Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-06-08 09:12:59

Matolcsy: a válságnak vége – KSH: 1,4 százalékos GDP-csökkenés

Az előzetes adattal egyező GDP számot publikált a KSH a ma reggeli részletes adatokat tartalmazó közleményében. A magyar gazdaság 2012 első negyedévében – elsősorban a negatív külpiaci folyamatok következtében 0,7%-kal zsugorodott (a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint -1,4 százalék lett az adat). Közben Matolcsy György a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy ez az év „kicsit rizikós”, átmeneti időszak, a jövő évben azonban „erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni”. Az pedig képtelenség, hogy a katasztrófa felé haladnánk.

Matolcsy: a válságnak vége – KSH: 1,4 százalékos GDP-csökkenés

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

Ma reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal a részletes GDP-adatokat, melyek szerint az idei első negyedévben 0,7 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság 2011 hasonló időszakához képest, míg 1,2 százalékkal csökkent az előző negyedéves adatokhoz képest.

A portfolio.hu arról ír, hogy a naptári hatással igazított év/év indexet a KSH ezúttal kifelejtette a közleményből, a szezonálisan és naptárhatással együtt igazított index -1,4 százalék lett (a nyers becslés -1,5 százalék volt).

Termelési oldalról vizsgálva minden jelentős szektor – kis mértékben ugyan – de csökkenést mutatott. A korábbi időszakoktól eltérően az elsősorban külpiacra termelő ipari szektor is kis visszaesést mutatott, és a mezőgazdaság sem tudott a tavalyi sikeres év után tovább bővülni. Fontos kiemelni azonban, hogy az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág bruttó hozzáadott értéke 3,0%-kal növekedett, azonban az építőipar továbbra sem talált magára- írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

       A bruttó hazai termék (GDP) változása Magyarországon, 2002-2012. I. negyedév

A tárca szerint felhasználási oldalon hasonló tendenciák bontakoztak ki: a növekedéshez pozitívan a nettó export tudott hozzájárulni, míg a többi szektor jellemzően stagnálás közeli kis mértékű csökkenést mutatott.

"Jól látható, hogy hazánk nem tudta függetleníteni magát a külpiacokon kibontakozó negatív tendenciáktól. A jövőre tekintettel azonban fontos tényező, hogy a Mercedes gyár jelentős mértékű termelése a következő negyedévekben az ipari adatokon keresztül pozitívan befolyásolhatja a növekedési trendeket. A munkaerőpiacról érkező pozitív hírek várhatóan szintén kedvezően hatnak a kilátásokra, továbbá a devizahitelek árfolyamkockázatától egyre nagyobb mértékben függetlenedő háztartási szektor is okozhat még kellemes meglepetéseket a fogyasztási csatornán keresztül"- a minisztérium szerint.

Matolcsy szerint ez csak átmenet

Matolcsy György szerint azonban a magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de jövőre már erős növekedést fog mutatni. A nemzetgazdasági miniszter mindezt a CNN-nek jelentette ki. A Richard Quest által készített interjú csütörtökön került adásba, valamint feltöltésre az amerikai hírtelevízió internetes oldalára.

„Azért, hogy a deficitet visszaszorítsuk számos ’nem szokványos’ gazdaságpolitikai intézkedést hoztunk. Mi voltunk az első uniós ország, amely bevezette a bankadót, a válságadókat, a korábban kötelező magánnyugdíjpénztári forgatókönyv, és így tovább, és így tovább… habár van egy konvergencia programunk, amelyet elfogadott az Európai Bizottság, és lényegében ez azt jelenti, hogy a fiskális helyzetünk rendben van. A válságnak tehát vége van” – fogalmazott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN hírcsatorna gazdasági műsorában Richard Quest riporter kérdésére.

A riporter felvetésére, hogy a magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban Matolcsy azt felelte, hogy „hát persze, de az elmúlt év utolsó negyedévi adata az egyik legjobb volt az unióban.” Mint mondta, „ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára”. Matolcsy 2013-ra „robosztus” gazdaságnövekedési számokkal kalkulál, ellenben beismerte a riporternek, hogy az idei év „egy kicsit kockázatos.”

Matolcsyék "kreativitásra kényszerültek"

„Minden, amit olvastam, kritizálja a magyar gazdaságpolitikai vezetést … ön ismeri ezeket a kritikákat, miért tévednek ezek az emberek” – tette fel Matolcsynak a kérdést Quest. „Ebben teljesen igaza van Richard, nagyon erős kritikákat kapunk a nem szokványos intézkedések miatt, de ez a jövő.” Matolcsy szerint „arra kényszerültünk, hogy innovatívak és kreatívak legyünk.”

