Nagyvilág

Merénylet Londonban: Hét halott, rengeteg sérült

Elengedték az összes őrizetest
június. 6. kedd 6:28

Vádemelés nélkül elengedték mindazokat, akiket a szombati londoni merénylettel összefüggésben őrizetbe vettek. A Scotland Yard hétfő éjjeli bejelentése szerint tizenkét emberről - hét nőről és öt férfiről - van szó, a legfiatalabb 19, a legidősebb 60 éves.

A rendőrség egyéb részletet velük kapcsolatban nem közölt. A közleményben szerepel ugyanakkor, hogy a rendőrség a családtagok bevonásával jelenleg is dolgozik a szombat esti merénylet halálos áldozatainak azonosításán.

Nézze meg az ATV összefoglalóját
június. 5. hétfő 18:33

Feloldották az útzárakat
június. 5. hétfő 15:47

Hétfő reggelre a rendőrség megnyitotta a London hidat és környékét kiszolgáló, rendkívül forgalmas London Bridge vasúti és metróállomást, és eltávolították a térséget lezáró kordonokat is, lehetővé téve a közúti közlekedés újraindulását.

May: nem emelkedik a terrorfenyegetettség szintje
június. 5. hétfő 12:33

Nem emelkedik a terrorfenyegetettség hivatalos szintje az Egyesült Királyságban, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" szinten marad - mondta el a BBC brit köztelevíziónak hétfőn Theresa May brit kormányfő. A terrorfenyegetettség szintjéről nem a kormány, hanem a JTAC-nek rövidített Egységes Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre) dönt, amely a kormánytól függetlenül működik.

May elmondta: a JTAC megerősítette, hogy továbbra is súlyos a terrorveszély, ami azt jelenti, hogy nagyon valószínű, hogy terrortámadás történik. A brit miniszterelnök a szombati londoni merényletet a szabad világ elleni támadásnak nevezte.

Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe Ariana Grande
június. 5. hétfő 10:44

Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe vasárnap este Ariana Grande. A 23 éves amerikai énekesnő két hete az észak-angliai nagyváros rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában lépett fel, és teltházas koncertje után egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel a távozó tömeg közepén. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. 


Fotó: Twitter
A One Love Manchester címmel megszervezett vasárnap esti koncerten Ariana Grande oldalán fellépett mások mellett Justin Bieber, Robbie Williams, a Coldplay, a Manchesterben alakult Take That, a The Black Eyed Peas, valamint Katy Perry, Pharrell Williams, Miley Cyrus, Niall Horan, és óriási ovációt keltve, meglepetésvendégként a manchesteri születésű Liam Gallagher, az Oasis egykori frontembere is.

Ariana Grande és művésztársai a rendezési költségeken felüli teljes bevételt a két héttel ezelőtti merénylet áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítő, We Love Manchester nevű alapítványnak adományozzák. Az alapítványt a manchesteri városi tanács és a brit Vöröskereszt közösen hozta létre. A szervezők legalább kétmillió font (több mint 700 millió forint) bevételt reméltek, de már vasárnap estig tízmillió font gyűlt össze adományokból.

Újabb lövések dördültek el
június. 5. hétfő 9:58

Folytatódtak hétfő reggel is a házkutatások a londoni terrortámadás kapcsán. A The Daily Telegraph brit konzervatív lapra hivatkozva a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a hajnali rendőrségi akciók alatt hanggránátok és lövések zaját lehetett hallani. „Engem és az egész utcát felébresztette” – tette közzé Twitteren az egyik lakó. 

Folytatódnak a házkutatások
június. 5. hétfő 8:58

Folytatódtak hétfőn az intenzív házkutatások London keleti városrészeiben a szombat éjjeli londoni merénylettel összefüggésben. A rendőrség hétfőn közölte: tudja, hogy ki volt a három merénylő, de kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha ez "műveleti szempontból lehetségessé válik".

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka hétfő reggel a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: az újabb házkutatások során a rendőrségi egységek hatalmas mennyiségű vizsgálati anyagot gyűjtöttek össze, ezek mibenlétét azonban nem részletezte.

Kijelentette: továbbra is tizenkét ember van őrizetben. Őket előző nap, a kelet-londoni Barking és Newham városrészekben elvégzett házkutatások eredményeként vették őrizetbe. A Scotland Yard vezetője elmondta: a merénylet helyszínére érkező fegyveres rendőri osztag az első riasztástól számított nyolc percen belül "semlegesítette a fenyegetést", és végzett a három támadóval.

Az Iszlám Állam válllalta a támadást
június. 5. hétfő 8:52

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap késő este a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet. "Az Iszlám Állam harcosainak egy alakulata hajtotta végre a tegnapi londoni támadást" - olvasható a dzsihadista terrorszervezet szócsöveként működő hírügynökség, az Aamák közleményében.

Mattis: nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni az iszlamista erőszaktól
június. 5. hétfő 4:20

Az Egyesült Államok és szövetségesei nem hagyják magukat megfélemlíteni az Iszlám Állam terrorszervezet erőszakcselekményeitől - jelentette ki hétfőn James Mattis amerikai védelmi miniszter Sydneyben. Hangoztatta: a szövetségesek egységesek abban az elhatározásukban, hogy megvédik magukat a dzsihadista szervezettel szemben. Az Iszlám Állam tévedésben van, ha úgy gondolja, hogy erőszak elkövetésével "félemlíthet meg minket". "Nem félünk" - hangoztatta.

Trump: "megvédjük Amerikát a terrorfenyegetésektől"
június. 5. hétfő 4:12

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este, egy gálaesten nyilatkozva "ördögi mészárlásnak" minősítette az előző napi londoni merényletet, és leszögezte, hogy kormánya megvédi az Egyesült Államokat a terrorfenyegetésektől. Az elnök a washingtoni Ford színház gálaestjén azt mondta: minden tőle telhetőt megtesz annak megelőzésére, hogy a terrorfenyegetések az Egyesült Államokat is elérjék. "Ennek a vérontásnak be kell fejeződnie, ez a vérontás be fog fejeződni" - fogalmazott, majd leszögezte: "megújítjuk elszántságunkat, még erősebben, mint valaha, hogy megvédjük az Egyesült Államokat és szövetségeseit az aljas ellenségtől, amely ártatlan emberek ellen folytat háborút". Donald Trump ezúttal tartózkodott attól, hogy bírálja a londoni polgármestert. 

Fotó: Reuters