Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-07-18 11:24:59

Csatáry tagadott, majd közölte, hogy "kötelességét teljesítette"

Gyanúsítottként kihallgatta és házi őrizetbe helyezte Csatáry Lászlót a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán. A 97 éves férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését, de később úgy érvelt, hogy "paranccsal tette" és "kötelességét teljesítette". A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója üdvözölte a magyar hatóságok lépését és reméli, hogy fel fog gyorsulni az eljárás menete. Csatáry Lászlót a jeruzsálemi intézet "a legkeresettebb náci háborús bűnösnek" tartja. A központ szerint a férfi 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében és kulcsszerepe volt a Kassáról Kamenyec-Podolszkba deportált zsidók halálában.

Csatáry tagadott, majd közölte, hogy "kötelességét teljesítette"

A Fővárosi Főügyészség sajtóanyagában az olvasható, hogy "a Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai napon Dr. Cs. Lászlót őrizetbe vette, gyanúsítottként kihallgatta és kezdeményezte házi őrizetét a nyomozási bírónál". A háborús bűntett miatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

   

A Fővárosi Főügyészség legutóbbi közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt, és az eljárás jelenleg is tart.

Efraim Zuroff Jeruzsálemben az atv.hu tudósítójától értesült Csatáry László őrizetbe vételéről. "Az idő múlása nem csökkenti a gyilkosok bűnét, és az idős kor nem jelenthet védelmet azoknak, akik a holokauszt idején bűncselekményeket követtek el. Csatáry bíróság elé állításával azoknak az áldozatoknak tartozunk, akiket megkínoztak és a halálba küldtek Auschwitzba"- nyilatkozta Zuroff lapunknak.

A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója üdvözölte a magyar hatóságok lépését. „Reméljük, hogy a gyanúsított korára és az ügy súlyára való tekintettel ezt követően felgyorsul az eljárás, annak érdekében, hogy Csatáryt bíróság elé lehessen állítani az általa elkövetett cselekményekkel kapcsolatban. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik előmozdították ezt az ügyet. Köszönöm azoknak a fiataloknak, akik demonstráltak Csatáry otthonánál, és köszönöm az ATV stábjának, valamint a brit The Sun tudósítóinak, Brian Flynn-nek és Ryan Parry-nek, hogy a nyilvánosság erejével támogatták Csatáry László felelősségre vonását”- nyilatkozta Zuroff az atv.hu-nak.

"Kötelességét teljesítette"

Az Index beszámolója szerint Csatáryt hajnalban fogták el, a helyszínről annyit árultak el, hogy nem az eddig ismert lakhelyei vagy tartózkodási helyei egyikén. A 97 éves férfi még nem esett át orvosi, sem pszichológiai vizsgálaton, de korához képest jó fizikai állapotban van.

Csatáry nem lepődött meg a hatóságok érkezésén, készült arra, hogy ki fogják hallgatni. Előre leírt jegyzetekkel készült, amelyeket csatoltak is a vallomásához. A 97 éves férfi együttműködő volt, a kihallgatásán tagadta a bűncselekmény elkövetését. Vallomásában ugyanakkor ellentmondás is mutatkozott, mivel a végén olyan érveket említett, mint hogy „paranccsal tette", „a kötelességét teljesítette".

Az ügyészség megfogalmazása szerint a kihallgatási jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy „bizonyos kijelentései alapján megállapítható hozzáállása bizonyos vallású emberek felé", amivel esetleges antiszemitizmusára utalhattak. A férfi azt állította, hogy Kanadából azért kellett hazaköltöznie Magyarországra, mert az ottani befogadási eljárásnál elhallgatta, hogy rendőrtiszt volt korábban.

           Csatáry az arcát eltakarva ül egy autóban.

"Kutyakorbáccsal verte az internáltakat"

Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az eljárás eddigi adatai szerint Csatáry Lászlót, aki rendőr volt, 1944 májusában nevezték ki a kassai téglagyári internálótábor parancsnokává. Rendszeresen bántalmazta kutyakorbáccsal az internáltakat nemre, korra, egészségi állapotra tekintet nélkül, amikor pedig május-júniusban a mintegy 12 ezer fogvatartottat 4-5 szerelvénnyel koncentrációs táborokba - például Auschwitzba - szállították, az egyik bevagonírozásnál megtiltotta, hogy a telezsúfolt vagonokra szellőzőnyílást vágjanak. Ezek a cselekmények az ügyészség szerint megvalósítják az emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettet, amelyért akár életfogytiglan is kiszabható.

Vérdíjjal nyomoznak az aktivisták után a magyar neonácik: a kuruc.info nevű neonáci honlapon 100 ezer forintos jutalmat, „vérdíjat” ajánlottak fel a nyomravezetőknek, akik a Csatáry letartóztatását sürgető flashmob résztvevőiről érdemi információkkal tudnak szolgálni. A kommentelők pedig, a tőlük megszokott alpári stílusban, de rekord mennyiségben fenyegetőznek „Dunába lövéssel” és „válogatott kínzásokkal”. Az internetezők segítségével hamarosan a szervezők többségének az adatait, telefonos elérhetőségekkel, Facebook-oldalakkal együtt nyilvánosságra hozták. Válaszul az atv.hu értesülései szerint a flashmob egyik szervezője, Gergely Andrea feljelentést tesz a portál ellen. Néhány hete egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is segítséget kért amerikai kongresszusi képviselőktől, hogy az Egyesült Államokból üzemeletetett uszító portál ellen tegyék meg szükséges intézkedéseket.

korábbi cikkünkben olvashat!

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink