Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2012-05-02 11:24:59

Államfővé választották Áder Jánost

262 igen szavazattal megválasztották Áder Jánost Magyarország köztársasági elnökévé. Áder elődeit, József Attilát és Deákot is idézte beszédében, mondandóját Kölcsey négy szavával zárta: "a haza minden előtt". Beiktatását vastaps fogadta.

Államfővé választották Áder Jánost

13:05Schmitt: Áder legitimitása 100 százalékos

Schmitt Pál szerint Áder János legitimitása és politikai előélete is száz százalékos, a köztársasági elnök maradéktalanul ellátja majd a demokrácia védelmét és megtestesíti a nemzet egységét. A volt köztársasági elnök utódjának szerdai megválasztása után az MTI-nek azt mondta: nagyon jó választásnak tartja Áder Jánost a posztra, aki rendkívül jártas a politikában.

   

"Kétharmadot kapott a parlamenttől, és ez a kétharmad az egész ország kétharmadát képviseli" - mondta, hozzátéve: Áder János legitimitása és politikai előélete is száz százalékos. Közölte azt is: azon lesz, hogy a legjobb tudása szerint adja át a hivatalát utódjának. A volt államfő saját terveiről szólva elmondta: az életművét az ország jó híréhez való hozzájárulással, vagy a fiatalok egészségre való neveléssel próbálja folytatni. Közölte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is számít a munkájára, ahol 80. éves koráig tag maradhat.

12:47Orbán: a legjobb döntést hozta a parlament

Orbán Viktor szerint Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény "bejáratása, stabilizálása" a feladat. A kormányfő azt követően nyilatkozott újságírók előtt, hogy szerdán az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta Áder Jánost.

A  miniszterelnök megismételte korábbi nyilatkozatát és "horgonyembernek" nevezte a szerdán államfővé választott politikust. Orbán Viktor közölte: "minden ember olyan teljesítményt nyújt, amilyen ember. Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk, egy horgonyember."

12:34Jobbik: Áder emelkedjen felül "pártidentitásán"

A Jobbik azt kívánja a szerdán megválasztott Áder János köztársasági elnöktől, hogy államfőként próbáljon meg a "pártidentitásán" felülemelkedni és legyen valódi kontrollja a törvényhozásnak - jelentette ki az államfőválasztást követően Balczó Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. Azt mondta: a Jobbik azt várta volna "a nemzeti együttműködés meghirdetett rendszerétől", hogy olyan jelöltet állítanak a kormánypártok, akinek a politikai pályafutása nem egy párt keretein belül, pártpolitikusként zajlott. Ebben az esetben talán nagyobb támogatást is kaphatott volna a jelölt - mondta Balczó Zoltán, hozzátéve: így azonban a Jobbik nemmel szavazott a szerdai választáson.

11:56Szózat, Székely himnusz, befejezés

Áder János beszéde után Lezsák Sándor elénekeltette a sokasággal a Szózatot és a Székely himnuszt. Ezt követően a fanfárok hangjaira kivonultak a zászlók. Lezsák május 7-re összehívta az Országgyűlés következő ülését és bezárta az ülést.

      Áder János leteszi esküjét a parlamentben

11:30Áder letette az esküt

A május 10-én hivatalba lépő államfőt Lezsák már "elnök úrnak" titulálta. Áder az eskü végén használta az "Isten engem úgy segéljen" formulát, majd beszédet mondott. Ebben az alkotmányosság tiszteletének fontosságára hívta föl a figyelmet. József Attilát idézte: "a múltat be kell vallani". Áder az igazság lekicsinylése és a kettős mérce használata ellen beszélt. Nem uszító gondolatokra, hanem közös tettekre van szükség - hangsúlyozta a politikus. Úgy folytatta: akik 1990-ben születtek, azok most fejezik be tanulmányaikat. Göncz Árpád 1990-es beszédéből idézett: a magyar népnek meg kell követelnie vezetőitől, hogy a magyar érdekeket képviselje. Ezek után Mádl Ferenctől, Sólyom Lászlótól és Schmitt Páltól is idézett. "Magyarország köztársasági elnökeként magam is maradéktalanul viselni fogom az alaptörvény által rám ruházott felelősséget" - folytatta beszédét. A kihívásokra adott válaszainkat nekünk kell megtalálnunk - hangsúlyozta. Az új alaptörvény "szilárd és legitim fundamentuma közös értékeinket" - vélte, ami megfelelőirányt ad ahhoz, hogy a XXI. század kérdéseire megfelelő választ adjunk.

Magyarország köztársasági elnökei 1990 óta

"Köztársasági elnökként mindig mindig [...] a magyar érdekek, a magyar érdekek szószólója leszek" - folytatta. Áder a teljesítmény megbecsülésének fontosságára hívta föl a figyelmet. A leendő államfő a teljesítmény, a cselekvés, a sikeres emberek megbecsülésének fontosságára hívta föl a figyelmet.

