Évszakjaink tudománya fokok kérdése, pontosabban 23 és fél fok. Ez a Föld tengelyének kis dőlésszöge a Nap körüli keringése során, ami bolygónkat az évszakok egész éves útjára viszi. Ha nem lenne ez a dőlésszög, a nappalok hossza mindenütt a Földön fix lenne. Tizenkét óra nappali fényt minden nap 12 óra sötétség követne, és Észak-Írországban valószínűleg egész évben olyan lenne az éghajlat, mint március végén. Egészen más lenne a világ az évszakok változásának számtalan jele nélkül, amelyekhez az emberek, növények és állatok is hozzászoktak már.
Ám ahogy a melegebb nyári hőmérséklettel és a hidegebb téllel változik az időjárás, úgy változik az évszakok kezdete is.
Mik a tavasz jelei?
A Down megyei Saintfield közelében található Laurelbank Farmon másoknál jobban megfigyelték az évszakok változását. A bio kisbirtok egy társadalmi vállalkozás, amelynek célja, hogy az embereket újra összekapcsolja a földdel, és ezáltal az évszakokkal. Jo Facer, a farm alapítója és vezető termelője a BBC-nek elmondta, hogy számára nem a kert az a hely, ahol a tavasz első jelei megjelennek.
„Ez tulajdonképpen az én napelemem” – mondta, miközben a farm oktatási programjának középpontjában álló közösségi térben beszélt. Általában télen nincs energia a napelemekben a villanyáramhoz – tette hozzá. Jo fűtőolajra támaszkodik, hogy télen a víztartályokat melegen tartsa.
Idén februárban azonban furcsa dolgot tapasztalt: a napelemek energiájából többlet forró víz állt rendelkezésére.
Hosszabb napok után vágyakozva
Belfastban februárban a Greenwichi középidő szerint körülbelül 08:13-kor van napkelte, és 17:01-kor napnyugta. A meteorológiai naptár szerint azonban a tavasz első napján a nap kezdetén és végén egy órával tovább van világos.
Idén februárban a szokatlanul enyhe hőmérséklet miatt a növények – például a hóvirág – is korábban virágoztak. „Az első magok elvetése körül nagy a nyüzsgés, ami általában február közepére esik” – mondta Jo, hozzátéve, hogy ez egy alapvető váltás az olyan hetek után, amikor nem aratnak, nem vetnek, nem gondozzák a palántákat. „Most tervezel, gyomlálsz, válogatsz, meg ilyesmi” – fogalmazott. Aztán február közepén, Jo zöldségtermesztési táblázata szerint, az első magok a komposztba kerülnek. „Nagyon úgy érzem, mintha az egész kezdődne elölről” – tette hozzá.
Az éhes szakadék
A tanyát körülvevő hét hektárnyi földterületen az olyan évelő növények, mint a vadfokhagyma, a gömb articsóka és a rebarbara reagálnak először a talaj felmelegedésére. Mielőtt a szupermarketek lehetővé tették számunkra az egész évben légi úton szállított zöldségek elérhetőségét, ezek az évelők fontos szerepet játszottak az élelmiszertermelés „éhínségének” kezelésében, amely gyakran a tavasz történelmi jellemzője volt.
„A múltban a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségében az az időszak jelentette a hiányt, amikor a téli termés elfogyott, és az új növények még nem voltak készen a betakarításra” – mondta Regina Sexton, a University College Cork élelmiszer- és gasztronómiai történésze. „Manapság a legtöbben, akiknek nincs gyakorlati kapcsolatuk az élelmiszer-termeléssel, nincsenek tisztában a helyi termékek elérhetőségének ezzel a szezonális résével” – tette hozzá.
Miért vannak évszakok?
Az év négy három hónapos évszakra való csoportosítása kényelmes módja annak, hogy a statisztikák idővel konzisztensek legyenek, de nem ez az évszak egyetlen mérőszáma.
A csillagászati tavasz idén március 20-án kezdődik, a kelta naptár szerint viszont február 1-jén, Szent Brigid napján. A kelta naptár inkább az évszakok ritmusát tükrözi.
„Nekem, mint termelőnek, van értelme. Az év alapvetően sötét és világos hat hónapra oszlik – hat hónapra, amikor a dolgok növekednek, és hat hónapra, amikor nem” – mondta Jo.