Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-05-19 14:37:00

Tarjányi: a három csapás nem oldja meg a problémákat + videó

Átfogóbb változtatásokra lenne szükség.

Tarjányi: a három csapás nem oldja meg a problémákat + videó

Tarjányi Péter szerint a három csapásnak első lépésben lehet visszatartó ereje, de egy új törvény megalkotásával önmagában nem lehet megoldani azokat a társadalmi egyenlőtlenségekből fakadó problémákat, amelyek miatt az elmúlt években a bűncselekmények száma egyes kategóriákban növekedett.

A biztonságpolitikai szakértő az ATV Jam című műsorában elmondta, az emberek közbiztonság-érzetének romlását elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények okozták, különösen az észak- és kelet-magyarországi településeken, ezekre pedig a három csapás nem jelent megoldást.

Tarjányi úgy véli, Orbán Viktor kijelentése, amely szerint két hét alatt rendet rakna az országban, csupán annyit jelent, hogy 14 nap alatt meg lehet hozni olyan döntéseket a rendészeti szervekben, amelyeknek talán fél éven belül lesznek látható eredményei.

A rendőrség szerinte nagyon komoly tartalékokkal rendelkezik, a határmenti megyékben a rendőrség és a határőrség összevonásával például jelentős létszámmal bővült az állomány, így a hatékonyság növelése érdekében át lehetne csoportosítani rendőri erőket a problémásabb településekre.

Hosszú távon ugyanakkor ez sem vezet eredményre, mint mondta, olyan rendőrökre van szükség, akik jól ismerik az adott települést, ott élnek a közösséggel. Hozzátette: ezzel felmerül az önkormányzati rendőrség kérdése, ennek fenntartására azonban pénz hiányában jelenleg nem adottak a feltételek.

A rendőrség mellett Tarjányi szerint a büntetés-végrehajtás is átalakításra, fejlesztésre szorul, ma ugyanis a börtönökben egyharmaddal több elítélt raboskodik, mint amennyit elvileg képesek befogadni.

A három csapás törvénynek tehát egyes bűncselekmény-típusoknál lehet némi visszatartó ereje, de emellett számos háttérintézkedésre van szükség - véli Tarjányi, aki megjegyezte, ennek a pénzügyi és a technikai hátterét biztosítani kell.

Ajánlom

További belföldi híreink