Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-02-23 14:50:00

Élő közvetítés a parlamentből! Kövesse velünk! (Frissül!)

Ma tárgyal a parlament önmaga feloszlatásáról. Közvetítés percről-percre.

18.47 A lényeg eldőlt: nem oszlatja fel magát a parlament. Közvetítésünket befejezzük. Köszönjük a hozzászólásokat! Jövő héten ismét közvetítés az atv.hu-n.

18.40 Szavazás: 170 igen, 204 nem. Nem oszlik a parlament. Népi kezdeményezés: 170 igen, 205 nem. Így sem oszlik a parlament. Béki Gabriella viszont ismét sudokuzik!

"Fogadjunk a jövő havi fizetésembe, hogy nem oszlik fel a Parlament..." János

"Én azon se csodálkoznék ha a feloszlatás mellett döntene a kormány. Ha már szétlopták az országot..." Gergelics

18.34 Navracsics Tibor zárja a vitát: "Az SZDSZ frakcióvezető véleményével nem foglalkoznék, mert a legutolsó ember, akinek a gazdasági véleményére kíváncsi lennék. Volt ideje bizonyítania." Az MSZP hozzászokott egy olyan 40 éves ciklushoz, amikor nincsenek választások - tette hozzá Navracsics.

18.27 Wiener György (MSZP) is kap néhány percet. Áder Jánosra hivatkozik, aki 1992 decemberében a Népszabadságban azt írta, hogy egy kormánynak ki kell töltenie a négyéves ciklusát, noha nagyon nagy válság uralkodott az országban. Wiener szerint az MSZP-nél jóval népszerűtlenebb a brit Munkáspárt, és a német Szociáldemokrata Párt, mégis kormányon vannak. Ja, és a francia államadósság sokkal nagyobb, mint a magyar, mégse mondja senki, hogy távozzon Sarkozy.

Tóbiás József frakcióigazgató közben behajtja a folyosón tartózkodó szocialista képviselőket. Valami készül! Egy képviselő hiányzik, kergetik valahol. Néhány perc múlva megvan az eltűnt szocialista képviselő, Tóbiás József fellélegzik... és Magyar Bálint is előkerül... és Donáth László is...

18.23 Áder János szót kért! Az "1 százalékon tanyázó" SZDSZ-t kéri, hogy támogassa az indítványt. 400 ezer új munkahelyet kér számon a kormányon. "Magyarország fizetésképtelen lenne, ha nem kaptunk volna pénzt az IMF-től."

"Felesleges, értelmetlen huzavona. Bármit csinál, vagy mond a kormánypárt, a Fidesz azonnal rákiabálja, hogy az nem jó! Mi jobban tudjuk! De hát egy ellenzéknek nyilván "ez a dolga". Egyértelmű, hogy ami néhány éve zajlik ebben az országban, amerre tart az ország, az nem jó, szerintem ezt mindenki érzi a bőrén. Ugyanakkor szerintem semmi garancia nincs arra, hogy pl. a Fidesz-szel jó, jobb lenne. Olyanok, mint a popegyüttesek. Mind ugyanazt csinálja, csak más a nevük..." Yoe

18.16 Simicskó István (KDNP) Pál apostolt idéz: ne ítélj korán, hanem a tettek alapján. Információink szerint az idézet nem teljesen pontos. Simicskó a Pannon Puma feltalálóját is bírálja, és államférfiért kiált, aki alázattal és bölcsességel képes vezetni. Oszlassuk fel az országgyűlést - mondja szó szerint. Beszéde közben Köver László visszatért az ülésterembe.

"Mit nekünk Oscar díjkiosztó? Felér egy jó vígjátékkal, ami itt zajlik! (a zemberek!, És az Audi!, sudoku)" Pietro

18.05 Kóka a középiskolától kezdi, mivel Ibsen arról írt, hogy mi az élethazugság, amit valahogy az MSZP-re és a Fideszre vonatkoztatott, amire Kövér László szemmel láthatóan dühbe gurult, valami indulatosan mondott a Kókára, és kiment az ülésteremből. A fideszes politikusok egyetértően mosolygtak. Kövér még többször visszafordult, és indulatosan kiabált Orbánnak: "Hogy bírjátok ezt?!!". Aki esetleg nem tudná, hétvégén Kövér Gyurcsányt és "bandáját" az AIDS-hez hasonlította.

17.59 A MDF-es Herényi arról győzködi az egybegyűlteket, hogy miért nekik volt elöszőr ötletük az önfelosztás. Hamar az Antall- és Boross kormánynál tartunk, amikor kisebbségben kormányzott.

