Nagyvilág

Belarusz csapatmozgást jelentett be Ukrajna határainál, Putyint tűzszünetre szólította fel Macron és Scholz- kövesse élő közvetítésünket!

A segélyszervezetek folyamatosan segítik a menekülteket
március. 12. szombat 18:41

A segélyszervezetek folyamatosan segítik a határon innen és a határon túl is az ukrajnai menekülteket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az MTI-nek szombaton küldött közleményében kiemelte: már helyi családok által befogadott menekülteket is támogatnak a határ közeli településeken.     Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai és önkéntesei, a Katolikus Karitász helyi segítőpontjával szoros együttműködésben, továbbra is azonnali segítséget nyújtanak a Barabásra érkező menekülteknek. Az elmúlt napokban több száz menekült Záhonyra szállítását is segítették - tették hozzá.     A szervezet munkatársai az Ukrajnából érkező és Barabáson áthaladók segítése mellett, az összes menekülteket befogadó helyi családdal folyamatosan kapcsolatban állnak. A családokat napi rendszerességgel hidegélelemmel, hetente többször pedig főzéshez szükséges alapanyagokkal látják el - írták

Rácz András Magyarlakta területeken is várható orosz támadás
március. 12. szombat 18:24

Az oroszok által indított háború eddigi szakasza alapján egyértelmű, hogy a támadás Ukrajna középső és nyugati része felé halad.  Ebből pedig az következik, hogy előbb-utóbb Kárpátalján, tehát magyarlakta településeken is lesznek támadások - mondta Rácz András Oroszország-szakértő az ATV Civil a pályán című műsorában.  Rácz András ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország elleni támadástól nem kell tartani.  

Abramovicsnak a szuperjachtja szombaton Montenegrónál horgonyzott le az ukrajnai invázió miatt
március. 12. szombat 18:17

A Chelsea labdarúgóklub orosz milliárdos tulajdonosának, Abramovicsnak a szuperjachtja szombaton horgonyzott le Montenegrónál az ukrajnai invázió miatt - közölte az AFP egyik fotósa.

https://twitter.com/AFP/status/1502685348249276419

 

 

Melitopolban tüntettek, mert az oroszok elvitték a város polgármesterét
március. 12. szombat 17:49

A megszálló orosz csapatok tagjai letartóztatták Melitopol városának polgármesterét, Ivan Fedorovot. A Guardian közölt most videót a melitopoli tüntetésekről, ahol több ezer helyi lakos követelte a polgármester szabadon bocsátását.

 

Putyin nem akarja befejezni a háborút
március. 12. szombat 17:22

Olaf Scholz és Emmanuel Macron is egyeztetett Vlagyimir Putyinnal szombaton. Az AFP hírügynökség szerint Macron felszólította az orosz elnököt, hogy hagyjon fel a háborúval, de Putyin nem mutatott erre hajlandóságot.

A francia diplomácia szerint Macron a tűzszünetet is sürgette, hogy aztán a felek tudjanak a békéről tárgyalni. A francia elnök arra is reagált, hogy Putyin korábban azt mondta, az ukránok emberi jogokat sértenek. Macron hazugnak nevezte emiatt orosz partnerét.

Varga Mihály: zavarmentes a be- és kiléptetés a magyar-ukrán határátkelőhelyeken
március. 12. szombat 16:59

Biztonságos, emberséges beléptetés a menekülteknek és soron kívüli kiléptetés a segélyszállítmányoknak - ez jellemzi a magyar-ukrán határátkelőhelyeket - jelentette ki a pénzügyminiszter szombaton Záhonyban, miután látogatást tett a záhonyi határátkelőhelyen.

Varga Mihály elmondta, hogy Ukrajnából február 24. óta több mint 200 ezer menekült kelt át a két ország közös határszakaszán. A háborús helyzet ellenére a beléptetés nyugalomban és szervezetten zajlik, a cél pedig az, hogy az érkezőket minél humánusabban és gyorsabban be tudják léptetni Magyarországra - tette hozzá.   Hangsúlyozta, a magyar-ukrán határállomásokon keresztül eddig több mint 1500 segélyszállítmány haladt át Ukrajnába, ezeket a pénzügyőrök soron kívül, gyorsan léptetik ki Magyarországról annak érdekében, hogy minél hamarabb célba érjenek.

Porig romboltak egy kelet-ukrajnai várost az orosz erők
március. 12. szombat 16:35

A kelet-ukrajnai Volnovaha városát teljesen megsemmisítették az orosz invázió során – közölte Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó a Guardian szerint.

 

 

Ukrán tisztségviselő: az orosz erők álnépszavazást terveznek Herszon elszakadásáért
március. 12. szombat 16:19

Az orosz megszálló erők "álnépszavazást" tartanának Herszon kikötővárosában, hogy újabb szakadár régió jöjjön létre Ukrajna területén - állította a városi tanács elnökhelyettese szombaton.

Szerhij Hlan a közösségi médiában azt írta: egy újabb szakadár köztársaság kikiáltásával a térség "egy reménytelen lyukká válna élet és jövő nélkül".   Az orosz csapatok március elején elfoglalták Herszont, de a városban azóta is gyakoriak a megszállók elleni tüntetések.

ENSZ: közel 2,6 millióan menekültek el Ukrajnából
március. 12. szombat 16:02

Az ENSZ szombaton közölte, hogy a két héttel ezelőtti orosz invázió óta Ukrajnából elmenekültek száma közel 2,6 millió fő. (AFP)

 

 

„Körülbelül 1300” ukrán katona halt meg az orosz invázió óta
március. 12. szombat 15:49

„Körülbelül 1300” ukrán katona halt meg az orosz invázió óta - mondta  Zelenszkij ukrán elnök. (AFP)