázott, először is meghívta Vadait a Milla megemlékezésére, majd kifejtette, hogy „félreértésben van” a DK politikusa. A Milla elnöke szerint azért kérték, hogy ne hozzon senki pártlogót, mert hatalmas tömegre számítanak és nem akarják ez alapján megosztani azokat, akik eljönnek.

Többségben azok, akik a DK-val és az MSZP-vel se tudnak azonosulni

„Miért baj, ha én felvállalom, hogy a DK politikusa vagyok?”- kérdezte Vadai, mire Juhász úgy felelt, hogy „ez önmagában nem gond”, de egy olyan tüntetésen, ahol nagyon sok ember van, szeretnék, hogy mindenki „megtarthassa a saját identitását”, mivel „Magyarországon többségben vannak azok, akik nem tudnak sem a DK-val, sem az MSZP-vel, sem más párttal azonosulni”. Vadai szerint egyébként nem is kell, de így is úgy érzi, hogy nem szívesen látott vendég. „Azzal, hogy vállalom, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa vagyok, azt hiszem, senkit nem akadályozok abban, hogy vállalja a saját identitását”- vélekedett Vadai, aki szerint az egész vita „igazi, gyerekes dolog”. Nem az a fontos, hogy október 23-án a Milla rendezvényén hányan hallgatják meg Bajnai Gordont, ez majd fontos lehet a híradásokban, de az sokkal fontosabb, hogy mi lesz október 24-én, 25-én, mi a közös válaszunk, mert abban biztosan egyetértünk, hogy az Orbán-rendszert le kell váltani”- tette hozzá.

Nézze meg az ellenzéki politikusok indulatos vitáját az ATV-ben!

Juhász szerint ugyanakkor csak bizonyos feltételek mellett értenek egyet a jelenlegi kormány leváltásában.

Szanyi: óvodás vita

Szanyi Tibor szerint ez az ügy „sokkal egyszerűbb, mint amekkora feneket itt kerítünk neki”. Az MSZP-s politikus arról beszélt, hogy október 23-a szabadság ünnepe, az rendez rendezvényt, aki akar, az megy oda, aki akar, az beszél, akit felkérnek. „Reklámnak ez nagyon jó, de, ahogy Ági mondta, óvodás az egész”- vélekedett Szanyi, aki arra buzdított, hogy „akik a szabadságvágy iránt éreznek valamiféle nosztalgiát, ami két éve gyakorlatilag megszűnt, azok menjenek ki október 23-án az összes ellenzéki tüntetésre, a kormány pedig a maga szokásos, fizetett statisztáival szintén parádézik egyet”. A Milla tüntetésére pedig odadelegálnak majd „egy-két szélsőjobbos provokátort, tehát lesz ott kavalkád”, tette hozzá.

A Milla nem szövetkezik bármi áron

Juhász Péter kikérte magának, hogy „leóvodásozzák”, de az ellenzéki politikusok szerint nem őt, hanem a sajtó magatartását illették a jelzővel. A Milla elnöke mindenesetre elmondta, nem akarnak bármi áron bárkivel szövetkezni, csak bizonyos feltételek mentén, ugyanis tisztázni kell, hogy „nem az Orbán-kormány alatt kezdett elkanyarodni a magyar demokrácia abból az irányból, amit egyébként demokráciának hívunk. Nemzetközi szervezetek kimutatták, hogy a 2000-es évek eleje óta folyamatosan vész el a bizalom a politikusokban, a politikában, nem átlátható a kormányzás, a korrupció gyakorlatilag központosodik”- sorolta Juhász, aki szerint ez már korábban elkezdődött és ezekről kell beszélni az állampolgárokkal, akik nem óvodások, hanem tudják, hogy mit akarnak.

Se az MSZP-vel, se nélküle nem lehet leváltani a kormányt

Vadai Ágnes kategorikusan kijelentette ezt követően, hogy Orbán Viktor rendszerét a Demokratikus Koalíció és az MSZP nélkül nem lehet leváltani. „Aki ezt nem veszi észre, az az ellenzéki együttműködésnek lesz maga az akadálya”- tette hozzá.

Juhász egy másik állítással reagált, miszerint „az MSZP-vel sem lehet leváltani a kormányt”. A Milla elnöke szerint ez a két állítás jelen pillanatban egyenlő súlyban van, „mert az elutasítottsága az MSZP-nek még mindig nagyobb, mint a támogatottsága”. Véleménye szerint van olyan pont, ahol nem érdemes az Orbán-kormányt leváltani, mégpedig az, amikor ugyanaz jön vissza, aminek az eredménye lett a kormány kétharmados győzelme. „Nem magától esett a nyakunkba Orbán Viktor, hanem előtte közösen voltak maguk kormányon, talán nem véletlen, hogy ők kétharmadot kaptak”- esett neki Vadainak és Szanyinak a Milla elnöke.

Szanyi: a tüntetésen résztvevők fele MSZP-szavazó

Szanyi az egyre tüzesebb vitát úgy próbálta csitítani, hogy elmondta, egy átlagos demonstráló „piszkosul nem arra kíváncsi, hogy egyik, vagy másik politikus hogyan civakodik. Ünnepelni akar és ki akarja fejezni a szabadságvágyát”, vélekedett a szocialista politikus, aki szerint a választásoknak kell igazságot szolgáltatni, így menet közben nehéz megmondani, hogy kinek milyen támogatottsága van. „Biztos vagyok benne, hogy Milla szavazó egy sem lesz a tüntetésen, hiszen a Millára per pillanat nem lehet szavazni. Lesz viszont nagyon sok szocialista párti, DK-s és egyéb párthoz tartozó, meg olyanok is, akik egyikre sem szavaznak, de civilként szívesen megmutatkoznak”- folytatta, majd hozzátette, hogy mostanában nagyon sokat jár tüntetésre és látja, hogy az ellenzéki demonstrációkon nagyjából fele részben MSZP-szavazók vannak.

Juhász senkit nem szeretne hatalomba segíteni 23-án

Juhász kijelentette, hogy mindenképp számítanak az MSZP és a DK szavazóira is október 23-án, nem velük van a baj, hanem azzal a politikával, amit „az elmúlt 8-10-15 évben folytattak”.

Arra a kérdésre, hogy nem érzik-e ellentmondásnak, hogy Bajnai Gordont hívják a színpadra, aki az elmúlt 8 évben miniszter és miniszterelnök is volt, Juhász elmondta, hogy érez némi ellentmondást, de a politikai elit nem váltható le egyik napról a másikra, mert nincs egy másik politikai elit. „Bajnai volt az egyetlen miniszterelnök, aki hajlandó volt szembemenni a saját pártjával, azzal a párttal, amelyik őt hatalomra segítette”, ráadásul elkötelezett az együttműködésben és szeretne részt vállalni egy igazságos kormányzásban. „Mi nem miniszterelnököt választottunk, nem azért jön Bajnai Gordon, mert bárkinek a jelöltje lenne, hanem mert a Haza és Haladás szakpolitikai programokat dolgoz ki és van mondanivalója ezzel kapcsolatban”- fejtegette Juhász, majd azt bizonygatta, hogy ő senkit nem szeretne hatalomba segíteni október 23-án. „Dehogynem”- jött egyből a válasz Vadai Ágnestől, mire a Milla elnöke kijelentette, Vadai „nem gondolkodik demokratikusan”. Juhász szerint „létre kell jönnie egy közösségnek, amelyik kitaláltja a saját játékszabályait és kiválasztja, hogy kit jelöljön miniszterelnöknek”.

„Sárospatakon baromira nem érdekli a varrónőket ez”

„Sárospatakon abban a varrodában, ahol a múlt héten voltunk, az a fajta gondolkodásmód, amit most elmond, baromira nem érdekel senkit. Őket az érdekli, mikor lesz ebben az országban egy kis nyugalom és mikor kapnak egy kis reményt. Ha ez Bajnai Gordon, akkor Bajnai Gordon. Most csak azt látják, hogy itt ülünk, ön azt mondja, hogy nem vagyok demokrata, ami szerintem nincs így”- reagált Vadai, aki szerint mindezek ellenére sokkal több dolog fogja a Millát, és az MSZP-t a DK-val összekötni, mint a Fidesszel.

Élő ember még nem tudta megcáfolni Szanyit

Szanyi Tibor egy olyan állítással reagált Juhász szavaira, amit szerinte élő ember még nem tudott megcáfolni. „2002 és 2010 között ez az ország többet fejlődött, mint történelmének ezer éve során bármikor összefüggő nyolc esztendőben”- mondta az MSZP elnökségi tagja, majd ingerülten hozzátette, hogy „miért kell ezt pocskondiázni?” Szanyi szerint mindenki követ el hibát, „Szent István, Mátyás király és még sorolhatnánk, ez a jövőben is így lesz. Elegem van abból, hogy két éve mást sem hallgatok, mint demagóg mondatokat, hogy ez a nyolc év tönkretette az országot. Akkorát fejlődött az ország, mint soha máskor”, magyarázta a szocialista politikus, aki szerint az összes nemzetközi statisztika erről szól. Vadai egy „így igazzal” nyugtázta az elhangzottakat.

„Elloptunk 1200 iskolát? Hazavittük az autópályákat?”

„Ez egyszerűen hazugság. Szanyi képviselő úr, azt kell mondanom, hogy ez nem igaz. A Világbank adatai szerint 2002-ben elindultunk egy lejtőn”- támadt neki Juhász az állításoknak. Szanyi úgy védekezett, hogy nincs ilyen adata a Világbanknak. „Végig kell nézni az országban, annyi minden épült, autópályák, hidak, városközpontok”- sorolta Vadai, Szanyi pedig 1200 felújított iskoláról beszélt. „Igen, ezt mind ellopták korrupt módon”- tette hozzá Juhász Péter.

„Elloptunk 1200 iskolát? Hazavitték az autópályákat?”- kérdezte az egyre ingerültebbé váló vitában Szanyi Tibor. A Milla elnöke szerint dupla, tripla áron épültek az autópályák, mint Európában bárhol máshol, völgyhidakat építettek és „ezek mind a korrupcióról szólnak”. Arra a kérdésre, hogy milyen korrupcióról beszél, szinte már kiabálva válaszolt Szanyinak, hogy kérdezze meg Vadait, miért léptek ki az MSZP-ből. A képviselőnő gyorsan hozzátette, hogy semmiképp nem emiatt. Szanyi pedig arra hivatkozott, hogy két éve hallgatják ezeket az állításokat, de még egyetlen bírósági ítélet sem állt meg a lábán. Vadai igyekezett nyugtatni Juhász Pétert, aki elnézést is kért, amiért felhúzta magát.

100 ezer lájk az nem 100 ezer szavazat

„A polgárok, akik változást szeretnének, nem veszekedő politikusokat szeretnének látni”- magyarázta Juhásznak a DK képviselője, aki szerint ezek a kijelentések után is még mindig több dolog köti össze a DK-t a Millával és annak támogatóival és az MSZP-vel, mint a Fidesszel. Majd bejelentette, hogy a vita egyetlen szurkálódása következik tőle és Juhásznak címezve elmondta, hogy „100 ezer lájk az nem 100 ezer szavazat, az még nagyon messze van”. A Milla elnöke egyetértett a megállapítással és hozzátette, hogy nincs köztük semmilyen veszekedés, „csak mindig felhúzom magam, amikor szemtől szembe igaztalan dolgokat hallok”. Szanyi Tibor úgy összegezte a Juhász Péterrel folytatott vitát, hogy „végighallgattam egy számomra teljesen érthetetlen propaganda szöveget”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink