Itthon

2008-10-12 16:30:14

Addig ütötte kisfiát, míg eltört a husáng. Meghalt a gyermek

A napokban emelt vádat a megyei főügyészség annak a hároméves kisfiúnak a szülei ellen, akit apja vert halálra Kaposváron.

A vádirat szerint a 36 éves férfi és a 30 éves nő élettársi kapcsolatban éltek, a férfi rendszeresen bántalmazta a családot. Az anya a négy gyerekkel Dombóvárra, a Családok Átmeneti Otthonába költözött, ám amikor meglátogatták az apát, csak úgy engedte vissza őket az otthonba, ha a legkisebb gyerek vele maradhat. Amíg nála volt, a férfi ütötte-verte a kisfiút. Három nap múlva, amikor az anya visszament Kaposvárra, a kisfiú már nagyon fájlalta a hasát, de nem sírhatott, mert azt a férfi veréssel torolta meg.

Később a férfi magával vitte a kisfiút és egy másik gyerekét az erdőbe fát gyűjteni, hazafelé azonban a kisgyerek annyira gyenge volt, hogy lemaradt. Emiatt a férfi egy husánggal a földön fekvő kisgyereket addig ütötte, amíg a bot el nem tört, aztán megtaposta. Este a kicsi már enni sem bírt, belső sérülései miatt hányt. Másnap indultak el vele az orvoshoz, de útközben elvesztette az eszméletét és a kiérkező mentősök sem tudták megmenteni az életét. Az apát emberöléssel, az anyát segítségnyújtás elmulasztásával vádolja a megyei főügyészség.

„A gyermekeket saját családjukban fenyegeti leginkább az a veszély, hogy bűncselekményt követnek el velük szemben, azaz összeverik, megrontják, éheztetik őket vagy bármilyen más szempontból veszélyeztetik az életüket, egészségüket” – mondta el a Heteknek Diószegi Gábor, az ORFK ifjúságvédelmi referense, hozzátéve, hogy az ilyen típusú bűnesetek látenciája minimum tízszerese a felnőtt társadalomban meglevőnek. Az alezredes szerint a rendőrségi adatok a kortársak általi fenyegetettség túlsúlyát tükrözik a legmarkánsabb bűncselekmények – lopás, rablás, verés – terén, miközben természetüknél fogva jóval kevésbé jönnek felszínre a családokon belül zajló bűnesetek. Úgy véli, hazánkban még mindig nem működik a társadalmi jelzőrendszer, óriási és káros közöny veszi körül a témát. Pedig a gyermekkorú áldozatok esetében is érzékelhető, hogy a bűncselekmények jellege és típusa egyre agresszívabb irányba tolódik el.

A családon belüli erőszak elharapózása például elvált vagy válófélben lévő szülők esetében ma már olyan mértékű, hogy külön cégek szakosodtak az áldozatok fizikai védelmére. A Családőr Egyesület praxisát többek között láthatásra igyekvő gyermekek kísérése gazdagítja, mivel nem egy édesanyának jut eszébe, hogy volt hitvese ellophatja elvérzett szerelmük gyümölcsét. De olyan is előfordult Balázs Gyula elnök ügyei között, amikor az apa a saját, közös gyerekük előtt vereti meg volt feleségét, vagy kísérel meg rajta nemi erőszakot. A szakember úgy érzi, igazi megrendelői – ha nem is közvetlenül – valójában azok a gyerekek, akik szem és fültanúi a megaláztatásoknak, vagy ők maguk szenvednek a fizikai vagy lelki terrortól. Sokéves tapasztalata, hogy valamennyi agresszív férfinak ugyanaz a problémája: a sértett ego.

Egy kisvárosi rendőrkapitányság gyermek és ifjúságvédelmi szakértője úgy tapasztalja, a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények között az utóbbi időben megszaporodott az elhanyagolás. Bár a hivatalos statisztikákban értelemszerűen nem tesznek különbséget, az ilyen esetek jellemzően roma családokban fordulnak elő. „Megesett, hogy térdig érő hóban vándorolva találtak rá öt testvérre, akik közül a legidősebb öt éves volt. Apuka börtönben volt, anyuka pedig rendszeresen órákra magukra hagyta a kicsiket, és hetente egyszer-kétszer főzött rájuk” – illusztrálta az elmondottakat a szakértő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a romákra viszont nem jellemző, hogy ütlegelnék csemetéiket. „Ez többnyire magyar családoknál fordul elő, a legváltozatosabb indokokkal. A legtöbbször a frusztrált szülő kudarcaiért a gyereket teszi felelőssé, ezért minden kis vélt, vagy valós „bűnt” brutális veréssel torol meg. Legtöbbször, de nem minden esetben részegen” – folytatta a borzalmakat a szakértő, aki úgy tapasztalta, hogy nincs közös jellemzője a gyermekeiket bántalmazó szülőknek, ugyanúgy előfordul köztük szakmunkás, mint értelmiségi.

Hetek

További belföldi híreink