Áder az anyákat, "a tisztességben megőszülteket", a "feltörekvő új nemzedék tagjait", a "haza életerős polgárait", a fogyatékos honfitársakat, a megalázottakat, megszomorítottat, a megtévedteket, a hívőket, a nem hívőket, a nemzeti kisebbségek tagjait, az ötvenhatosokat, a határon túli magyarokat, a szomszédos országok népeit és Magyarország szövetségeseit és a rábaközi embereket szólította meg ezt követően.

"A haza minden előtt" - zárta Kölcseyt idézve gondolatait Áder János, majd megismételte ezt a mondatot. A leendő államfő vastapsot kapott. Ezt követően a volt közjogi méltóságok díszpáholyába vonult a gratulációkat fogadni.

11:25Áder Jánost államfővé választották

A választás érvényes, eredményes. 307-en vették föl a szavazólapot, 305-en adták le. Három szavazat érvénytelen, 302 érvényes. 262 igent és negyven nemet kapott a kormánypárti jelölt.

11:00A szünetben az atv.hu Szili Katalint és Sólyom Lászlót kérdezte

A köztársaságielnök-választás idején, a szavazási szünetben az atv.hu tudósítója azt kérdezte Szili Katalin független képviselőnőtől, hogy miképp szavazott. A volt házelnök nem volt hajlandó válaszolni, mindössze annyit árult el, hogy fölvette a szavazólapot. Azt ígérte: közleményt ad ki, amelyről tudósítónkat is értesíti.

Schmitt Pál is jelen volt az ülésen, ezen a képen Reviczky Gábor színművésszel beszélget a folyosón

A szünetben tudósítónk megpróbálta meginterjúvolni Sólyom László volt államfőt, aki azonban udvariasan elhárította a fölkérést. Az egykori köztársasági elnök a konkurenciát is kikosarazta.

10:57Ádernek 60 napja van lemondani

Áder Jánosnak államfővé választása után hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, és lemondjon európai parlamenti (EP) mandátumáról. Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény szerint európai parlamenti képviselő nem lehet köztársasági elnök.

   

Az EP-képviselő mandátumának megállapításától, vagy az összeférhetetlen helyzet keletkezésétől, illetve annak a tudomására jutásától számított 60 napon belül köteles a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot megszüntetni, illetve megszüntetését kezdeményezni - olvasható a jogszabályban. Áder János lemondásáról az EP elnökét kell, hogy tájékoztassa. Ezt követően az EP elnöke tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot (OVB) a mandátum megszűnéséről. Közben a jelölő szervezetnek, tehát a Fidesz-KDNP-nek közölnie kell az OVB-vel, hogy az EP-pártlistáról kivel kívánja az "üres" mandátumot betöltetni. Az OVB mindezek ismeretében adja ki a mandátumlevelet az új EP-képviselőnek, és erről tájékoztatja az EP elnökét.

10:51Vadai megindokolta, miért nem szavaz a DK

A Fidesz nem határolódott el az uniós zászlónak a Fehér Ház homlokzatáról történt hétfői, Jobbik általi levételétől és Áder János államfőjelölt sem szólalt föl ez ellen. Ez eggyel több indok, hogy a Demokratikus Koalíció meg nemmel se szavazzon Áder János államfőségére – hangsúlyozta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció független képviselője a parlamenti ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte Áder nem a köztársaság elnöke lesz, hanem a Fideszé és mint ilyen, teljesen alkalmatlan a nemzet egységének megtestesítésére. Az ellenzéki képviselőnő Áder elleni érvei között szerepelt a 2005-ös köztársaságielnök-választás vakondozása, melyet a mostani államfőjelölt, akkori fideszes frakcióvezető menedzselt.

        Áder János és családja kedélyesen üldögél a képviselők mögött a parlamentben

10:38Az ellenzék nem támogatja Ádert

Az ellenzékből a szocialisták és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független politikusok nincsenek az ülésteremben, az LMP és a Jobbik képviselői viszont jelen vannak.

   

Az MSZP már korábban jelezte, nem vesz részt az új államfő megválasztásában, képviselői a szavazólapot sem veszik fel. A szocialisták ezt azzal indokolták, hogy Áder János személyében pártpolitikus a kormányoldal államfőjelöltje.

   

Az LMP alapvetően nem bojkottálja a parlament munkáját, részt vesz az ülésen, a szavazólapokat viszont nem veszi fel, és nem ad le voksokat - mondta az MTI-nek Jávor Benedek. A frakcióvezető szavai szerint erről azért döntöttek, mert a jelölési folyamatot abszurdnak tartják, ugyanis az LMP véleménye szerint az a megcsúfolása volt annak, ahogy egy köztársasági elnököt jelölni kellene. Hozzátette, azt viszont nem vonják kétségbe, hogy Áder János "ennek a burleszknek a végén" Magyarország jogszerűen megválasztott köztársasági elnöke lesz. A Jobbik politikusai felveszik a szavazólapot, de nemmel voksolnak.

10:35Orbán szerint "horgonyszemélyiség"

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor jelölte köztársasági elnöknek április 16-án. A jelölést a Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatta. A miniszterelnök, a Fidesz elnöke javaslatát azzal indokolta, hogy Áder Jánost olyan "horgonyszemélyiségnek" tartja, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud nyújtani Magyarországnak, a magyar politikai rendszernek, egyik legfontosabb feladata pedig az új alkotmányos rendszer megerősítése, megszilárdítása lesz.

10:20Lezsák Sándor szünetet rendel el

A szünet egy óra, azaz 11.20-ig tart. Eközben szavaznak a képviselők.

       Nem túl gyakori látvány, hogy ennyi fideszes ül egyszerre a parlamentben. A szocialisták padsorai üresek

10:17Szűcs Lajos és Hegedűs Lórántné jegyző közli a választási szabályokat

A képviselőknek 40 percük van, hogy a titkos szavazáson - az Országház Duna-parti folyosóján - leadják voksukat. A 11 óra 20 percig tartó szünet után a levezető elnök kihirdeti az eredményt. Ha a jelölt megkapta a parlamenti képviselők kétharmadának - 258 képviselőnek - az igen szavazatát, esküt tesz, majd beszédet mond a Házban.

   

Ha az első forduló eredménytelen volt, második kört tartanak, amelyben ugyancsak 40 percen keresztül szavazhatnak titkosan a képviselők. Az alaptörvény értelmében a második forduló alapján az a megválasztott köztársasági elnök, aki - tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára - a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha második kört kell tartani, és az eredményes volt, akkor azt követően tesz esküt, és mond beszédet a megválasztott köztársasági elnök.

10:16Áder mögött a család

"Akik közelről ismerik, pontosan tudják róla, Áder János olyan ember, aki sosem a tisztségre jelentkezik, de mindig megfontoltan, alázattal, higgadtan és nagy körültekintéssel tesz eleget az általa vállalt feladatnak" - hangsúlyozta Lezsák Sándor, aki kiemelte azt is, hogy Áder János mellett mindig ott állt felesége, Herczegh Anita, akivel huszonhét éve megkötött házasságuk során négy gyermekük született.

10:14Áder a rengetegben

Lezsák úgy fogalmazott Áder János méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen. A házelnök szerint "Tamási Ároni fordulattal szólva, Áder János bejárta a rengeteget". Hozzátette: Áder János volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek fel. 

  

       Áder János családjával együtt érkezett az ülésre

"Olyan ember áll Önök előtt, aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte" - mondta Lezsák Sándor.

10:06Megkezdődik az Országgyűlés ülése

Lezsák Sándor, az Országgyűlés házelnöki jogokat gyakorló alelnöke megnyitójában név szerint köszöntötte Kövér Lászlót, Áder Jánost és családját, Orván Viktort, Mádl Dalmát, Sólyom Lászlót, Paczolay Pétert és Darák Pétert, valamit - már nem név szerint - a meghívott díszvendégeket. Ezt követően az Országgyűlés elfogadta a napirendet, melynek egyetlen pontja van: az államfőválasztás. Lezsák közölte: Áder János államfői jelölés érvényes. Ezután a parlamenti alelnök a köztársaságielnök-jelölt életrajzát ismertette. "Áder János pályafutása egy magyar ember története" - közölte. Megtudtuk: éjszakai munkát is vállalt fiatalkorában. 1983-ban diplomát és ezzel doktorátust szerzett - mondta Lezsák. Hozzátette: Áder részt vett az 1987-es lakiteleki találkozón. 1990-től képviselő, 1998 és 2002 között házelnök - derült ki az őt méltató szavakból. Utóbb a Néppárt színeiben európai parlamenti képviselő. Kiderült: Ádernek és feleségének, dr. Herczeg Anitának négy gyereke van. "Áder János pályafutása egy magyar ember története" - ismételte meg önmagát zárásként Lezsák.

09:00Ma megválasztják Áder Jánost

Az Országgyűlés ülése délelőtt tízkor kezdődik, és azon a frakciók megállapodása alapján az államfőválasztás lesz az egyetlen napirendi pont. A köztársasági elnök személyéről döntő titkos szavazás első fordulója előtt az ülést vezető elnök ismerteti a voksolás menetét, továbbá bejelentést tesz az Áder Jánost támogató képviselők ajánlásának érvényességéről.

Ha szeretne bővebben is olvasni Áder János életéről, kattintson ide!

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink