Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-25 15:10:59

Heller: a mai drámáért az SZDSZ a felelős

A filozófus úgy gondolja, hogy Kuncze Gáboréknak nem lett volna szabad bizalmat szavazniuk Gyurcsány Ferencnek 2006-ban.

Heller: a mai drámáért az SZDSZ a felelős

Gyurcsány Ferenc és a DK politikusainak éhségsztrájkja kapcsán Pogátsa Zoltán az ATV Civil a pályán című műsorában legutóbbi adásában arról beszélt, hogy „természetesen joga van” a volt miniszterelnöknek demonstrálni a törvénytervezet ellen, de „nagyon jól tenné, ha arról is beszélne, hogy neki mi a felelőssége”, ugyanis Pogátsa szerint Gyurcsány miniszterelnöksége alatt ment vissza a magyar államadósság a már jónak mondható szintről arra a kritikus szinte, „ami ma korlátozza a lehetőségeit az országnak és évtizedekre, generációkra meghatározza azt, hogy Magyarországon nem lehet gazdaságpolitikát úgy csinálni, ahogy azt szeretnénk”. A szakember szerint „iszonyatosan nagy kárt okozott az az időszak Magyarországnak, ez adatokkal bemutatható és elég nagy konszenzus van e tekintetben a közgazdász szakmában”.

Heller Ágnes úgy reagált, hogy a két dolgot szét kell választani. Először is, szerinte nem Gyurcsány Ferenc felelős azért, ami történt, hanem az SZDSZ, „hiszen ő bizalmatlansági szavazást kért maga ellen, és az SZDSZ bizalmat szavazott neki, amit nem lett volna szabad megtenni a Kunczééknak akkor”. Heller ezért a liberális pártot tartja felelősnek, hogy nem mondott le Gyurcsány Ferenc 2006-ban. A filozófus szerint ettől teljesen független a mostani kérdés, ugyanis „a választási regisztráció tényleg a választás korlátozása. Ausztráliában a választás napján jönnek még agitálni, hogy menjen valaki választani. Ez a javaslat hallatlan korlátozása a szabad választásnak, teljes mértékben tűrhetetlennek tartom”- tette hozzá Heller.

A Civil a pályán következő adása ma este lesz 20.45-kor az ATV-n. A műsor vendégei: Balázs Péter korábbi külügyminiszter, Palotás János egyetemi docens, Nagy Bandó András humorista és Stumpf András újságíró.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink