Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-11-15 06:33:57

Színlelt szerződések sorát ellenjegyezte Budai Gyula

Állítják a becsapott földtulajdonosok, akik évek óta futnak a pénzük után, de még a cipős szekrényt sem kapták meg. Budai manapság az előző kormány idején elkövetett törvénytelenségek feltárásán fáradozik.

Színlelt szerződések sorát ellenjegyezte Budai Gyula

Pesuth Ambrust egyik rokona, P. A. kereste fel az ezredforduló környékén azzal a kéréssel, hogy adja el cége számára a Tököl külterületén, az úgynevezett Holtok Dűlőben fekvő földjét. P. A. bányászat céljából akarta megvenni a területet, mert a próbafúrások során kiderült, hogy külszíni bányászattal is jelentős mennyiségű sóder nyerhető ki.

P. A. hasonló ajánlatot tett Pesuth Ambrusnénak, Pesuth Lászlónak, valamint több környékbeli tulajdonosnak, köztük Tomin Mátyásnak is, hogy földjeiket megvásárolva tovább növelje a jövőbeli bányászati területet. Az üzlet azonban nem jött létre, mert a sok hatósági engedély közül az egyiket nem sikerült megszerezni.

2001-ben P. A. ezért újabb ajánlattal állt elő: azt mondta rokonainak és a szomszédoknak, írassák földjeiket ismerősére, Petrovics Lászlóra, aki jelentős bankkölcsönből elindítja a bányászatot. Azt ígérte, a tulajdonosok összesen 130 millió forintot kapnak még abban az évben, az összeget földjeik arányában oszthatják szét egymás között. A szerződés azonban meghiúsult, többek között azért, mert a valós érték helyett megjelölt 2,5 milliós vételárra többen jelentkeztek elővásárlási joggal.  

P. A. következő ötlete ezért az volt, hogy a tulajdonosok csereszerződések révén adjanak túl földjeiken, mert így megkerülhető az elővásárlási joggal élők köre. Mivel azonban a tulajdonosok ekkor már nem bíztak Petrovics Lászlóban, P. A. azt kérte, ez esetben Csákné Baráth Zsuzsannával cseréljék el földjeiket.  Azzal érvelt, hogy Csákné becsületes, rendes hölgy, kapcsolatai révén pedig hamarosan megkapják a bányászati engedélyt és a bankhitelt is, így minden akadály elhárul a fizetés elől.

A földtulajdonosok hittek P. A.-nak, így 2003. június 2-án aláírták a csereszerződéseket.

Pesuth Ambrus a kizárólagos tulajdonát képező több mint 4 hektáros földjét értékkülönbözet megfizetése nélkül elcserélte egy százéves antik állóórára.  

Pesuth Ambrusné a kizárólagos tulajdonát képező több mint 1 hektáros földjét értékkülönbözet megfizetése nélkül elcserélte egy 120 éves cseresznyefa komódra.

Pesuth László a kizárólagos tulajdonát képező 9689 négyzetméter, azaz közel 1 hektár területű földjét értékkülönbözet megfizetése nélkül egy előszobafalra és egy cipőtartó szekrényre cserélte.

Tomin Mátyás a kizárólagos tulajdonát képező 8681 négyzetméter, azaz közel 0,9 hektár területű földjét értékkülönbözet megfizetése nélkül egy 57 ezer forintra értékelt étkészletre cserélte.

A szerződéskötéskor sem Csákné, sem ügyvéd nem volt jelen: a tulajdonosok P. A. jelenlétében írták alá az okmányokat, aki azt ígérte, ezt követően viszi el aláíratni Csáknéhoz és az ügyvédhez. Állta a szavát, az okmányokra aláírás és pecsét került.

Az atv.hu birtokába került dokumentumok szerint mind a négy szerződést Dr. Budai Gyula ügyvéd ellenjegyezte.  

A munkába azonban hiba csúszott: a földtulajdonosokat elfelejtették lemondatni a tulajdonváltozással kapcsolatos fellebbezési jogukról. A hiányt csak 2005-ben észlelték, így akkor, pontosabban 2005 február-márciusban született meg az a négy nyilatkozat, melyekben Pesuth Ambrus, Pesuth Ambrusné, Pesuth László és Tomin Mátyás lemondtak fellebbezési jogukról. Mind a négy nyilatkozatot Dr. Budai Gyula ellenjegyezte. A tulajdonosok egyébként csak ekkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy a 2003-ban született csereszerződéseket is Budai ellenjegyezte, addig ugyanis az ügyvéd létezéséről sem tudtak.

A tulajdonosok a mai napig nem kapták meg saját példányukat a csereszerződésekből, Dr. Budai Gyula ügyvédi kérésre sem adta ki az iratokat.

A tulajdonosok azt mondtál lapunknak, hogy P. A. az évek során folyamatosan hitegette őket a 130 milliós vételár kifizetésével, ám a valóságban egyetlen fillért nem kaptak. Sőt – állították egybehangzóan a kárvallott idős emberek –, a csereszerződésekben megnevezett kacatokat sem látták soha. Ennek persze feltehetően az lehet az oka, hogy Csákné – saját bevallása szerint – soha nem is rendelkezett sem antik állóórával, sem cseresznyefa komóddal, sem előszobafallal. Ráadásul arra sem emlékszik, hogy járt volna 2003-ban Budai Gyula irodájában.

Pedig az iratok tanúsága szerint az ügyvéd is hathatósan közreműködött a Csákné számára bombaüzletnek tűnő csereügyletek lebonyolításában.

A kárvallott emberek hét éve várnak a pénzükre.  

P. A. az utóbbi időben már nem ígér semmit, de nem is kommunikál rokonaival: Pesuth Ambrus szerint inkább letagadtatja magát.  

Dr. Budai Gyula jelenleg a kormány elszámoltatási biztosaként tárja fel az előző kormány idején elkövetett törvénytelenségeket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink