Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-06-13 15:13:46

Auschwitzba küldte N. Györgyöt a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012. június 12-én ítéletet hirdetett N. György ellen a nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult büntetőügyben. A precedensértékű döntés alapján 1 év 6 hónap - 3 évre felfüggesztett - börtönt kapott holokauszttagadásért, és el kell látogatnia Auschwitzba.

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2011. október 23-án a „Nem tetszik a rendszer” elnevezésű demonstráción nagy nyilvánosság előtt a magasba tartotta a nála lévő táblát, melyen héber nyelven a „holokauszt nem történt meg” felirat volt olvasható.

A bíróság - a Fővárosi Törvényszék közleménye szerint - N. György vádlottat a nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt 1 év 6 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság emellett elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

A bíróság külön magatartási szabályként előírta a vádlott számára, hogy ne látogasson politikai rendezvényeket, demonstrációkon ne vegyen részt, valamint legalább 3 alkalommal látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, s az ott látottak alapján összegezze, foglalja össze gondolatait, vagy egyszer tekintse meg az Auschwitzi Emlékhelyet vagy a Jeruzsálemi Yad Vashem Emlékparkot és írja meg véleményeit.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

A feljelentő Pásztor Tibor az atv.hu-nak nyilatkozva üdvözölte az ítéletet, mint mondta: Magyarországon "most hoztak első ízben elmarasztaló ítéletet holokauszttagadás bűntette miatt".

Pásztor Tibor ma este az ATV Egyenes Beszédben Kálmán Olga vendége lesz. Tartsanak velünk a szokott időben, 19 óra 25 perctől.

atv.hu / ML

Ajánlom

További belföldi híreink