Itthon

A választás másnapja

Gratuláció Amerikából
április. 8. kedd 6:37

Az amerikai képviselőház magyar ügyeket támogató csoportjának (caucus) társelnökei és a szövetségi alsóház más tagjai is gratuláltak hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesznek a parlamenti választáson elért győzelemhez.

Andy Harris és Dave Joyce republikánus, valamint Marcy Kaptur demokrata képviselők, a magyar caucus társelnökei közös közleményükben megemlékeztek arról, hogy 1989-ben Magyarország élen járt a vasfüggöny lebontásában és abban, hogy szabad és igazságos választásokat sürgetett. Rámutattak, hogy 25 évvel később Magyarország az Európai Unió tagja, erős NATO-szövetséges, és lakosai megtapasztalták a demokratikus önkormányzás felvirágzását. Szavaik szerint "a magyarok világosan beszéltek" azzal, hogy elismerték Orbán Viktor vezető szerepét abban, hogy az ország "a gazdaság virágzásának magasabb szintjeit" érte el, és megszilárdult a demokrácia Magyarországon.

Kövér: nem az új választójogi rendszeren múlik a kétharmad
április. 8. kedd 6:35

A fideszes házelnök szerint nem az új választójogi rendszeren múlik a Fidesz eseteges kétharmados parlamenti többsége. Mostantól fogva sokkal bátrabban lehet vállalni, hogy az Orbán-kormány egy nemzeti kormány, amely zászlajára tűzte a nemzetegyesítést - mondta Kövér László a Duna Televízióban. Részletek itt.

Aszfaltozás és csatornázás az elsődleges feladat
április. 8. kedd 6:34

A munkahelyteremtést, a közlekedésfejlesztést és a zajvédelem megoldását tartja legfontosabb feladatának Dunai Mónika, aki a Fidesz-KDNP színeiben megnyerte a főváros XVII. kerületét és Kőbánya egy részét magába foglaló egyéni választókerületet a vasárnapi országgyűlési választáson. A szavazatok 98,78 százalékos feldolgozottsága alapján Dunai Mónika a voksok 43,01 százalékát szerezte meg.

A politikus, aki a Fidesz-frakciót vezeti a XVII. kerületi képviselő-testületben, hétfőn az MTI-nek elmondta: elsődleges feladatának tekinti a terület közlekedés- és infrastruktúrafejlesztését, így például a földutak aszfaltozását és a teljes csatornázottság elérését.

Még nem tárgyaltak a frakcióalakításról Gyurcsányék
április. 7. hétfő 21:03

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke este, szintén az Egyenes beszéd című műsorban azt mondta: még nem tárgyaltak a frakcióalakításról. A konzultációk a héten fognak megkezdődni - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc

Mesterházy: nem fordult meg a fejemben a lemondás
április. 7. hétfő 21:00

Az országgyűlési választások előtt a baloldali összefogás résztvevői megállapodtak abban, bármi lesz a végeredmény, egyikük sem csábítgat el a másiktól senkit - mondta hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Mesterházy Attila, aki a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltjeként indult a vasárnapi voksoláson. Mesterházy Attila a műsorban arról beszélt: konstruktív, de kritikus ellenzéki szerepre kell készülniük. Hozzátette, arra számítanak, hogy a politikai események centruma a parlamenten kívülre kerül, ezért nem feltétlenül a parlamenti frakcióra építik a szakmapolitikát, hanem "a párt irányába indulnak el". Ott hoznak létre műhelyeket, esetleg kabineteket. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: nem fordult meg a fejében, hogy felajánlja lemondását.

Twitteren is érkeznek a jókívánságok
április. 7. hétfő 20:22

Rövid közleményben és a Twitteren keresztül gratulált Orbán Viktornak a választás eredményéhez hétfő este Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. A belga politikus meggyőződését fejezi ki a közleményben, hogy a magyar miniszterelnök átvezeti majd Magyarországot a rá váró kihívásokon, a közös európai célok felé. Végezetül Van Rompuy sok sikert kíván Orbán Viktornak, és közölte: alig várja, hogy folytassák az együttműködést az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban.
    
Nem sokkal Van Rompuyt követően a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett Hajrá Olaszország (Forza Italia) pártból érkező Antonio Tajani, az Európai Bizottság ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke is külön üzenetben gratulált Orbán Viktornak a Twitteren a választási győzelemhez.

CDU/CSU pártszövetség is gratulált
április. 7. hétfő 20:20

A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciója hétfőn gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesznek a választási győzelemhez. A Bundestag CDU/CSU-frakciójának képviselői "szívből gratulálnak Orbán Viktornak és kormányzó pártjának, a Fidesznek az országgyűlési választáson aratott egyértelmű győzelemhez" - közölte Hans-Peter Friedrich frakcióvezető-helyettes. Hangsúlyozta: "nagyhatású" volt, ahogyan Orbán Viktor ismét elnyerte széles választói rétegek bizalmát.

Traian Basescu sok sikert kívánt
április. 7. hétfő 18:57

Traian Basescu román államfő gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek az országgyűlési választáson aratott győzelméhez, és sikert kívánt számára újabb mandátuma célkitűzéseinek megvalósításához - közölte hétfőn a román elnöki hivatal. "Kihasználom ezt az alkalmat, hogy őszintén gratuláljak a magyar népnek. Kifejezem mély meggyőződésemet, hogy a népeink közötti hagyományos barátságra alapuló kétoldalú kapcsolataink minden szinten megerősödnek, a román és a magyar polgárok javát szolgálva" - írta a román államfő Orbán Viktorhoz intézett üzenetében.

Matteo Renzi is gratulált Orbánnak
április. 7. hétfő 17:56

Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt írta: "a legőszintébben gratulálok a tegnapi országgyűlési választásokon elért nagyarányú győzelmedhez, amely tanúsítja, hogy a magyar állampolgárok határozottan támogatják a növekedés ösztönzése érdekében és a munkanélküliség ellen folytatott politikád".

Francia elemző: Orbánék visszaszorították a Jobbikot
április. 7. hétfő 17:55

Az új választási törvény morális szempontból bírálható azért, mert a győztes Fidesznek kedvez, ugyanakkor "Orbán Viktornak ez volt a módszere arra, hogy feltartóztassa a Jobbik valódi térnyerését" - mondta az MTI-nek hétfőn Jean-Yves Camus, a párizsi Stratégiai és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IRIS) kutatója. A teljes cikk itt olvasható.