" Most nincs minimális együttműködés az oldalak között, ellenben más országban nem így van" - fejtegeti Herényi, aki szerint a kormány hitelvesztése nagyon nagyon probléma, de ennél nagyobb probléma, hogy csődöt mondtunk, mert ez az egész társaság (értsd az egész parlament) képtelen cselekedni. Ezért új parlamentre van szükség.

17.52 Harrach Péter egy mesemondó orgánumán hosszan magyázza, hogy miért alkalmatlan a kormány, és miért dilletáns és miért - szó szerint - impotens. (Még mindig a kormány, persze.) Közben Kövér László - hiába a gyurcsányi bojkott - Magyar Hírlapot olvas.

17.43 Szíjjártó Péter (Fidesz) kapott szót. Most az emberek indítványáról van szó (a zemberek! - kiabálják a szocialista képviselők). A szóvivő szerint reménytelenség van az országban, és az MSZP programja a reménytelenség programja. Szijjártó emlékeztette, hogy ÁFA a - ahogy korábban évekkel ezelőtt maga Gyurcsány mondta -  szegények adója és tarthatatlan, hogy a kaviár, a házi medence, és a tej ugyanazon módon adózik ( Szocialisták: És az Audi! Emlékeztették a szocialisták a győri politikus autójának ügyét.)

Szijjártó sorolta, hogy a nagycsaládosoktól, a nyugdíjas szervezetek,  a szakszervezetek, az SZDSZ és Békesi László is azt mondja, hogy nagy a válság. Békesit idézte is: Épeszű ember ilyent nem mond! Utalt a miniszterelnök egyik mondatára, miszerint 2013-ra eurózónába kerülhettünk. A politikusok szerint Magyarország a böszmeség példája lett a kormány tevékenységhez. Szerinte szégyen, ami ebben az országban van. (Te vagy a szégyen, apa! -szólt a szoci frakcióból a replika.)

Szijjártó szerint Magyraországért és a Köztársaságért van szükség az előrehozott választásra.

 

17.32 Kovács Tibor nem lep meg senkit: az MSZP nem támogatja a parlament feloszlatását. Orbán Viktor három elvesztett választás után már türelmetlen az MSZP szerint. Az MSZP számos lehetőséget kínált a Fidesz elnökének, hogy milyen javaslatai lennének a gazdasági válságra. Ezért kérdéses, mire kér felhatalmazást a Fidesz? Az MSZP-nek egyetlen ígérete sem volt 2006-ban, amit a Fidesz nem licitált volna felül. A forrásokról azonban szó sem volt. Orbán Viktor még most is adócsökkentésről beszél. Járai Zsigmond szerint aki most adócsökkentésről beszél, az nem normális - ídézte Kovács Tibor a jobboldali közgazdászt. A Fidesz csak arról beszél, hogy a válságra csak egy megoldás van: a kormány mondjon le. Az MSZP szerint van más megoldás, és a parlament négyéves ciklusokban működik. Emellett számos olyan törvény van, amelyet konszenzussal el lehetne fogadtatni.

17.21 Az EP parlamenttel egy időben új országgyűlési választásra kerüljön sor - ezt akarja a Fidesz és KDNP. A szocialisták kampánya hazugságra épült 2006-ban - ez az első oka a feloszlatási javaslatnak. Erősebb Magyarországot ígért Gyurcsány Ferenc, de becsapta szavazóit. 2009. tavaszára sohasem látott mélységbe zuhant a magyar gazdaság, Magyarország az egyik legnagyobb vesztese a pénzügyi válságnak. Cselekvőképtelen, kisebbségi kormánya van Magyarországnak - állítja Navracsics Tibor. Ennek a kormánynak nincs hitele, ezért indítványozzuk az országgyűlés feloszlatását. Erős végrehajtó hatalomra van szüksége az országnak. A jelenlegi kormány nem élvezi a parlament többségét - tette hozzá. Egy választási kampány most elkerülhetetlen, hiszen Európa Parlamenti választásra kerül sor, ezért nem jelentene többlet költséget az országgyűlési választás. A kormány mindössze három, a válsággal összefüggésbe hozható törvényjavaslatot nyújtott be.

17.20 Országgyűlési feloszlatásról szóló javaslat került napirendre. Navracsics Tibor kapott 10 percet.

17.00 Folytatódik az ülés, tele a terem. A Fidesz ÁFA-javaslatáról szól a vita. A Fidesz 5 százalékos ÁFA-t akar általános élelmiszeripari termékekre. Milliókról van szó - állítja a KDNP ("Kicsit sem vagy demagóg!" - kiabáltak be balról). Az MSZP szerint ez a javaslat 300 milliárdba kerülne. Közben Béki Gabriella sudokuzik. Úgy tűnik, rutinos.

16.35 Vége a kérdéseknek. Most 15 perc pihenő vár a fáradt honatyákra. És újságírókra. A kinti hó és hideg ellenére egyre több az árpádsávos tüntető az országház előtt (nem beszélve a rohamrendőrökről...). Nem kívánunk ünneprontók lenni, de nem valószínű, hogy az SZDSZ támogatja a feloszlatásról szóló népi kezdeményezést. Ennek ellenére Orbán Viktor nagyon jókedvűnek tűnik.

"Na ná, hogy hiányos a létszám a teremben, amikor a büfében harmadosztályú árakon lehet első osztályú kajákat venni! Ja, és akkor a piáról még nem is beszéltünk!" Leslie 75 

16.18 Mindeközben egyre nagyobb a demostráló tömeg a parlament előtt. Az ülésteremben még az azonnali kérdések órája zajlik, erősen hiányos létszámmal.

Folyosói hiradó: több szabaddemokrata politikus szerint a pártnak érdemes lenne megfontolni, hogy közös listán induljon az MDF-fel a vészesen közelgő EP-választáson. Kérdéses, hogy a konzervatív értékeket valló pártban mit szólnának egy ilyen kezdeményezéshez, mindenesetre mindkét párt népszerűsége mélyponton van.

BREAKING NEWS! Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a párt történetében először évértékelő beszédet fog tartani szerdán - értesült az atv.hu szabaddemokrata forrásokból. Az évértékelő beszédre Pécsett kerül majd sor.

15.10 Idén 500 millió forint jut az állami génmegőrzési feladatok támogatására, és 100 millió forint a génbanki tevékenység finanszírozására a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésében - jelentette ki Gráf József szakminiszter egy interpellációra adott válaszában hétfőn a parlamentben. Herbály Imre (MSZP) azt kérdezte, hogyan tudja a földművelésügyi tárca a génmegőrzés folyamatosságát biztosítani, amikor a növényi génmegőrzéssel foglalkozó intézményeit átadta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek és több felsőoktatási intézménynek. (MTI)

15.04 Az interpellációk végén egy kis közjáték zajlott le. A miniszteri viszontválaszt az országgyűlés egyetlen szavazattal fogadta csak el, de egy fideszes politikus jelezte, hogy nem működött a szavazógépe. Az MSZP szerint a szavazás alatt nem tartózkodott a teremben a tisztelt honatya ("Csaló!!!" - kiabálták baloldalról), és a szavazógéppel semmi gond nem volt. Végül Harrach Péter megállította, hogy a szavazógéppel valóban nem volt semmi gond. Vége az interpellációknak.

14.53 Bebes István (Fidesz) most emelte fel szavát a "szentgotthárdi bűzmű" felépítése ellen. Szili Katalint pedig Harrach Péter váltja az ülés vezetésében.

Folyosói hiradó: azt beszélik, hogy Mesterházy Attila és Ujjhelyi István is kapott elnökhelyettesi jelölést az MSZP márciusi tisztújító kongresszusára. Arról folyik a pletyka, hogy melyiket támogatja Szekeres Imre és Hagyó Miklós (budapesti főszoci), mert annak áll a zászló. Ha igazak ezek a spekulációk, akkor az alaposan megkavarhatja az MSZP felső vezetésének az életét.

14.50 Csak a jövő héten dönt az Országgyűlés a munkájukat elvesztők lakáscélú hitelére vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényjavaslatról. A múlt heti tervek szerint a parlament már most hétfőn jóváhagyta volna az állami készfizető kezességről szóló javaslatot, de a házbizottság hétfői ülésén csak négy frakció támogatta ezt az elképzelést. Így az előterjesztést általános vitáját kedden, harmadik napirendi pontként folytatják le, míg a zárószavazás jövő hétfőn, március 2-án lesz. (MTI)

14.37 Az interpelláció során ismét napirendre került a közbiztonság. Avarkeszi Dezső ismertette a kormány eredményeit e téren. Nőtt a felderítések, bírságok, feljelentések száma - mondta az államtitkár. Gusztos Péter (SZDSZ) a kerékpárosok elhanyagolása miatt ostorozza a kormányt. A kormány nem tartotta be a kerékpárosoknak tett ígéretét - véli a liberális politikus. Molnár Csaba miniszter is elkötelezett a kerékpáros közlekedés mellett. A kérdés, hogyan lehet-e biztosítani a megfelelő forrásokat. Főleg a gazdasági válság kellős közepén.

14.10 Vége a feszült figyelemnek! Elkezdődtek az interpellációk, a terem létszáma látványosan megcsappant. Gyanítjuk, csak egy időre. Közben Deutsch Tamás és Orbán Viktor hosszasan beszélget, nagyokat nevetgélnek.

Folyosói hiradó: az MSZP-ben többen azon mosolyognak, hogy Kóka és Fodor jó rendőr - rossz rendőrt játszik. Ha az egyik kedveskedik az MSZP-nek, akkor a másik csak azért is "beleszáll" az MSZP-be... Most Kóka a kemény fiú.

Folyosói hiradó: állítólag az MSZP frakcióülésen többen pedzegették, hogy a parlament feloszlatását nyitott kérdéssé kellene tenni olyan összefüggésben, hogy bizonyos feltételeket ki lehetne csikarni az ellenzékből, hogy elfogadja a megszorító intézkedéseket, azaz osztozik a szocialisták felelősségében, hozzájárul ahhoz, hogy 200 fős legyen a parlament, amely az MSZP népszerű javaslata. Aztán ez pusztába kiáltott szónak bizonyult, az egészből - várhatóan - nem lesz semmi.

13.47 Jönnek a napirendek. Megjött Gyurcsány Ferenc is. Most ismertetik a feloszlatási javaslatot.

13.41 Nagy Kálmán KDNP-s politikus a diósgyőri kohászat felszámolásával kezdte beszédét. A borsodi munkanélküliségről, a szakképzett munkaerő hiányáról beszél. Avasról (Miskolc) úgy beszélnek, mint a kábítószerfogyasztás központjáról - mondta a kereszténydemokrata politikus. "Te is fogyasztasz?" - kiabáltak be kormányoldalról.

13.36 A világgazdasági válságért a Gyurcsány kormányt okolni túlzás Gráf József miniszter szerint. A földművelésügyi miniszter most a mezőgazdasági támogatásokat sorolja. Lassan megtelik a képviselőház, "csak" Gyurcsány Ferenc hiányzik.

13.30 Font Sándor (Fidesz) szerint Gyurcsány Ferenc kifosztott mindenkit. A New York Times már Magyarországgal, Gyurcsány Ferenc arcképével és "böszmeségével" riogatja az amerikai népet. A 210 milliárdos elvonás 40 milliárdját a mezőgazdaság fizeti majd ki - állítja az ellenzéki politikus, aki szerint Gráf József hozzájárul a magyar mezőgazdaság tönkretételéséhez.

13.27 Burány Sándor államtitkár reagál Dávid Ibolya felszólalására. Gyurcsány Ferenc nem mondta a reformszövetség javaslataira, hogy dermesztő. A kormány javaslatairól érdemben kellene vitatkozni - véli az MSZP-s politikus.

13.21 Dávid Ibolya válságkezelésről beszél. Egy hét alatt semmilyen írásos tervezetet nem kapott az ellenzék a kormány gazdasági intézkedéseiről. Csak szavakat kap az ellenzék. Dávid Ibolya is a reformszövetség javaslatait méltatja. Ez egy őszinte anyag - állítja az MDF elnöke, de a kétpárti demagógia hozta formáját, pedig azzal kellene foglalkozni, hogyan kerülhetjük el a gazdasági összeomlást. Hogyan kerülhet érdemi vitára a reformszövetség javaslata? - kérdezi Dávid Ibolya

13.15 Keller László reagál. Szerinte a szakértőknek tetszenek a kormány reformintézkedései. A reformszövetség javaslatai számos ponton megegyezik a kormány intézkedéseivel, bár a mértékben vannak eltérések.

13.10
Kóka János reformszövetségről beszél. A gazdasági válság szörnyűségeit, veszélyeit ecseteli: 400 forintos euró, államcsőd, stb. Mekkora az esélye az államcsődnek? - kérdezi a jelen nem levő miniszterelnököt. Kóka János úgy tudja, az elemzők 50 százaléknál nagyobb esélyt adnak az államcsődnek. A kormány mintha a vakszerencsében bízna - véli az SZDSZ-s politikus, aki keményen bírálja a kormány programját. Nagy zuhanás a semmibe, a kormány programja kevés, a reformszövetség programja ismert, ebben lehet bízni az SZDSZ szerint. Kóka János egyeztetést kezdeményez a pártok frakcióvezetőivel a reformszövetség kezdeményezéseinek megtárgyalásáról.

13.07 Avarkeszi Dezső államtitkár kapott szót. A parlamenten kívüli pártok képviselői a bűnözésről szóló vitát olyan célokra használják ki, amelyek ellentétesek az állam érdekeivel. Az igazságügyi minisztérium szeretné, ha mindenki biztonságban érezné magát.

13.02 Gál Zoltán beszél napirend előtt. Az ellenzék kriminálpolitikáját ostorozza. Politikai, taktikai, hangulatkeltő motívumok vannak az ellenzék megnyilatkozásai mögött. Előítéletes, ha az ellenzék cigányok által elkövetett bűncselekményekről beszél.

13.00 - Szili Katalin most nyitja meg az ülést.

atv.hu

További belföldi híreink