Itthon

Hatalmas tömeg tüntetett az internetadó ellen

Benyújtják a módosítót
október. 27. hétfő 6:50

Hétfőn nyújtja be a Fidesz a parlamentnek azt a módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy maximum havi 700 forint lehessen az internetadó mértéke. Erről vasárnap este tájékoztatta a kormánypárti képviselőcsoport az MTI-t, azt követően, hogy Budapesten tiltakozás volt az internetadó ellen.

A Fidesz-frakció jelezte, a távközlési adó internetes adatforgalomra vonatkozó részével kapcsolatos módosító indítványuk azt is rögzíti majd, hogy "az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizetik, nem az előfizetők, nem a magánszemélyek".

Fidesz: az erőszak elfogadhatatlan
október. 27. hétfő 6:24

A Fidesz döbbenettel tapasztalta, hogy a tervezett internetadó elleni vasárnap esti budapesti demonstráció "vandalizmusba torkollott". A Fidesz kommünikéjében azt írta, hogy barátsággal és türelemmel hallgatják meg azokat, akiknek bármilyen kérdésben ellenvéleményük van. Mint fogalmaztak, a kormánypárt nyitott az érvekre, készen áll arra, hogy az adótörvény-javaslathoz módosító indítványt nyújtson be.

Galéria: több tízezren tüntettek az internetadó ellen

Javasolják egy adófizetési felső korlát bevezetését, ami az adó mértékét 700 forintban maximalizálja, valamint azt, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizessék, ne az előfizetők, ne a magánszemélyek - erősítették meg korábbi közlésüket. "Az erőszak viszont teljes mértékben elfogadhatatlan. Döbbenettel tapasztaltuk, hogy az esti demonstráció vandalizmusba torkollott. Az erőszak semmire nem lehet megoldás, nem vandalizmusra, hanem békés párbeszédre van szükség" - hangsúlyozta közleményében a Fidesz.

Hatan őrizetben
október. 27. hétfő 6:18

A rendőrség hat embert vett őrizetbe garázdaság miatt a Fidesz székházánál történtekkel összefüggésben - derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő kora hajnalban közzétett közleményéből. Garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytatja az eljárást - tartalmazza a rendőrség közleménye.

Újraindult a forgalom
október. 26. vasárnap 22:25

Este tíz óra után a tüntetők létszáma néhány tucatra csökkent, illetve folyamatosan csökken, megszűntek a bekiabálások és a dobálás is. A rendőrök megnyitották az utat a forgalom előtt a Dózsa György út és az Andrássy út érintett szakaszán, egyedül a Lendvay utca Fidesz-székház előtti része maradt lezárva.

Necces volt
október. 26. vasárnap 21:40

Tudósítónk szerint a Hősök terén demonstráló tömeg egy része a tüntetés szervezőinek akaratával ellentétben este 9 óra után néhány perccel a Fidesz Lendvai utcai székházához vonult. Munkatársunk látta, hogy az addig az épületnél tartózkodó - nem kommandós - rendőrök elvonultak, így a székház egy ideig védtelenül maradt. Volt a tömegben, aki a ház felgyújtását szorgalmazta, ami szerencsére végül nem történt meg, ám tudóstónk szerint necces volt a szituáció. 

Az amerikai ügyvivő is feltűnt
október. 26. vasárnap 21:36

André Goodfriend is ott volt / van a tüntetők között, vette észre a nol.hu munkatársa.

Lassan vége,
október. 26. vasárnap 21:30

véli tudósítónk. A keménymag farkasszemet néz a rendőr sorfallal, ám az Örömoda, a Himnusz és a Szózat eléneklése után újabb csoportok hagytak el a területet. Körülbelül 300 tüntető van még a Lendvai utca-Dózsa Görgy út saroknál. A rendőrök csak állnak.

A ma esti, egyes becslések szerint a csúcspontján több tízezres tüntetés cáfolja a miniszterelnök által a napokban emlíatett példátlan nemzeti egységet. 

Gulyás: Komolytalan
október. 26. vasárnap 21:24

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az ATV Szabad Szemmel című msorában azt mondta, az internetadót a most ismert formájában nem kell komolyan venni, és azt egyébként sem egyeztették a frakcióval. Gulyás szerint biztos, hogy lesz az adónak felső korlátja. 

A Himnuszt énekli a tömeg
október. 26. vasárnap 21:16

Tudósítónk szerint lassacskán oszladozik a tömeg. Az Index azt írja, Demszky Gábor is a helyszínen van. A József Nodor téren 6-7 ezer ember gyűlt össze este hatkor, a Hősök terénél már jóval többen voltak tízezernél, akár több tízezren is.

Valószínűleg lesz hatása a tiltakozásnak. Legalábbis erre utalt Gulyás Gergely az ATV-ben. 

"Ruszkik, haza!"
október. 26. vasárnap 20:54

Most ezt skandálja a tömeg, majd azt, hogy "Viktor, konyec". A  Lendvai utca környékén mintegy háromszáz rendőr van, jelentette tudósítónk.