Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2011-04-22 12:33:55

Gyilkossági fórum Szikszón: rendőrök nincsenek, polgárőrök vitáznak

Kettős gyilkosság kapcsán tartanak közbiztonsági fórumot a borsodi településen politikusok, polgárőrök és kisebbségi vezetők részvételével. Helyszíni tudósításunk.

Vagy nyolc rendőr támasztja a szikszói aszfaltot, sorban szedik ki a kocsikat, igazoltatnak. „Megint ledobták a készenlétiseket kisbusszal, aztán ez a rend”, hangzik a lakossági komment. Pedig rendáhítás van itt, kettős gyilkosság bolydította a várost – idős házaspár az áldozat. Kúszik a pletyka a kertek alatt, idegenek jöttek, azok öltek. Az idegenek olykor módosul, és azt mondja a kisváros szája, hogy cigányok. Egyelőre azonban hallgat a rendőrkapitányság, intő jel a hajdúhadházi kapitány, aki nem kezelte kellően diplomatikusan és határozottan a polgárőr-affért, meg is érkezett a selyemzsinór a belügyminisztertől. És mielőtt elkezdődik a közbiztonsági fórum, a rendőrkapitány-helyettes benéz a polgármesterhez, és jelzi, hogy a rendvédelmisek nem mehetnek. Bővebben nem indokol. Annyit mond, hogy Szikszó emelt rendőri figyelmet kap, lerendelik a készenlétiseket is. A gyilkosok fejére egymillió forint a vérdíj. Úgyhogy a rend képviseletében jönnek a klasszikus polgárőrök, illetve érkeznek a Szebb Jövőért Polgárőr egyesület tagjai is.

Ülésrend nincs, vegyesen civilek, szocialisták, cigányok, polgárőrök, jobbikosok. Molnár Károly, a kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese nyitja a szót, és mély együttérzését tolmácsolja, illetve azt, hogy bárki is követte el a tragikus gyilkosságot, mélyen elítélik. Az országos polgárőrség képviselője arról beszél, hogy ezt a krízishelyzetet nem lehet egyedül megoldani, a lakosságra mindenképp szükség van. És egy csöpp politika is kerül a hozzászólásba, amikor kijelenti, hogy a bűncselekménynek nincs politikai színezete, az bűncselekmény. Majd praktikus segítségként megígéri, hogy a szomszédos településről átcsoportosítanak Szikszóra némi polgárőrtöbbletet.

A Szebb Jövő Polgárőr egyesület alelnöke, Csákvári Lajos szintén azt bocsátja előre, hogy a bűnözésnek nincs színe, bal és jobb oldala, és fel is ajánlja polgárőreit a polgármesternek. Mert szerinte a legfontosabb a megelőzés, márpedig az elrettentés elsődleges eszköze a láthatóság, ezért járőröznek.

A Jobbik képviseletében Balla Gergő arról beszél, hogy sajnos ez a tragédia mindennapos, és ezt az áldatlan állapotot csak úgy lehet visszaszorítani, ha összekapaszkodik a rendőrség, a civil szféra, illetve a polgárőrség. És persze szerinte is fontos a megelőzés is, hiszen az nem járja, hogy éjjel és nappal olyan elemek randalíroznak az utcán, hogy a magyar lakosság már ki se mer menni. A Lungo Drom helyi elnöke felkapja a vizet „a magyarok ki sem mernek menni” szóösszetételen – személyes példával kezdi, hogy az ő öccsét is meggyilkolták, úgyhogy megkéri a Jobbik képviselőjét, hogy ne prejudikáljon, hanem mondja meg, hogy kitől félnek a magyarok. „Varga Sándor pedig esküvel fogadja, hogy ha kiderül, hogy cigány volt az elkövető, még a közösségből is kitagadják”, ígérte az elnök. (A jobbikos képviselő retirál, és állítja, ő nem célzott népcsoportra, hiszen szerinte, aki itt él, az mind magyar.)

A szocialista Gúr Nándor a belügyminisztériumnak üzen, hogyha az előző kormány már létrehozta a készenléti rendőrséget, akkor nem vándorcirkusszá kell silányítani ezt a csapatot, és fel-alá vonultatni az országban, hanem Borsodban bevetni és rendet teremteni. Csakhogy a rendteremtés állami monopólium, magyarázta Harangozó Tamás, az Országgyűlés rendészeti bizottságának szocialista tagja. Aki szerint már nem a 24. órában, hanem azon is túl van az ország – többek között azért, mert a rendőrséget teljesen szétzilálta a kormány. Úgyhogy Harangozó arra kéri a településeket, hogy túlélésük érdekében védjék meg a rendőrségüket. Erre csatlakozik rá a Szikszói Polgárőr Egyesület elnöke, aki azon kesereg, hogy kevés a támogatás, például az autójuk sem üzemképes éppen, a javításra azonban egyelőre nem futja, biciklin és gyalog pedig kevésbé lehet hatékonyan utolérni a bűnözőket.

A szikszói ruszin kisebbség elnöke nem látszik érteni az „állami monopólium” problémát, pontosabban azt, hogy miért vegzálják most a Jobbik tiszteletreméltó polgárőreit. Ugyanis, elevenít emlékeket a kisebbségi vezető, 1994 és 1999 között ők is alapítottak polgárőr egyesületet, és német katonai gyakorló ruhákat vettek, azaz őket is meg lehetett volna rángatni, hogy militáns szervezet. Ráadásul, védi a szebb jövős polgárőrmundér becsületét Balla Gergő, a Jobbiknak csak annyi köze van a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez, hogy a párt meg akarja akadályozni, hogy az egyesület a Magyar Gárda sorsára jusson, azaz feloszlassák.

Aztán feláll a nép hangja és kioszt mindenkit, hogy csak papolnak az összefogásról, de a politikusok és a különböző polgárőr-csapatok is egymással perlekednek, úgyhogy mindenki szégyellje magát.

atv.hu / Nagy B. György

Ajánlom

További belföldi híreink