Quest azzal szakította félbe a nemzetgazdasági miniszter gondolatmenetét, hogy a közgazdászok szerint túl innovatívak és túl kreatívak vagyunk, tehát a közgazdászok vélekedhetnek rosszul… Matolcsy szerint „bizonyos tekintetben igen, mivel sikerült végrehajtanunk – nem szokványos, sőt unortodox eszközökkel – egy sikeres fiskális konszolidációs programot”.

Matolcsy a magyar tündérmeséről

„Tehát, amikor azt mondják, hogy a magyar gazdaság a katasztrófa felé halad, ön szerint ez téves?” – kérdezte Quest Matolcsyt, aki válaszában kifejtette: „teljes mértékben. Ez nonszensz. Nonszensz. A magyar tündérmese, vagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.”

Quest erre azzal reagált, hogy „alacsony a növekedés, magas munkanélküliség, a deficitet egyelőre csak ’megtévesztő’ módon lehetett csökkenteni, az egykulcsos adó bevezetése pedig csökkentette az adóalapot”.

Matolcsy erre úgy felelt, hogy „jelenleg minden éremnek két oldala van. Csökken az államadósság szintje, fenntartható az államháztartási hiányunk – jóval a GDP három százaléka alatti – új munkahelyek jöttek létre a gazdaságban, amely átmeneti szakaszban van a növekedés felé.”

Matolcsy: mi leszünk az új világgazdasági központ

Quest szerint a kormánynak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, "annál előbb száll le mindenki önökről". Matolcsy erre azt felelte, hogy a magyar központi bank „száz százalékban független”. Quest közbevetésére, hogy „miniszter úr, mások ebben nem értenek egyet önnel” Matolcsy így felelt: a jegybank „lényegében független a kormánytól, és minden olyan törvény, amely szükséges ahhoz, hogy ezt mindenki számára abszolút bizonyossá tegye, a parlament elé kerül, és június végéig el fogják fogadni”.

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy miben látja a magyar gazdaság jövőbeni erejét az Európai Unión belül, kijelentette: az erőt Közép-Európa egészében látja. „Mi következünk. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Az euróövezet déli övezetét a közép-európai régióval váltjuk fel”. Hozzátette: nagyon erős régió lesz, mert Európa és Ázsia között lesz, az Államok és az Európai Unió között, tehát ez az új feltörekvő régió, és Magyarország ennek a kellős közepén helyezkedik el.

Az MSZP szerint ez nem álom, hanem rémálom

Az MSZP szerint Matolcsy György olyan álomvilágot festett fel a CNN-nek nyilatkozva, amely csak Orbán Viktor miniszterelnöknek tetszik, míg a magyarok többségének az egy rémálom. Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszter azon kijelentésére reagált így, amely szerint a válságnak vége, a magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de jövőre már erős növekedést fog mutatni.    

Az ellenzéki politikus szerint a tárcavezető szavait mindenekelőtt azok cáfolhatják, akiknek az elmúlt időszakban csökkent a keresete és közben növekvő árakkal kellett szembesülniük. Kiemelte: a makrogazdasági mutatók is ellent mondanak Matolcsy Györgynek, így például az, hogy 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Józsa István hangsúlyozta azt is, a beruházási ráta két éve tartó csökkenése hosszú távra rontja az ország növekedési kilátásait. Emellett megjegyezte, a gazdaságot jelentősen visszaveti a bankok folyamatosan csökkenő vállalkozói hitelezése is.    

Józsa István közölte, Mesterházy Attila elnök-frakcióvezetővel közösen törvényjavaslatot nyújtottak be, annak bizonyítására, hogy a jelenlegi "szoros" költségvetés mellett is van lehetőség több pénzt, konkrétan 330 milliárd forintot fordítani a gazdaságfejlesztésre. Mint mondta, javaslatukban a stadionépítésekre, illetve a tanácsadó cégeknek, a Nézőpont Intézetnek és a Századvég Alapítványnak szánt összegeket fordítanák olyan célokra, mint például a gazdaság- és területfejlesztés, vagy az innováció és a turisztika támogatása.    

A szocialista politikus kérdésre válaszolva szólt arról is, Matolcsy György CNN-nek adott nyilatkozata szerinte része lehet a kormány IMF-tárgyalások halasztását célzó, időhúzó taktikájának is. Józsa István úgy látja, hogy a nemzetgazdasági miniszter "Orbán Viktor erkölcsi támogatásával" időhúzásra játszik, míg Varga Mihály miniszter és Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke érzékelik, milyen komoly károkat okozhat a tárgyalások eltolódása.

atv.hu / CNN / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink