Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-11-28 15:53:55

Elemzők: a magyar gazdasági növekedés a befektetőknek is érdeke

Szó sincs arról, hogy az ország elleni összeesküvés, vagy Orbán Viktor, esetleg Matolcsy György leváltására irányuló spekuláció állna Magyarország leminősítésének hátterében – vélekedtek elemzők az ATV Start című műsorában.

Elemzők: a magyar gazdasági növekedés a befektetőknek is érdeke

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a Moody’s hitelminősítő intézet Magyarország gazdasági kilátásairól, az államadósság újrafinanszírozásának képességéről mondott ítéletet, amikor a bóvli kategóriába sorolta hazánkat.

Az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvény üzletágvezetője szerint továbbá annak is kevés a valószínűsége, hogy a nemzetközi pénzügyi körök Orbán Viktor, vagy éppen Matolcsy György leváltására játszanának, hiszen például Görögországgal, vagy Olaszországgal szemben nálunk még egy cselekvőképes politikai erő van hatalmon, ezt pedig a befektetők is pozitívan értékelik. Az persze nem kizárt – tette hozzá Orbán Gábor -, hogy egy gazdaságpolitikai fordulatra lesz szükség, aminek bekövetkeztét nyilván egyszerűbb elhitetni, ha személycserék is történnek, ám ez nem szükségszerű.

Mindenesetre tény, hogy a magyar államadósság mintegy 70%-át külföldi befektetők finanszírozzák, így tehát nekik is az az érdekük, hogy minél nagyobb növekedés legyen Magyarországon, mutatott rá Orbán Gábor. Török Zoltán szerint érdemes lenne minél hamarabb befejezni a tárgyalásokat és megállapodásra jutni a Nemzetközi Valutaalappal, már csak azért is, mert az állampapír-finanszírozás leállása esetén Magyarország könnyedén fizetésképtelenné válhat.

atv.hu / Jeremcsuk István

Ajánlom

További belföldi híreink