Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-09-11 11:31:59

Baltásgate: Martonyi és Navracsics előre figyelmeztette Orbánt

A külügy- és az igazságügy-miniszter ellenezte az azeri baltás gyilkos kiadatását, és figyelmeztette a miniszterelnököt a várható botrányról. Kövér László házelnök a döntés után bírálta Orbán Viktort, tudta meg az atv.hu kormánypárti politikusoktól.

Baltásgate: Martonyi és Navracsics előre figyelmeztette Orbánt

Martonyi János és Navracsics Tibor előre figyelmeztette Orbán Viktort az azeri baltás gyilkos kiadatásának várhatóan súlyos következményeire, derült ki azokból a háttérbeszélgetésekből, melyeket Ramir Safarov kiadatásával kapcsolatban folytatott az atv.hu a Parlamentben, hétfő délután.

„Azerbajdzsán jól átvert”

„Lehet, hogy hibát, követett el a kormány” – fogalmazott a baltásgate-tel kapcsolatban csekély önkritikát egy kormánypárti képviselő, azt azonban kikérte magának, hogy Ramil Safarovot bármilyen – akár vélt – üzletért cserébe engedték volna ki. „A magyar kormány a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően járt el” – mondta föl a hivatalos álláspontot. „Nagy disznóság történt, Azerbajdzsán jól átvert minket, de erről Magyarország nem tehet” – tette hozzá, ugyanakkor elismerte, „lehetett volna körültekintőbb a kormány”. Egyébként volt olyan fideszes képviselő is, aki név nélkül közölte: teljes mértékben osztja a kormány idevonatkozó álláspontját.

Friss: Orbán Viktor mondta ki a döntést az azeri kiadatási ügyben, amelyben - a kormányfő szavai szerint - semmi olyan nem történt a magyar kormány döntése után, amellyel előtte ne számoltak volna. A részletekért kattintson ide.

Orbán Viktor és Martonyi János – előre szóltak a kormányfőnek

Répássy Róbert, a KIM fideszes államtitkára szerint „a kiadatás föltételei fönnálltak, annak megtagadására semmilyen indok nem volt”. Hozzátette: mivel Magyarországnak nem volt olyan racionális, igazolható indoka, amellyel az azeri kérelmet megtagadhatta volna, így azt nem tehette meg. A hivatalos azeri csatornáktól jövő információk „nem vetítettek előre egy ilyen forgatókönyvet”. Úgy folytatta: a nem hivatalos források szerint Azerbajdzsánban „egészen más ennek a bűncselekménynek a megítélése, de azok sem állították, hogy egy ilyen forgatókönyv bekövetkezhet”. Répássy közölte: lényeges különbség, hogy míg Azerbajdzsánban katonaként kezelik Safarovot, Magyarországon civilként – tehát nem katonai tanács által – ítélték el.

Honnan vette Németh?

„Nem tudom, hogy honnan volt Németh Zsoltnak ilyen információja” – kommentálta kérdésünkre Répássy a külügyi államtitkár azon kijelentését, mely szerint előre valószínűsíthető volt, hogy Azerbajdzsán kiengedi a baltás gyilkost.

Egy, a Répássy-interjút halló magas rangú kormánypárti politikus mindezt azzal egészítette ki, hogy Magyarország nem mondhatta előre Azerbajdzsánnak, hogy „inkorrekt disznóknak tartunk benneteket, nyilván át fogtok minket verni, úgyhogy nem adjuk ki Safarovot”.

„Ha egyszer behívnak az ATV-be, akkor bemegyek, de ilyen, egymondatos interjút nem szeretnék adni” – közölte az atv.hu parlamenti tudósítójával a szintén a Parlament folyosóján megszólított Martonyi János.

Szóltak előre

Egy magas rangú fideszes politikus a fentiekkel némiképpen szembe menve azt mondta: közvetlenül Safarov kiengedése előtt mind Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy-miniszter, mind Martonyi János külügyminiszter figyelmeztette Orbán Viktort, hogy nagy botrány lesz az ügyből. „Mindketten nagy botrányra számítottak, de akkorára nem, mint ami végül kitört” – tette hozzá forrásunk.

Ramil Safarovot ünneplő tömeg várta hazájában, nemzeti hősként tartják számon

Kérdésünkre több kormánypárti politikus is megerősítette: A végső döntést Orbán Viktor hozta meg. Forrásaink azt mondták, a Fidesz vezetésén belül az volt a domináns álláspont, hogy a baltás gyilkost egy-két éven belül „megrendült egészségi állapotára való tekintettel, suttyomban kiengedik” az azeri hatóságok, de arra nem számítottak, hogy a kiengedés – megfejelve egy őrnagyi előléptetéssel – a hazatérése napján megtörténik.

A kiadatásról és az előzetes figyelmeztetésekről szóló értesüléseinket az atv.hu kérdésére a politikai csúcsvezetés egyik tagja is megerősítette.

Kövér szenvedélyes volt

Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő kormánypárti politikus pedig azt mondta, hogy a kormánypártok sárvári frakcióülésén sem Orbán Viktor, sem más nem hozta szóba a baltásgate-et. A politikus azonban hozzátette: a frakcióülés előtt nem sokkal – tehát már Safarov kiengedése után – volt a Fidesznek egy elnökségi ülése, melyen viszont fölmerült a kérdés. Kövér László – mint forrásunk fogalmazott – „nem ordibálva, de saját stílusában, szenvedélyes hangon” bírálta a miniszterelnököt. Kövér egyrészt erkölcsi okokat hozott föl, másrészt a kérdést a „keresztény Örményország-mohamedán Azerbajdzsán” szemüvegen keresztül nézte, harmadrészt arra hívta föl a figyelmet, hogy mekkora botrány lett az ügyből. Ugyanezen az ülésen az is elhangzott Orbánnal szemben, „hogy az Isten sem fogja levakarni rólunk, hogy a remélt kötvényvásárlásért hagytunk futni egy gyilkost”. Orbán azzal vágott vissza, hogy Örményországot ténylegesen a KGB irányítja, Moszkvából.

A baltás volt a nagy balhé a Fideszben is

Forrásunk úgy tudja: a sajtóban többször megemlített két-három milliárd dolláros kötvényüzlet föl sem merült, de Orbán Viktor érvei között az is szerepelt, hogy egy ilyen gesztus közvetve elősegíti a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok további fejlődését.

„Az biztos, hogy minimum az amerikai elnökválasztást meg kellett volna várni, mert az amerikai örmény lobbi a zsidóval egyenlő erős” – folytatta gondolatait a kormánypárti politikus, és hozzátette: a magyar titkosszolgálat nyilvánvalóan hibákat követett el, hiszen föl kellett volna előre mérnie egy ilyen lépés várható következményeit.

Informátorunk azt nem tudta megerősíteni, de kizártnak sem tartotta, hogy az IMF-botrány „azért jött”, hogy a média leszálljon a baltásgate-ről.

A Fidesz egyik vezetőségi tagja lapunknak azt mondta, a baltásgate a Fideszen belül jóval nagyobb ügy volt, mint a sajtóban részben azt fölváltó, részben azzal párhuzamosan futó IMF-botrány. Az IMF-ügy semmilyen jelentőséggel nem bírt a párton belül, míg a baltásgate, ha nem is rengette meg Orbán Viktor pozícióját, mindenesetre „egy kicsit kikezdte” azt – tette hozzá.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink