Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-06-07 11:30:59

Választási csalás kötődött a fideszes igazságosztóhoz

Most az lesz a feladata, hogy az elszámolást koordinálja.

Választási csalás kötődött a fideszes igazságosztóhoz

Az elszámoltatásért felelős, azt koordináló kormánybiztost nevezett ki Papcsák Ferenc személyében a kormány háromnapos rendkívüli ülésének második napján - jelentette be Lovasberényben vasárnap a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter - aki az új kormánybiztossal közösen tartott sajtótájékoztatót - elmondta: Papcsák Ferencnek az lesz a feladata, hogy az elszámoltatást koordinálja, valamint a közpénzek jövőbeni tiszta, jogszerű, takarékos felhasználásáért jogszabályokra, törvényekre tegyen javaslatot a kormánynak.

Feladata lesz továbbá, hogy megnevezze azokat a felelősöket, akik az állam részéről korábban részt vettek olyan gazdasági döntésekben,  amelyek egyértelműen károsak voltak az országnak és az adófizetőknek, és megtegye azokat a jogi lépéseket, amelyek következményeként a felelősöknek a törvény előtt kell majd számot adni tetteikről.

"Az elszámoltatás egyértelmű, logikus és jogos elvárás a magyar emberek részéről, s ennek a jogos elvárásnak a nemzeti ügyek kormánya meg kíván felelni. Elszámoltatás nélkül ugyanis tiszta lapot nyitni, új korszakot kezdeni nem lehet, a demokratikus normák helyreállítása nem történhet meg az elszámoltatás teljes körű véghezvitele nélkül" - hangsúlyozta Szijártó Péter.

A miniszterelnök szóvivője kifejtette: a nyolcéves szocialista kormányzás alatt a Fidesz többször felhívta a figyelmet visszaélésekre, amelyekről több esetben már bebizonyosodott, illetve nehezen kizárható, hogy kormányzati döntések középpontjába magánérdekek kerültek, magánérdekek mentén hoztak meg bizonyos kormányzati döntéseket. Mint mondta, az emberek joggal várják a felelősök felderítését, a számonkérést, s azt, hogy az elszámoltatás teljes körűen, alkotmányosan és a demokratikus normáknak megfelelően történjen.

Papcsák Ferenc - aki 2005-ben részt vett "az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkait" vizsgáló parlamenti bizottság munkájában is - elmondta, a kormányülésen több olyan ügyet is érintettek, amelyek jelentősen sértették az ország érdekeit.

Ezek közül megvizsgálják az úgynevezett off-shore ügyeket, többi között  a Wallis csoport, a Dataplex, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és a Magyar Nemzeti Bank elnökének ügyét.

Vizsgálják a Malév privatizációját, s azt, hogy mire költötték el annak 460 milliárd forintos bevételét, továbbá tisztázni kívánják "a közérdekű adatokkal összefüggő meghamisítással," kapcsolatos, a 2006. évi államháztartási adatok eltitkolásának ügyet is, amelyben már korábban feljelentették Gyurcsány Ferencet és Veress János korábbi pénzügyminisztert.

Áttekintik a minisztériumokban az átadás-átvétellel kapcsolatban tisztázásra váró kérdéseket is.

A kormány hétfőn Lovasberényben folytatja a munkáját. A háromnapos rendkívüli ülésen az árvízhelyzetet, az elszámoltatás kérdését, valamint a gazdasági akcióterv kidolgozását és elfogadását vitatta, illetve vitatja meg a kabinet.

Papcsák Ferenc 2002-től a Fidesz országgyűlési képviselője, tagja az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, valamint a gazdasági és informatikai bizottságnak. 2006 őszétől tagja a fővárosi önkormányzat közgyűlésének, valamint alelnöke a pénzügyi és közbeszerzési bizottságnak. A Fidesz számvizsgáló bizottságának tagja, a parlamenti frakció szakértője. Az Országgyűlés honlapján olvasható életrajza szerint 1993-ban szerzett jogi diplomát. Több gazdasági társaságban vállalt vezető szerepet, ügyvédi irodája gazdasági joggal, jogi tanácsadással foglalkozik.

Papcsák a 2002-es választásokat követően választási csalás ügyébe keveredett, ugyanis a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Fellebbviteli Büntetőtanácsa 2004-ben jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Baktalórántháza volt alpolgármesterét választási csalás miatt.

A volt alpolgármester ellen az volt a vád, hogy a 2002-es országgyűlési választások előtt több választónak 2000 forintot ígért minden egyes Papcsák Ferencre leadott szavazatért. Az eljárás során bizonyítást nyert a pénz átadásának ténye is. A bíróság jogerős ítéletében kimondta: a választási csalást Papcsák Ferenc fideszes képviselő érdekében követték el.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink